EKONOMİHaber Girişi : 16 Ağustos 2024 06:30

Yerli ve milli tohum atılımı

Yerli ve milli tohum atılımı
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ile Tarımsan Mühendislik Tarım ve Hayvancılık şirketi iş birliğiyle Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜTAM) Bünyesinde kurulan Tarımsan Mühendislik Ar-Ge Laboratuvarının açılış töreni gerçekleştirildi.

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ve Tarımsan işbirliği ile kurulan “Tohum Teknolojisi ve Üretimi Ar-Ge Laboratuvarı”nın açılışı yapıldı.

Erzurum Teknik Üniversitesi bünyesinde açılan Tohum Teknolojisi ve Üretimi Ar- Ge Laboratuvarı, özellikle bölge tarımına katkı yapacak ve üretim kalitesini artıracak çalışmalara destek olacak. Laboratuvarın açılışında ETÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Bezirganoğlu, Tarımsan Firma Yetkilisi Ziraat Müh. Alper Küçük, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Vali Yardımcısı Ahmet Özdemir bir konuşma yaptı.

Programın açılış konuşmasını yapan ETÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Bezirğanoğlu, Tohumculuk ile ilgili politikaların en başında sertifikalı tohum üretimi ve kullanımının artırılması geldiğini belirterek: “ETÜ olarak, Tarımsan Mühendislik A.Ş. firması ile iş birliği içerisinde bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz laboratuvarımızda, biyoteknolojik yöntemlerle bitki veriminin artırılması ve bitki hastalıklarına karşı dayanıklılığın geliştirilmesi üzerine yenilikçi araştırmalar yürütülecektir” dedi.

Sertifikalı yerli ve milli tohum üretirken en önemli konuların Ar-Ge çalışmaları ve yabancı döllenme ihtimali düşük toprak ihtiyacı olduğunu ifade eden Tarımsan Mühendislik A.Ş. Müdürü Alper Küçük: “Her iki ihtiyacımıza bizden daha fazla heyecan duyarak olumlu bakan ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak hocamıza yerli ve milli tohum üretimine gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Önümüzdeki süreçte ETÜ’nün desteğiyle ülkemiz için verimli tohumlar geliştirecek ve üreteceğiz” diye konuştu.

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğünden Dr. Ümran Küçüközdemir, ETÜ sahasında ekilen yerli buğday tohumunun gelecek açısından umut verdiğini söyledi.

YERLİ TOHUM ÜRETİMİ YAPILACAK

ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, tarımda yerli tohum konusunun ülkemizin öncelikli ve kritik alanları arasına girdiğini hatırlatarak, “Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı "mirasımız yerel tohum' projesini başlatmış ve TÜBİTAK gibi kurumlarımız tohum teknolojilerini öncelikli araştırma projeleri kapsamına almıştır. Tohum konusu dünyanın da gündeminde olan bir konu olduğundan tohum gen bankaları dünya genelinde kurulmaya devam etmektedir. Ülkemizde de çeşitli enstitüler bünyesinde Ulusal Tohum Gen Bankaları mevcuttur. Üniversite olarak biz de tohum teknolojilerinin önemine binaen şu an önünde bulunduğumuz Yüksek Teknoloji Araştırma Merkezimizde Tarımsan firmasının destekleriyle Tohum Teknolojisi ve Üretimi Ar-Ge Laboratuvarı'nı kurduk. Bu laboratuvarda yerli tohum teknolojileri üzerine Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirilecek ve uygulama sahası da yine kampüs alanımızda tahsis ettiğimiz sahalar olacaktır. Bu bağlamda laboratuvarımızın açılışı ve kokteyl programımızın akabinde saha ziyareti yapılarak tohum çeşitlerinin tanıtımı yapılacaktır” dedi.

Şu anda kampüs alanının neredeyse yarısını yani bin 500 dekardan fazla bir bölümünü yerli ve milli tohum üretimi amaçlı kullandıklarını vurgulayan Çakmak, “Zannediyorum arazisinin yarısında teknolojik tanım yapan başka bir üniversite yoktur. Bugün burada açılışını yapacağımız Tohum Teknolojileri Ar-Ge Laboratuvarıma bu eleştirilere en güzel cevap olacaktır” şeklinde konuştu.

Tarım ve hayvancılık için önemli yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen: “Tarım alanında başarı olmak istiyorsak en yüksek verimi ve gelir getirici ürünleri nasıl değerlendirebiliriz dediğimiz çalışmalar bu laboratuvarda yapılacak. Artık tohumu, ilacı ve gübreyi yapabilir hale geldik. Hamdolsun Tarım ve Orman Bakanlığımız bu alanda önemli bir tohum bankası kurdu ve birçok yerli tohumu üretir hale geldik" ifadelerini kullandı.

Tohumların ülkelerin geleceği için önem arz ettiğini söyleyen Vali Vekili Ahmet Öztürk ise, “Küresel rekabetin her geçen gün daha da yoğunlaştığı bir dünyada yaşıyoruz. Bu rekabet ortamında başarılı olmanın ve ulusal ekonomileri güçlendirmenin en etkili yolu araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yapılan yatırımlardır" dedi.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.