EKONOMİHaber Girişi : 20 Ekim 2015 23:12

Türkiye'de bir ilk yapıldı

Türkiye'de bir ilk yapıldı
Türkiye'de bir ilk yapıldı
Yenilenemeyen enerji kaynakları yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanımı ve doğaya karşı sorumlu davranılması çevresel sürdürülebilirliğin gereksinmelerini oluşturduğu gerçeğine dayanarak hareket eden Aşkale Çimento, 13 milyon 475 bin dolara mal olan ve yıllık 60 bin megavat enerji üretimine sahip olan elektrik enerjisi üretim tesisini devreye soktu. Kurulum gücü saatte 7,5 megavat olan tesis, yıllık ortalama 3,2 milyon dolar tasarruf sağlıyor.
Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik; müşteri memnuniyeti, iş güvenliği şartları ve hedefleri, çevresel hassasiyetler, ürün kalitesi, iç denetim,  yetişmiş insan kaynağı ve bunun gibi temel değerlerinin kendileri için vazgeçilmez olduğunu belirterek, "Aynı zamanda insan ve çevre odaklı yaklaşımlar da, faaliyetlerimizin temelini oluşturmaktadır. Tüm fabrika ve tesislerimizde çalışanlarımız başta olmak üzere paydaşlarımızın katılımlarını, sistemlerin sürdürülebilirliğini esas tutmaktayız." dedi. 
Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Erçimsan Holding'e bağlı tüm fabrika ve işletmelerde; yola çıktıkları ilk günde ortaya koydukları ilkeleri etkin kılmanın, ekonomik riskleri kontrol etmek kadar değerli olduğunu vurgulayarak, ''Çerçevesi dünyanın global gerçekleri ile donatılmış olan vizyon ve misyonumuz, tüm paydaşlarımızla daha anlamlı hale gelmektedir. Çünkü hep birlikte ''birliğin ve dirliğin harcı'' sözünü sadece slogandan ibaret olmadığını kanıtladık'' diye konuştu.  
Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik,  Aşkale Çimento'nun özelleştirme yoluyla satın alındıktan sonra büyümesini gerçekleştirirken aynı zamanda bulunduğu yöreye, insanlara ve yasal sorumluluklarının bilinciyle, çevresel duyarlılığı en üst seviyede tuttuğunu ifade ederek, ''Gerekli yatırımları gerçekleştirmede sektörde ilkleri gerçekleştirdik. Bunu yaparken bulunduğumuz yörelerdeki gelişmişlik seviyesinin çok üstünde gerekli atılımları yapmaktan  da çekinmedik'' dedi. 

''SEKTÖRDE HEP ÖNCÜ OLDUK''
Değişim ve yenilenmenin kendileri için olmazsa olmaz olduğunu ifade eden Yücelik, "Çimento sektöründe ilk defa atıl ısıdan ısınma ve kışın oluşan düşük ısıdan proses kaynaklı sorunları geliştirdiğimiz sistemlerle çözdük. Türkiye'de sektörde toz emisyonlarının kontrolünde ana bacada elektrik dalgalanmaları, CO seviyesinin yükselmesi, duruş ve kalkışlarda filtrelerin devre dışı kalmasıyla büyük sorun yaşanırken, ülkemizde ilk defa ana bacalarda torbalı filtreli çözüm üretilerek sorun tamamen ortadan kaldırılırken sektörde öncü olduk." diye konuştu. 

''TORBALI FİLİTRELERDE DÖNÜŞÜM''
Sektörde açık stokhollerin kapalı stokhollere dönüştürülmesi, yeni yatırımlarında en son çevresel teknolojilerin kullanılmasını, maliyetine bakmadan değerlendirdiklerini anlatan Yücelik, '' Bu bağlamda; mevcut Aşkale ve Trabzon Fabrikalarına ana bacalarda torbalı filtreye dönüşüm yapıldı. Yeni kurulan Van ve Gümüşhane Fabrikalarımızda da farin değirmeni (ana baca) torbalı filtrelerinin yanına soğutma ünitelerinde de torbalı filtreler dizayn edilerek, toz emisyon kaynaklarının azaltılması konusunda önemli adımlar atıldı. Gümüşhane Çimento Fabrikamızda, kırılmış yardımcı hammaddeler ve kömür tamamen kapalı stokholde depolanmaktadır.'' şeklinde konuştu. 
Ekonomik büyüme ve refah seviyesini yükseltme çabalarını, çevreyi ve yeryüzündeki tüm insanların yaşam kalitesini koruyarak gerçekleştirilmesi gerektiğini savunduklarını belirten Yücelik şöyle devam etti, ''Aşkale Çimento, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdi. Özellikle yenilenemeyen enerji kaynakları yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanımı ve doğaya karşı sorumlu davranılması çevresel sürdürülebilirliğin gereksinmelerini oluşturduğu gerçeğine dayanarak hareket eden şirket 13 milyon 475 bin dolara mal olan ve yıllık 60 bin megavat enerji üretimine sahip olan elektrik enerjisi üretim tesisini devreye aldı. Kurulum gücü saatte 7,5 megavat olan tesis yıllık ortalama 3,2 milyon dolar tasarruf sağlıyor. Böylece yıllık ortalama 29 bin ton karbon emisyonu önleniyor.  Bu da yıllık 1,4 milyon adet ağacın salgıladığı oksijene miktarına karşılık geliyor. Aşkale'de bulunan fabrikanın enerji ihtiyacının 3/1'ni karşılıyor.  Santral bir başka ifade ile; Aşkale ilçesi  ve köylerinin toplam yıllık tüketiminin 6 katı enerji üretiyor. Bu da yaklaşık 180 bin nüfuslu bir yerleşim alanına denk geliyor.'' 

''2 ADET ÖZEL ORMAN ALANI OLUŞTURULDU''
Yasal sorumluluklarının yanında bulundukları yörede öncü bir kuruluş olduklarını vurgulayan Yücelik, ''Fabrikalarının bulunduğu alanlarda çevresel sorumluluğun bir unsuru olarak, peyzaj düzenlemeleri yaparken Türkiye'de sektörde ilk defa iki adet özel orman alanı oluşturdu. Aşkale Çimento Fabrikasında peyzaj düzenlemeleri kapsamında yaklaşık 60 bin metrekare  alan yeşil alan haline getirilirken, önümüzdeki yaklaşık 40 bin metrekarelik alanda aynı amaçlı peyzaj çalışması gerçekleştirdik. Bu gün dolaylı olarak 10 binden fazla istihdam sağlıyoruz. Teknolojik, organizasyonel, pazarlama, insan kaynakları, hammadde ve daha bir çok süreçte sürdürülebilir sistemler için var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye'nin doğusundan batısına ürün pazarlaması yapan şirketimizin; yıllık 6 milyon 500 bin ton  klinker ve 10 milyon ton çimento üretim kapasitesi bulunmaktadır. Toplam bin 800 m3/saat hazır beton üretim kapasitesiyle de yüksek kalitede ürün ortaya çıkarmaktayız. 2004 yılında Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine 478. olarak girmiştik. Bu gün sıralamada 154. olduk. Özel sektör sıralamasında ise 146. basamaktayız. Kaldı ki, bu değerlendirmeler satın aldığımız Bilecik Çimento dahil edilmeden yapılmıştır. Bilecik Çimento dahil edildiğinde sıralamamız  tahmini 106. basamaklara çıkmaktadır. Yani bizim için ilk yüzde olmak artık hayal değil'' diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.