Zayıf ABD verileri TCMB'nin gevşeme adımlarını destekliyor?
ABD dolarına bir darbede 55.5'ten 54.9'a gerilemesi beklenirken 51.4 olarak açıklanan ABD ISM Hizmetler verisinden geldi. En büyük düşüş 60.3'ten 51.4'e gerileyen öncü yeni siparişlerde gözlendi. Verinin ardından dolar endeksi 26 Ağustos'tan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 94.7'ye kadar gerilerken, FED'in Aralık faiz artış ihtimali %60'tan tekrar %50'li seviyelere geri geldi.
Veri öncesinde gün içinde TCMB TL zorunlu karşılık oranlarını tüm vadelerde 50 baz puan indirerek piyasaya yaklaşık 1.2 milyar TL ve 670 milyon dolar ilave likidite sağlayacağını açıkladı.
Bir önceki indirimle birlikte, bunun bankacılık sektörü toplam karına olumlu etkisinin %1.0 - %1.5 arasında olacağını tahmin ediyorum.
Gevşeme adımlarının küresel koşullar elverdiği ölçüde devam edeceğini düşünüyorum. Ayrıca mevduat faizlerini düşürmeye yönelik önlemler ve haftaya açıklanması beklenen kart taksitlerinde artış öngören düzenleme de masada.
Basında yer alan haberlere göre kredi kartı taksit sayısının 9 dan 12'ye (ithalat oranı yüksek ürünler hariç), tüketici kredi taksit sayısını 36'dan 48'e, oto kredilerinde ise vadenin 60 aya çıkartılması gündemde. Vadelerde yapılacak değişiklik otomotiv ve beyaz eşya sektörlerine olumlu etki yapabilir. Bunun yanısıra ithal ürünlerdeki taksit kısıtlaması yerli ürünleri tercih konusunda destekleyici bir adım olacaktır.
Dolardaki düşüş ve GOÜ endekslerindeki alımlara paralel BIST'de de yukarı yönlü hareket sürüyor.
Önümüzdeki hafta uzun bayram tatili öncesinde risk almak istemeyen yatırımcıların haftanın sonuna doğru satışa geçebileceğini de dikkate almakta fayda var.
Özellikle jeopolitik tarafta olaylar hızlı gelişmekte. Örneğin, bu sabah basında yer alan haberlerde ABD'nin Rakka'ya olası bir operasyonda Türkiye'nin desteğini istediği belirtiliyor.
Bu ve benzeri riskleri uzun Bayram tatilinde taşımak istemeyen yatırımcıların kısa vedeli satışlarıyla karşılaşabiliriz.
Yabancı yatırımcılar Ağustos ayında BİST'te net 12 milyon dolar alım yaptı.
Borsa İstanbul'un açıkladığı verilere göre yurtdışında yerleşik yatırımcılar Ağustos ayında BİST'te net 12 milyon dolar alım yaptı. Böylece yılbaşından bu yana yabancı yatırımcıların borsada yaptıkları net alım 378 milyon dolar oldu. Geçen yılın aynı döneminde yabancı yatırımcılar net 703 milyon dolar satış yapmışlardı.
Yabancıların borsadaki payı Ağustos ayında 77 baz puan düşüşle %62,19 olurken dünkü veriye göre %62,44 düzeyine toparlandı. Yabancı yatırımcılar ay içerisinde toplam 12,8 milyar dolar işlem gerçekleştirirken önceki aya göre toplam hacimleri %15 geriledi. BİST'teki toplam hacimden aldıkları pay %25 olarak gerçekleşti. Yılbaşından bu yana yabancı yatırımcılar BİST'teki işlem hacminin ortalama %26'sını gerçekleştirdi.
Ekonomide normalleşme adımlarının hükümet tararfından hızla atılması sonucunda yabancı yatırımcılarında Türkiye'ye ilgisinin arttığını görmek mümkün.