GÜNDEMHaber Girişi : 30 Ekim 2013 08:04

Yer gök kırmızı beyaz

Yer gök kırmızı beyaz

Cumhuriyetin kuruluşunun 90’ncı yıldönümü Erzurum ve ilçelerinde yapılan törenlerle kutlandı. Törenlere ilgi önceki yıllara oranla oldukça yüksek olurken, yer gök adeta KIRMIZI-BEYAZ’a büründü...29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Erzurum’da coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet’in 90. kuruluş yıl dönümü, Hastaneler Caddesi üzerinde düzenlenen törenle kutlandı. Töreni izlemek isteyen vatandaşlar, üzerleri ve çantaları aranarak içeri alındı. 

Özel Harekat timleri yüksek yerlere konuşlanarak alanı kontrol altında tuttular. Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’in vatandaşları selamlamasıyla başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Daha sonra öğrenciler tarafından şiirler okunarak, halk oyunları gösterisi sunuldu.

Törende konuşan Vali Ahmet Altıparmak, “Bugün milletçe cumhuriyetimizin ilanının 90. yıl dönümünü büyük mutluluk ve heyecanla cumhuriyetin temellerinin atıldığı Dadaşlar diyarı Erzurum’da kutlamanın kıvancı içindeyiz. Aynı zamanda tüm Türkiye’mizde olduğu gibi güzel ilimiz Erzurum’da da bugünü huzur ve güven içinde kutlamanın onurunu yaşıyoruz. 29 Ekim; çağdaş anlamda bir devletin temel taşlarının yerine konulduğu, ulusun kenetlenerek verdiği bir ölüm kalım mücadelesi, onur, haysiyet ve namus mücadelesi sonunda kazanılmış eşsiz bir zaferdir. Büyük Önder Atatürk’ün söylediği gibi; ’Bugün hepimize düşen ortak görev; ulusal değerlere, bilince, Cumhuriyet’e sahip çıkmak, Çanakkale’yi, Kurtuluş Savaşı’nı kazanan ruhu korumak ve bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır. Türk milleti dili, kültürü, tarihi ve saygın kimliğiyle aydınlık yarınlara el ele, gönül gönüle güçlü biçimde yürüyecektir’” dedi.


BARCININ ÇAPULASI ÇIKTI!


Erzurum’da gerçekleşen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında, gösteri yapan halk oyunları ekibinden bir foklorcunun ayağından çapulasının (ayakkabı) çıkması üzerine ortaya ilginç görüntü oluştu, foklorcu zor anlar yaşadı. 

Cumhuriyet’in 90. kuruluş yıl dönümü, Hastaneler Caddesi üzerinde düzenlenen törenle kutlandı. Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’in vatandaşları selamlamasıyla başlayan tören Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Daha sonra öğrenciler tarafından şiirler okunarak, halk oyunları gösterisi sunuldu.

Halk oyunları gösterisi sırasında bir folklorcunun 2 numara büyük çapulası ayağından fırladı. Foklorcu tek ayağı çapulasız oyunu tamamladı. Zor anlar yaşayan folklorcu oyunun tamamlanmasının ardından hemen çapulasını ayağına giyinerek gösteri alanından ayrıldı. 


OLTU’DA BAYRAM COŞKUSU


Sabah 09.45’de Oltu Kaymakamı Abdullah Şen’in makamında kabulünün ardından protokol ile birlikte törenin yapılacağı Kale Meydanına geçildi. Saat 10.00’da başlayan Cumhuriyet Bayramı Kutlama Programı saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. 

İlçe Kaymakamı Abdullah Şen, Garnizon Komutanı Piyade Binbaşı Ömer Murat Demirci ve Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek tören alanındakilerin bayramını kutladılar. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ilçe Kaymakamı Abdullah Şen yaptı. Kaymakam Şen konuşmasında öncelikle cumhuriyetin, devleti idare edecek en üst düzey kurumunun seçimle belirlenmesinden ibaret dar anlamının aşılması gerektiğini belirtti.

“Zira hem günümüzde hem de tarihte adı cumhuriyet olan ama halkına zulmeden örnekleri görmek mümkündür.” Diyen Kaymakam Şen cumhuriyetin bir tabela olmaktan çok çok öte bir kavram olduğuna vurgu yaptı.

Günümüzde bazı çevrelerin kavramlar üzerinden yürüttükleri sanal tartışmalarla milletin enerjisini israf ettiklerini, dosta huzursuzluk düşmana güven sunan eylemler içerisinde olduklarına atıfta bulunan Şen, “Tüm bu oyunları görerek hareket etmek mecburiyetindeyiz. Cumhuriyetin ruhunu iyi özümseyip, birlik ve beraberlik içerisinde yeniden büyük Türkiye’nin inşası için var gücümüzle çalışmalıyız. Hepimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun” dedi.

Daha sonra öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle okullarda düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim dallarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Tören Yusuf Ziyabey Lisesi Bando Takımının eşliğinde tören geçişiyle sona erdi. Törenin ardından ilçe Kaymakamı Abdullah Şen, Garnizon Komutanı Ömer Murat Demirci, Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek ve Cumhuriyet Başsavcısı Ümit Ocak, kutlama programını izlemeye gelen 113 yaşındaki Gülinar Aktürk’ün yanına giderek sohbet ettiler. 


PASİNLER COŞKUYA

ORTAK OLDU


 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 90. yıl dönümü törenleri ilçe Kaymakamı Ali Ada’nın sabah saat 00. 90’da Kaymakamlık makamında tebrikleri kabul ederek başladı. Tebrikler sonrası Cumhuriyet Caddesine geçildi. Tören alanına geçen Kaymakam Ali Ada, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Yunus Baysal ve Belediye Başkanı Ünsal Sertoğlu öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutladılar. 

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan ilçe kaymakamı Ali Ada, “Bugün şan ve şeref dolu yüce Türk milletin işgale karşı göğsünü siper edip, istiklal mücadelesi verilişinin, yeniden devlet olma azmini gösterip, modern Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yıl dönümüdür. Bugün cumhuriyetin ilan edildiği, egemenliğin kaynağının millete ait olduğunu ifade eden devlet sisteminin kabul edildiği gündür. Bu anlamlı günde Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere İstiklal Savaşı kahramanlarımızı ve aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyorum.” dedi.

Ada, törene katılan öğrencilere Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz” sözünü hatırlatarak Cumhuriyete sahip çıkmalarını istedi. Kaymakam Ali Ada konuşmasında sık sık halka hitap ederken Pasinlerliler yerine Sevgili Hasankaleliler diyerek hitap etmesi gözlerden kaçmadı.

Cumhuriyet Caddesinde yapılan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinde İlçe Halk Eğitim Merkezi Folklor ekibi gösterilerinin ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu. 29 Ekim kutlama törenleri yapılan resmigeçit töreni ile son buldu.

Tören esnasında küçük yaşta çocukların protokole gelerek Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Yunus Baysal’a büyük bir ilgi göstermeleri üzerine Baysal çocuklarla tek tek ilgilenerek onları öpüp, bayramlarını kutladı.