Tarihinin en büyük maden facialarından birini yaşayan Türkiye yasa boğuldu.
TÜRKİYE son yılların en büyük felaketini yaşıyor. Manisa Somadaki bir maden ocağında çıkan yangında zehirlenme sonucu yüzlerce işçinin hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde üç günlük milli yas ilan edildi. Ülke genelinde tüm sosyal ve sportif etkinlikler, konserler iptal edildi.
SOMADA incelemelerde bulunan Başbakan Recep Erdoğan, Kömür madeninde yangında ölenlerin sayısının 238e yükseldiğini açıkladı. Başbakan Erdoğan ayrıca"İşverenin verdiği rakama göre madende 120 işçi var" dedi. Bu rakamlara göre 300-350 madencinin hayatını keybettiği tahmin ediliyor.
Köy köy, ilçe ilçe tabut topladılar
MADEN faciasında yaşamını kayeden işçilerin cesetleri, Kırkağaç ilçesinde bulunan kavun saklama deposuna konuldu. Soğuk hava deposuna, ayrıca iki de soğuk hava tertibatlı TIR gönderildi.
CENAZE taşıyan onlarca ambulansın giriş çıkış yaptığı soğuk hava deposunda çevre il ve ilçelerden giden çok sayıda savcı kimlik tespiti yaptı. Köylerden tabut toplandı, mezarları kepçeler kazdı.
SALALAR SOMA iÇiN
Soma’da yaşamını kayededen işçiler için Erzurum’da dün camilerde sala verildi, dualara edillerek hatim okunmaya başlandı
SOMADAKİ maden ocağında meydana gelen kazada hayatını kaybeden işçiler içinTürkiye’nin dört bir yanında öğle namazı öncesinde sala okundu. Erzurum’da da öğle namazı öncesinde bütün camilerde salalar okunarak hayatını kaybedenler için dua edilip hatimler okunmaya başladı. Hayatını kaybeden maden işçisinin şehit sevabına nail olacağını belirten Erzurum İl Müftüsü Hasan Çınar, Türkiye’nin acısının çok büyük olduğunu söyledi.
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Erzurum Ticaret Ve Sanayi Odası (ETSO), Barö Yönetimi ve ilçe belediyeleri tarafından, maden faciası nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı. Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi’nin devam eden ‘Bahar Şöleni’ etkinlikleri iptal edildi.
Önceki gün akşam saatlerinde düştü bomba Türkiye’ye. Önce can kaybı bir olarak açıklandı, madende mahsur kalan işçiler vardı. Kısa sürede can kaybı, 3 oldu, 7 oldu, 20 oldu, 151 oldu…
Gün ışırken Soma’dan acı taştı, kayıp can sayısı 201’i buldu. Durmadı, 232 oldu, 245’e dayandı. Türkiye ağlıyordu. Ulusal yas ilan edildi, bayraklar yarıya indi.
Manisa Soma’da yaşanan maden ocağındaki felakete ilişkin bölgeye gelerek çeşitli incelemelerde bulunan ve bilgi alan Başbakan Erdoğan daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, maden faciasının yaşandığı bölgeye geldi. Erdoğan, Somada madendeki yangında ölenlerin sayısının 238, yaralı sayısının ise 80 olduğunu açıkladı...
"238 İŞÇİMİZİ HAKKA UĞURLADIK"
İşte Başbakan Erdoğan’ın açıklamaları;
Özel sektöre ait bir maden işletmesinde çıkan yangın nedeniyle ilk belirlemeleri göre 238 işçimizi hakka uğurladık. Yine ilk belirlemeler göre 80 işçimizi de yaralı olarak kurtadırk.19’u taburcu edildi fakat hızla devam ediyor. Ağır yaralı olarak herhangi bir yarılımız yok. Milletimizin başı sağ olsun. Milletçe çok büyük bir acı yaşıyoruz. Tahammülü son derece meşakkatli bir süreçten geçiyoruz. Ekmek parası için alın teri döken emekçi kardeşlerimizin hayatını kaybetmesinin hüznünü yaşıyoruz. Kuran-ı Kerim de hakikaten insanoğlu için emeğinden başkası yoktur buyuruyor rabbimiz.
