Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın “Kar Amacı Gütmeyenler İçin Turizmin Geliştirilmesi Mali Destek Programı-2013” kapsamında Erzurum Müze Müdürlüğü tarafından Yakutiye Belediye Başkanlığı ortaklığında sunulan “Yakutiye Medresesi Canlanıyor” projesinde build mapping yöntemi kullanılacak. Türkiye’de ilk defa uygulanacak yöntemle, tarihi eserlerin tanıtımında teknolojik ve yenilikçi uygulamaların kullanımı sağlanarak turistler açısından tarihi eserlerin çekiciliğinin arttırılması hedefleniyor.
Proje kapsamında oluşturulacak “Sanal Müze” ve Build Mapping (Sanal Bina Giydirme) uygulaması ile Yakutiye Medresesi’nin gerek yerli gerekse yabancı turistler olmak üzere geniş kitlelere ulaşması; Bölge’deki tarih ve kültür mirası turizminin etkin tanıtımının sağlanması planlanıyor. Toplam bütçesi 575 bin 958 TL olan projeye KUDAKA tarafından sağlanan destek miktarının ise 328 bin 236 TL olduğu belirtildi. 9 ayda tamamlanması öngörülen proje ile Yakutiye Kent Meydanı il bazında cazibe merkezi olacak.
BUİLD MAPPİNG NASIL YAPILIR?
Video projection mapping uygulamalarında hazırlanan özel içerik projeksiyon cihazından ilgili alan yüzeyine resim ya da video olarak yansıtılır. Video projection mapping uygulanacak binanın dış yüzey cephesi endüstriyel bilgisayar vasıtasıyla harita olarak çıkarılır. Hazırlanan haritada belli noktalar üzerinde uygulanacak içerikler animasyon olarak oynatılır. Video projection mapping tasarım ekibi, uygulanacak noktaları belirler. Bina yüzeyinde içeriğin hangi noktaya, ne şekilde bir içerik geleceğine dair bir senaryo hazırlar ve tasarımını bu senaryoya göre tamamlar.