Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin en önemli tarihi projelerinden biri olan Taş Ambarlar Kapalı Çarşı ve Tarih Dioramaları Müze Projesi'ne start verildi.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in seçim vaatleri arasında yer alan projeyle ilgili kentteki sivil inisiyatif kuruluşları, bilim insanları ve tarihçilerin görüşlerine de başvuruldu.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Mehmet Sekmen, “Bilindiği gibi Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1860-1870 yılları arasında askeri ambar olarak yaptırılan Taş Ambarlar, Milli Savunma Bakanlığı'mız tarafından Erzurum Erzak Deposu olarak kullanılmaktaydı. Bakanlığımız ile yapılan protokol gereği söz konusu tarihi mekân Büyükşehir Belediyemize devredildi” dedi.
PROJENİN AMACI NEDİR?
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, projeyle ilgili şu görüşlere yer verdi: “Taş Ambarlar'ın ihyası ve turizme kazandırılmasını amaçlayan projemiz yaklaşık 7 bin metrekare kapalı alana sahip Şehrimizin geleneksel ürün zenginliği, el sanatlarının çeşitliliği, turizm potansiyeli ve geçmişten günümüze şehrimizde yaşanan etkileyici tarihi olayların anlatılacağı Taş Ambarlar Kapalı Çarşı ve Tarih Dioramaları Müzemiz faaliyete başladığında söz konusu yer kent tarihinin buluştuğu en önemli kavşak noktası olacak.” Sekmen, proje kapsamında sivil inisiyatif kuruluşları ve üniversitelerle de sürekli iş birliğinde olunacağını bildirdi.
TARİH YENİDEN CANLANACAK
Başkan Mehmet Sekmen, söz konusu projeyle birlikte tarihin yeniden canlanacağını kaydetti. Sekmen, sözlerini şöyle tamamladı: “Proje kapsamında şehrimizin etkileyici tarihi olaylarına ve milli mücadele konusunda ortaya koyduğu kahramanca mücadeleye konu olmuş ve büyük öneme sahip 6 adet tarih sahnesi belirlendi. Bu sahnelerin panoramik olarak yansıtılacağı yağlıboya panolar ile tarihi konu ve şahıslara ait tabloların sergileneceği birimler oluşturulacak. Böylece panoramik ve dioramik müzelerdeki sanatsal anlatım ile ziyaretçilere adeta zamanda yolculuk yaptırarak derin etkiler bırakması amaçlanmaktadır. İnşallah bu güzel projemizle birlikte medeniyetler kentine farklı bir cazibe de kazandırmış olacağız.”
PROJEDE NELER VAR?
Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçireceği Taş Ambarlar Kapalı Çarşı ve Tarih Dioramaları Müze Projesi toplam 7 bin metrekare alanı kapsıyor. Kapalı çarşı alanı 2 bin 800 metrekare olan projede iş yeri sayısı 102 olarak belirlendi. 1900 metrekare kültür sanat ve müze alanına sahip olan proje kapsamında mescit, sosyal alanlar, kafe, restoran ve cep sinemalar da inşa edilecek.
Erzurum’da 2 tane kışlayı kapattılar koskoca kışlalar bu kışla için alt geçit yapıldı Pasinler yoluna trilyonlar ödendi ve şimdi kapandı iç tedarik deposuda kapandı. Subay ordu evi yıkıldı subay evleri tahliye ediliyor sanki ülkeyi İngilizler işgal etmiş askeriyeyi tahliye ediyorlar gibi. Bu işgali akp yapıyor. Askeri bölgeyi hayvan borsası yapıyor ılıcadaki kışlayı osb yapıyor. Bunlar askeriyeye komplo ve kumpas yapıyorlar. Yarın olası bir işgale karşı içten içe askeri yok ediyorlar tehlikenin farkına varın ülke elden gidiyor din kisvesine bürünmüş düşman. Koyun postuna bütünmüş kurta benziyor. Şeytanın aklına gelmez. Bu işin sonu yazıyorum işgal dir. İşgale hazırlıktır. Kışlayı askeri hastaneyi gatayı kuleli askeri okulunu kapatmak işgale yardımcı olmaktır. Tehlikeyi görün vatan gidiyor elden
önemli bir proje de ecdadımızın bize bıraktığı eserin üzerine çöküyoruz.yine yani yeni bir şey yok şark cephesinde. zaten erzurumun yakutiye bölgesi boşaltıldı kocaman devasa bir açık hava müzesi oldu da hadi bu da olsun. olsunda erzuruma gelen turist sayısımı arttı?. erzurumun gayri safi milli hasılasımı arttı? ordumuzun elindeyken orası iç tedarik bölge komutanlığının depoları değilmiydi? yeni depolar nereye yapıldı? ben duymadım, görmedim.. zaten elimizde kala kala tümgeneral seviyesinde bir kolordu kaldı. bununla birlikte depolar gitti diye iç tedarik bölge komutanlığının merkezi de erzurumdan gitmesin .öyle demeyin sakın milyonlarca tl. lik alışveriş ihalelerinin yapıldığı yüzlerce esnafın geçim yeri. erzurumun basınına hayranım doğrusu. bir tarihte ingiliz başbakanı margaret thatcher e bir türk gazetecisi soru sormuştuda ingiliz başbakan dikkat ediyorumda ülkesine hayın sizin gibi gazeteciler görmedim demişti. ne var ki alkışlıyacak. yeni bir yatırımmı yapıldı. sonuç olarak "DİMYATA PİRİNCE GİDERKEN EVDEKİ BULGURDAN DA OLMAYALIMDA"