GÜNCELHaber Girişi : 25 Eylül 2014 10:17

Taksitleri aksatmayın

Taksitleri aksatmayın

Erzurum İl Müftüsü Hasan Çınar, kredi kartı ile kurban almanın caiz olduğunu fakat taksitlendirmenin gününde ödenmediği durumda günaha girileceğini söyledi.

YAKLAŞAN Kurban Bayramı öncesi kredi kartı ile kurban alınıp alınmayacağı tartışmalarına Erzurum Müftüsü Hasan Çınar son noktayı koydu. Müftü Çınar, başka bir şahıstan borç almak veya kredi kartına taksit yaptırma yoluyla kurban kesmenin bir sakıncasının olmadığını ancak bu kişilerin günaha girmemek için taksitlerini zamanında ödemesi gerektiğini söyledi. Kurban keserken ortak seçmenin de önemine değinen Çınar, “Ortakların her birisi ibadet niyetiyle kurban kesmesi gerekir. Eğer et niyetiyle birisi kurban kesse diğer niyetleri de bozar götürür”dedi.

FAKİRE kurbanın vacip olmadığını da ifade eden Müftü Çınar, “Paraya ihtiyacı olan kişi kurban kesmesin. Zaten ihtiyaç sahiplerine tavsiye etmiyoruz. Adamın parası vardır zengindir ama o anda yanında yoktur. 1 ay sonra parasını vermek üzere borç alabilir mi alabilir caizdir. Kredi kartıyla alabilir mi alabilir caizdir. Ama maddi durumu iyi değilse kredi kartına düşmeye gerek yok. Eğer kredi kartına taksit yaparak kurban alacaksa taksitlerini zamanında ödeyecek. Zamanında ödenmeyen para faize girer ve bunun sonucunda günaha girmiş olur."diye konuştu. 

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan alımında vatandaşlara önemli açıklamalarda bulunan Erzurum İl Müftüsü Hasan Çınar, kredi kartıyla kurban almanın caiz olduğunu fakat taksitlerin zamanında ödenmesi gerektiğini belirtti.

Kurban alıyorken hayvanın sağlıklı olmasına dikkat edilmesini ifade eden İl Müftüsü Hasan Çınar, ”Sağlıklı bir hayvan keselim. Fakire kurban vacip değildir. Ama illa aldım ben de keseceğim etrafımdaki herkes kesiyor diyorsa bu işin gösterişi olmaz. Kuran’da şöyle geçiyor; ‘Kestiğiniz kurbanların ne kanları ne de etleri Allah’a ulaşmayacaktır.’ Elbetteki ulaşmayacaktır. Fakat sizin takvanız Allah’a ulaşacaktır. Biz buna dikkat edelim. Samimiyetle, ihlasla kurbanımızı keseceğiz. Onun için apartmandaki herkes kesiyor ben de keseyim. Paraya ihtiyacın varsa borçluysan kesme kardeşim. Niye kesiyorsun? Hayvanımızı en güzelinden en sağlıklısından bir koyun, koç, keçi bunlar bir kişilik kurbandır. Sığır, boğa, deve bunlarda 7 kişiye 7 ortak kesilebilir. Ortak derken ortakları da dikkatle seçmek lazım. Ortakların her birisi ibadet niyetiyle kurban kesmesi gerekir. Eğer et niyetiyle birisi kurban kesse diğer niyetleri de bozar götürür. O yüzden ortak seçerken dikkat etmemiz lazım. Kurbanı taksim ediyorken milimi milimine dağıtın kimsenin kimseye hakkı geçmesin” dedi.

“Kurban alıyorken bazen işte kilosuna göre almak bazen kredi kartıyla almak benzeri ifadeleri duyuyoruz. Kurbanı adamın parası vardır zengindir ama o anda yanında yoktur. 1 ay sonra parasını vermek üzere borç alabilir mi alabilir caizdir. Ama ihtiyaç sahiplerine biz tavsiye etmiyoruz. Kredi kartıyla alabilir mi alabilir caizdir. Ama maddi durumu iyi değilse kredi kartına düşmeye gerek yok. Kendisini üzmesin Müslümanlar onlara destek olurlar. Gerekirse et yemek istiyorsa kasaba gidip et alabilir. Taksitle kurban almak caizdir. İstediği kadar taksit yapabilir onun parasını da her ay öderse caizdir. Eğer kredi kartına taksit yaparak kurban alan kişi taksitlerini zamanında ödeyemezse o para faize girer ve bunun sonucunda günaha girmiş olur."