EKONOMİHaber Girişi : 05 Şubat 2019 11:19

Yüz binlerce çalışanı direkt ilgilendiren konu Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile yürürlüğe girmişti.

Yüz binlerce çalışanı direkt ilgilendiren konu Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile yürürlüğe girmişti.
Kıdem tazminatında yaklaşık 180 milyon TL'lik vergi kesintisi iade edilecek. Kıdem arttıkça alınacak vergi iadesi tutarı yükselecek. 5 yıllık zaman aşımı 2019'dan geriye doğru hesaplanacak.
Kıdem tazminatında gelir vergisi kesintisinin iade edilmesine ilişkin düzenleme binlerce çalışanın yüzünü güldürdü. Ücretlilerden kesilen gelir vergisi oranı, yüzde 15-35 arasında değişiyor.
14 bin 800 liraya kadar yıllık geliri olanlar yüzde 15 vergi öderken, bu miktar yılda 120 bin liradan en fazla kazananlar için yüzde 35'i buluyor. İşçinin kıdemi ve ikale sözleşmesindeki miktar ve vergi dilimi yükseldikçe alınacak  de artacak. Bu kapsamda yaklaşık 180 milyon liralık vergi iade edilecek.
Çalışanların gözü vergi iadesine ilişkin tebliğe çevrilirken konuyla ilgili en çok merak edilen 10 sorunun yanıtı şöyle:

NEREYE BAŞVURULACAK?:

 için mahkemeye gitmeye gerek yok, ilgili vergi dairesine başvurmak yeterli.


BAŞVURUDA SÜRE SINIRI VAR MI?

Verginin kesildiği tarihten sonra en geç 5 yıl içinde başvurulması gerekiyor.

ZAMAN AŞIMI NASIL HESAPLANACAK?:

Vergi Usul Kanununa göre vergide zaman aşımı vergiyi doğuran işlemi izleyen takvim yılından itibaren beş yıl sonra doluyor. Bu süre aşılsa dahi daha önce  için dava açanlar açısından zaman aşımı işlemiyor. Zaman aşımı 2019'dan geriye doğru hesaplanacak.

KİMLER VERGİ İADESİ ALABİLECEK?:

Düzenlemeden 27 Mart 2018'den önce işten anlaşarak ayrılanlar yararlanacak. İşten karşılıklı sözleşme ya da ikale sözleşmesi ile ayrılan vergi iadesine hak kazanacak. Son 5 yılda işinden anlaşmalı olarak ayrılanları kapsıyor.

YILLIK TAVAN AŞILMADIYSA ÖDENİR Mİ?

Yıllık tavanı aşmayan kıdemde vergi kesilmediği için iade olmayacak.

BEŞ YILLIK ZAMAN AŞIMI VAR MI?

27 Mart 2018 tarihi milat kabul edilecek, beş yıllık zaman aşımı o tarihte başlamayacak.  için dava açanlar açısından zaman aşımı işlemiyor. Zaman aşımı 2019'dan geriye doğru hesaplanacak. Daha önce hiç dava açmayıp bu yıl dilekçe verenler en fazla 2014'e kadar olan dönem için iade alabilir.

İADE TUTARI NEYE GÖRE YÜKSELİYOR?

Kıdem, ikale sözleşmesinde belirlenen miktar arttıkça ve vergi dilimi yüksek ise alınacak vergi iadesinin tutarı daha da yüksek olacak.

YÜZDE 35'LİK DİLİMDEKİLER NE KADAR ALACAK?

15 yıldır aynı işyerinde çalışıp Aralık 2017'de 200 bin lira tazminatla ayrılan işçi 24 bin lira alacak.

YÜZDE 15'LİK VERGİ DİLİMİ İÇİN ÖRNEK ÖDEME?

1 Ocak 2018'de işten 95 bin lira kıdemle ayrılan işçi yüzde 15'lik vergi diliminde bulunması nedeniyle yaklaşık 4 bin lira iade edilecek.

NE KADAR KAZANCI OLACAK?:

Vergi kesilip kesilmediği çalışanın ayrıldığı işyerinin muhasebesinden öğrenilebilecek. Hukuken  hakkına erişmiş işçiye, işveren kıdem tazminatı öderken gelir vergisi kesintisi yapılmıyor. Gelir vergisi kesilmediği için işçinin eline geçen kıdem tazminatı tutarında en az yüzde 15 oranında kazancı oluyor. İşçi kıdem tazminatının ödendiği dönemde yüzde 15'ten yüksek bir vergi diliminde ise gelir vergisi kesilmemesi nedeniyle sağlanan kazanç artıyor.(Kaynak:Sabah)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.