Haber Girişi : 02 Kasım 2015 22:18

ŞEHİR, ANCAK RUHUYLA YAŞAR!

ŞEHİR, ANCAK RUHUYLA YAŞAR!
Ezberimdeki birkaç Latince cümleden birisi şudur ve anlamı pek muhteşemdir: "Vivat spiritus civitatis!" Şehir, ancak ruhuyla yaşar... 
Muhammed yüzlü insanları, kadim kültürü ve görkemli eserlerine göz gezdirdiğimizde bütün bir tarihi büyüleyici bir biçimde gözlerimizin önüne getiren Erzurum, tüm tahribatlara göğsünü gererek hala ruhuyla yaşamayı başarıyor. Geleceğe yolculuğunu sürdürmeye gayret ediyor. İşte bu gayretin başarılı olabilmesi,  değerli yöneticilerimizin geçmişten güç alarak geleceğe vizyoner hamlelerle koşmasına bağlı? 
Şehrin ruhunu muhafaza fikrinin beynimde tekrar cevelan etmesini bir dostumun gönderdiği yazıya borçluyum. O yazının bir bölümü sizinle de paylaşmak istiyorum: 
2020 yılına gelindiğinde internete bağlı olan cihazların sayısının 26 milyara ulaşması bekleniyor. Demek ki dünya üzerinde yaşayan insan sayısının yaklaşık 4 katı oranında cihaz günün her saati birbirleri ile bağlantı halinde çalışır durumda olacak. Hava taşımacılığından medikal sektörüne, toplu taşımaya ve enerji üretimine etki edecek endüstriyel internetin şirketlere sunacağı imkânlar da oldukça geniş.
Bu imkânlardan belediyecilik de nasibini alacak. Mesela temizlik hizmetlerine akıllı sistemler el atacak. Şu an için birkaç şehirde kısmen devreye girmiş olan sistem için verilebilecek en somut örnek İspanya'nın Barcelona kenti. 
Kentin çeşitli bölgelerine yerleştirilen akıllı çöp bidonları sahip olduğu sensörler sayesinde doluluk oranını ölçüyor ve bu bilgileri görevlilerle paylaşıyor. Bu sayede verimlilik sağlayan sistemin uzun vadede pek çok farklı sektöre adapte edilmesi planlanıyor. 
Suça karşı alınacak erken tedbirler konusunda da akıllı kentin gözleri sensörlere iş düşecek, Barcelona, San Francisko ve New York gibi kentlerde yavaş yavaş hayata geçmeye başlayan akıllı şehir sistemleri, sensörler ve güvenlik kameraları sayesinde görebiliyor, duyabiliyor ve hatta hissedebiliyor. 

Bu ileri sistemlere Türkiye yabancı değil. Geçen yıl katıldığım bir törende Karaman ilinin akıllı şehir olması için çalışmalara başlandığına tanıklık etmiş ve mutlu olmuştum. Erzurum'un akıllı ve vizyoner yöneticilerinin bu ileri teknolojiye dayalı sistemleri sıkı bir şekilde takip ve tatbik ettiğinden şüphem yok. 
Şehrin, ileri teknolojiye dayalı kalkınma ve zenginleşme davası refah kuşunun bir kanadı. Bu kuşun göklere süzülebilmesi için gerekli olan diğer kanat ise manevi kalkınma. Kültürel vizyon... 
Vivat spiritus civitatis!  Şehir, ancak ruhuyla yaşar! Ancak o ruhu taşıyacak sağlıklı ve gürbüz bir bedene sahip olmak da şart. 
***
Yazıyı okuduğunuzda şehrimizi temsil edecek siyasi tablo ortaya çıkmış olacak. Bu müstesna şehre hizmet fırsatı ve şerefine nail olan kıymetli Milletvekillerimizi tebrik ediyorum. İnanıyorum ki, bizim gibi onların da nazarında  sadece bir öncelik  var; o da din, millet, vatan ve şehrimiz. Bu istikamette mesai harcayacaklarından hiç şüphem yok. Allah utandırmasın. 

Etiketler : vahdet
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.