"77 MİLYONUN ORTAK ACISIDIR"
Geride kalan acı sadece vefat eden kardeşlerimizin değil hepimizin77 milyonun ortak acısıdır. Hem ailelerin hem milletimizin başı sağ olsun diyorum. Şu anda ilk tedavilere tamamlanan hastanelerde tedavileri devam yaralı kardeşlerimizi için de acil şifalar diliyorum. Bu vesile ile sorumlu yayın gerçekleştiren hızlı ve doğru bilgilendirilmesini sağlayan medya mensuplarına şahsım milletim adına teşekkür ediyorum. Sağ duyulu ve serinkanlı yaklaşım sergilen siyasetçilere şükranlarımı sunuyorum. Çok büyük gayretlerle kendi haytalarını riske atan arama kurtartarma çalışmalarına katılan tüm arkadaşlarımızı da tebrik ediyor ve teşekkür ediyorum. Acı hadisede metanetini koruyan, dualar eden milletime de özellikle teşekkür ediyorum.”
YAN YANA ÖLDÜLER
YAN YANA GÖMÜLECEKLER
Soma Belediyesi Mezarlığında 260 kişilik mezar yeri açılırken, yaşamını yitiren işçilerin aileleri, belediyeden cenazelerin yan yana gömülmelerini istedi. Ailelerin bu isteği üzerine ilçe mezarlığındaki bir paftada 300 mezar yeri kazılması için kepçeyle çalışmalara başlandı.
Devletin tüm imkanları kullanılırken çevre il ve ilçelerden sivil savunma ekipleri Soma’ya geliyor. Son olarak çevre bölgelerden temin edilen tabutlar kamyon kamyon bölgeye götürülüyor.
Turgutlu’dan Soma’ya 45 tabut gönderildi.
Resmi rakamlara göre, 245 kişinin hayatını kaybettiği Soma’daki maden faciasına çevre il ve ilçelerden cenaze taşıma aracı ve tabut gönderiliyor. Turgutlu’dan ayrıca, 3 cenaze taşıma aracı, 1 cenaze yıkama aracı, 1 kamyon ve 4’ü itfaiye eri 8 kişi Soma’ya gitti.
EN BÜYÜK
FACİA MADEN
VE TAŞ
OCAKÇILIĞINDA
Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciası, iş kazaları istatistiklerini tekrar gündeme getirdi.
Türkiyede 1941 yılından beri, yangın, grizu patlaması, göçük gibi nedenlerden dolayı 100 binden fazla işçi yaralanırken, 3 binden fazla işçi de yaşamını yitirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun araştırmasına göre Türkiyede iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör, "maden ve taş ocakçılığı" olarak belirlendi. İş Kazaları ve İşe Bağlı Yaşanan Sağlık Problemleri başlığı altında yapılan araştırmaya göre, Türkiye genelinde son 12 ay içindeki istihdam baz alındığında, bu istihdam edilen kişilerin %2,3’ünün iş kazası geçirmiş olduğu rapor edildi. İş kazaları sektörel olarak incelendiğinde ise, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı %0,4, elektrik, gaz, buhar, su ve kanalizasyon sektöründe iş kazası geçirenlerin %5,2 ve inşaat sektöründe iş kazası geçirenlerin oranı da %4,3 olarak kaydedildi.
Maden ve taş ocakçılarında gerçekleşen kazalar sonucunda Türkiye’ de yaşanan bir çok acı olayın yanı sıra zaman içerisinde akıllara kazınmış olan facialar da var.1983 yılında Zonguldakın Armutçuk beldesinde meydana gelen bir taş kömürü ocağındaki grizu faciasında 103 işçi yaşamını yitirdi.1992 yılında da Türk madencilik tarihinin en büyük felaketlerinden biri olan ve Zonguldakın Kozlu ilçesindeki taş kömürü ocağında meydana gelen zincirleme patlamalarda, 250 madenci yaşamını yitirdi. 17 Mayıs 2010 tarihinde Zonguldak’ın Kilimli beldesindeki bir kömür ocağında meydana gelen kazada ise 30 işçi yaşamını yitirmişti. Yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında meydana gelen kazada göçük altında kalan iki işçinin cesedine de kazadan 8 ay sonra ulaşılabildi. Bu kazalar maden ve taş ocaklarında yaşanan acı olaylardan sade bir kaçı olmakla birlikte Türkiyede genel olarak 1941 yılından beri, yangın, grizu patlaması, göçük ve gibi nedenlerden dolayı 100 binden fazla işçi yaralanırken, 3 binden fazla işçi de yaşamını yitirdi.