Torba Yasanın Meclis Genel Kurulunda görüşülerek kabul edilmesinin ardından bir açıklama yapan Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, sağlık teşkilatlarında çalışanlar arasında ayrımcılığa neden olan bazı maddelerin hüsrana neden olduğunu söyledi
Necip Taşkın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Mecliste kabul edilen torba yasa sağlık teşkilatlarında çalışanların bir bölümünü sevindirirken bir bölümünü de hüsrana uğrattı. Tabip, diş tabibi ve pratisyen hekimlerin emekli maaşlarına yapılan düzenleme olumludur. Ancak diğer sağlık çalışanlarının maaş ve emekli aylıklarında düzenleme yapılmamış olması ayrımcılığa neden olmuştur. Zira sağlık teşkilatlarında çalışanlar bir bütün olarak değerlendirilmelidir. En alt kademeden en üst kademeye kadar bütün çalışanlar özverili bir şekilde görev yapmakta, pek çok riskle karşı karşıya kalmaktadır. İnsan ve toplum sağlığı konusunda bütün çalışanlar emek ve tecrübeleriyle katkıda bulunmaktadır. Kabul edilen torba yasa da, doktor varsa sağlık teşkilatı var düşüncesinin öne çıktığını görüyoruz. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir.
Ek ödemenin bütün personeli kapsayacak şekilde adil dağılımı ve emekli maaşlarına yansıtılması gerekirken, doktorlar dışındaki sağlık çalışanlarının kapsam dışında tutulması hayal kırıklığına neden olmuştur. Diğer sağlık çalışanlarından makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanların da kapsam dışında tutulmasını doğru bulmuyoruz. Ayrıca Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun kapsamında personele verilecek ek ödemelerin tavan kat sayısının artırılması, alt kademe de çalışanlar da ciddi bir iyileştirme getirmeyecek. Düzenleme ile özlük haklarında iyileştirme yapılan sadece Sağlık Hizmetleri Sınıfında çalışan doktorlardır.
Fiili Hizmet Süresi zammında yine ayrımcılık yapılmıştır. Kanunla, hekim, diş hekimi, eczacı, hemşire, fizyoterapist gibi sağlık personeline yılda 60 gün fiili hizmet zammı verilmiş, ayrıca Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, Hemşirelik Kanunu, Eczacılık ve Eczaneler Hakkında Kanun kapsamında sağlık meslek mensubu sayılan, insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde çalışanların bir yıllık çalışmalarına da 60 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanacak. Fakat diğer sağlık çalışanları bu düzenlemenin dışında tutulmuştur. Uluslararası sağlık hizmetleri kapsamında elde edilen gelirin yüzde 50'sine kadar olan kısmının bu hizmetlerde görev alan personele ek ödeme olarak dağıtılabilecek olması, yine ek ödeme dağıtımında adaletsizliğe neden olmaktadır. Alt seviyedeki kadrolar da görev yapanlar mağdur edilmiştir.
3600 Ek göstergeyle ilgili bir düzenleme yapılmamış olması da lisans mezunlarını hüsrana uğratmıştır.
Anadolu Sağlık Sen olarak, sağlık teşkilatlarında çalışanlarla ilgili torba yasadaki düzenlemelerin Genel İdari Hizmetler ve Teknik Hizmetler Sınıfını kapsamaması nedeniyle ayrımcılık yapıldığını ve mağduriyete neden olduğunu belirtmek istiyoruz. Bu mağduriyetleri giderecek yeni bir düzenleme yapılmasının zorunlu olduğunu kamuoyunun dikkatine sunmak görevimizdir.