Başkan Sekmen: Geri kalmışlık, bir şehrin kaderi olamaz
Başkan Sekmen, son üç yıldan beri üzerinde ciddi biçimde çalıştıkları bu projenin Valilik-Belediye-KUDAKA ortaklığında olmasının, meseleyi bir devlet politikası haline dönüştürdüğünü hatırlatarak, "Erzurum iktisadi açıdan olması gereken yerde değil ne yazık ki... Biz bu negatif tabloyu değiştirip, Erzurum'u 60- 70'li yıllarda olduğu gibi yeniden ilk on şehir arasına sokmak zorundayız. Tüm çabamız bu minval üzeredir. İnanıyoruz ki geri kalmışlık asla bir şehrin değişmez kaderi değildir."
Şehirde beş bin kişiye iş ve aş kapısı açılacak
Projede ön görülen fabrikaların tamamı üretime geçtiğinde, Erzurum'da beş bin dolayında kişiye yeni iş kapısı açılmış olacak. Başkan Sekmen, bu tekstil fabrikalarına şimdiden ciddi
bir talep olduğunu söyledi. Özellikle bayanların ağırlıklı olarak istihdam olunması öngörülen tekstil fabrikaları, iç piyasanın yanı sıra ihracata dönük çalışma içinde olacak. Bu arada eski fuar alanı içerisinde kurulan ve ünlü giyim markası Damat için üretim yapan bir işletme ise, söz konusu "tekstilkent"in ilk nüvesini oluşturuyor.
Başkan Erdoğan'ın talimatıyla hükümetten onay çıktı: İlk etapta beş, toplamda 10 fabrika kurulacak
Sekmen'den, Erzurum'un çehresini değiştirecek atılım. 30 milyon liralık yatırım yapılacak,5 bin kişi istihdam edilecek
Valilik-Büyükşehir Belediyesi-KUDAKA ortaklaşa yapacak
Son yılların en güzel haberi
Erzurum bu kez şeytanın bacağını kırıyor. Hükümet, Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ortaklığıyla hazırlanan "tekstilkent
projesi"ne onay verdi. Hükümet, ilk etapta beşi
hemen kurulması kaydıyla toplamda on fabrikadan
oluşan proje için gerekli kaynağı, KUDAKA eliyle Erzurum'a
aktarma kararı aldı. Son yılların en güzel haberi
olan bu gelişme, Erzurum'un çehresini değiştirmeye
aday bir adımdır.
5'i eski organizede, 5'i de yeni organizede
Kurulması için gerekli izinleri çıkan tekstil fabrikalarının beşi mevcut organize sanayinde Ergaz'ın atıl durumdaki arazisi içinde yer alacak. Diğer beş fabrika ise, Pasinler yolunda kurulan yeni organize sanayinde olacak. Gerekli altyapı ve hazırlık çalışmaları tamamlanan projenin fikir babası, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Erzurum eski valisi Seyfettin Azizoğlu... Üç yıl önce tasarlanan ve ilgili bakanlığa sunulan proje, titiz çalışmalar sonucu hükümetten onay aldı.
Devlet yapacak, özel sektör işletecek
Erzurum gibi henüz gelişmesini tamamlayamamış şehirler için ön görülen, "devlet yapsın, özel sektör işletsin" modeli, Erzurum özelinde hayata geçiyor. Toplam 30 milyon liralık yatırımı devlet yapacak, güvenilir firmalar da işletecek. Hem fabrikaların yapımı, hem de bu fabrikaları
işletecek olan firmalar öncelikle ihaleyle belirlenecek, sonra da kapsamlı bir güvenlik soruşturmasından geçirilecek. Önümüzdeki ilk baharla birlikte start verilecek ve ilk etapta beş fabrika kurulacak.
Erzurum tüketen değil üreten şehir oluyor
Tekstilkent'ten sonra Erzurum'a ikinci bir üretim alanı da mobilya sektöründe açılacak. Hükümet, bu projeyi de onayladı ve ilk etap için gerekli olan 8 milyon liralık kaynak ayırdı.
Erdoğan talimat verdi, Sekmen kolları sıvadı
Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Erzurum'da mutlaka üretime dönük iş alanları açılmalı" şeklindeki görüşünden hareketle kolları sıvayan Başkan Sekmen, hazırlattığı projelerden birine daha hükümetten onay aldı. Tekstilkent'ten sonra ikinci bu büyük proje de, yine üretim ve istihdam ağırlıklı olacak ve bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacak bir çapta.
Mobilya üretimi için 8 milyonluk kaynak ayrıldı
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ikinci büyük projenin mobilya üretimi üzerine olduğunu, bunun için ilk aşamada gerekli olan 8 milyon liralık kaynağın ilgili bakanlık tarafından proje kapsamında tahsis edildiğini bildirdi. Tıpkı Tekstilkent'te olduğu gibi burada da gerekli işletmeyi, Valilik-Belediye-KUDAKA ortaklığındaki oluşumun kuracağını ve konuda rüştünü ispatlamış şirketlere işletme hakkının verileceğini ifade etti.
Devletten doğalgaz desteği
Kömür ya da elektrik yerine doğalgaz Tortum Yolu'nda, Hilalkent'in hemen alt başında bulunan sanayi siteleri esnafı için hükümetten iki buçuk milyon liralık doğalgaz altyapı yatırım desteği geldi. Göreve başladığından beri bu meseleye kafa yoran Başkan Mehmet Sekmen'in girişimleri sonunda meyvesini verdi. Yakında kömür ya da elektrikle ısınma veya üretim yapma derdi son bulacak.
Esnafın yüzü gülecek
Uzun bir süreden beri gündemde olan ama sanayi sitesindeki esnafın kendi öz kaynağıyla yaptıramadığı doğalgaz altyapısı için hükümet devreye girdi ve buradaki esnafın da doğalgaz
kullanması için gerekli olan iki buçuk milyon liralık yatırımı devletin yapmasını kararlaştırdı.
Bunun için gerekli ödenek ilgili kuruma çıkarıldı.