Sevgili annemizin tedavisi münasebetiyle yaklaşık on gün Araştırma Hastanesini mekân tuttuk. Hastaneden yolu geçen herkes gibi biz de ruhumuzu sarıp sarmalayan kaygı, hüzün ve umut karışımı duygulardan nasibimizi aldık.
Şifa bulup sevinen hasta yakınlarının mutluluğuna ortak olduk. Umutsuz, ağır vakalarla yaralanan yüreklerin üzüntüsünü içimizde hissettik. Yüce Peygamberimizin hastaları ziyaret tavsiyesinin hikmetine bir kere daha iman ettik.
***
Şunu memnuniyetle ifada edeyim ki, Araştırma Hastanelerimiz Erzurum'un yüz akı müesseseleri.
Hastane hizmet binaları; Tıp Fakültemizin bilimsel düzeyini pratiğe dönüştürecek ve hekimlik maharetini sergileme fırsatını verecek fiziki imkânlara, teknolojik alt yapıya sahip hale getirilmiş.
Eski Araştırma Hastane binası hemen hemen yeniden inşa edilmişçesine tamir edilmiş ve yeni inşa edilen bina ile bağlantısı sağlanmış. Ortaya tertipli, düzenli, temiz büyük bir hastane kompleksi çıkmış. Böylece epey bir süre birbirinden uzak hizmet veren Aziziye ve Yakutiye Hastaneleri dönemindeki bölümler arasındaki kopukluk, koordine eksikliği ve hastalara yansıyan ilave zahmetler ortadan kaldırılmış. Emeği geçenlere teşekkür borcumuzu eda edelim.
***
Hastane işletmeciliğinin en mühim ayağı hekimlik düzeyidir. Beş yıldızlı otel ayarında hastane binalarına, en ileri alet edevata sahip bulunsanız, ama hekimleriniz bilgi ve beceri bakımından vasatın altında olsa neye yarar?
Marifet iyi hekimlerle, mükemmel fiziki altyapıyı buluşturmakta ve bunu verimli işletmecilikle taçlandırmakta?
***
Hele bir de hasta konforuyla birlikte refakatçi rahatını da sağlarsanız, işte o zaman takdir, tebrik ve alkışı hak etmiş olursunuz.
Saray gibi hastanelere, bank üzerlerinde uyumaya çalışan hasta yakınları doğrusu hiç yakışmıyor.
***
Hastanede kaldığım bir gece, bir hasta yakını ile bu konuyu konuştuk.
Hemşehrimiz, bana bir başka ildeki uygulamadan söz etti. Bir yakını yoğun bakımda uzun süre tedavi görmüş. Hastane, şehir merkezindeki bir otelle anlaşma yapmış. Otel ve hastane arasına ücretsiz servisler koymuş. Belli saatlerde, ya da telefon edildiğinde refakatçe hastaneye geliyor, gündüz koridorlarda bekliyor, gece otele gidip yatıyor.
Hastane bağlantılı otel fikri fena değil, servis hizmeti iyi. Ama hastane ile kalınan mekân arasındaki uzaklık iyi bir çözüm gibi gelmedi bana.
Bunun yerine, birkaç yıl önce kaleme aldığım, daha sonra ENER projesi olarak açıkladığımız öneri daha iyi, daha uygulanabilir değil mi?
İşte o yazıyı bir kere daha ilgililerin dikkatine sunmak istiyorum.
***
Geçenlerde Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde bir yakını tedavi gören dostumla telefonlaştım. Görüşmek istediğini belirterek davet etti beni. Hastane konukevinde kaldığını söyledi. Ziyaretine gittim.
Konukevi, Hacettepe Üniversitesi'nin Sıhhiye'deki Merkez Kampusu'ndaki Dişhekimliği Fakültesi'nin yanında yer alıyor. Merak edip görevliden bilgi aldım. Hasta ve hasta yakınları ile öğrenci ve araştırma görevlilerinin kalabilecekleri bir otel burası? Son derece konforlu ve ekonomik?
Tesisi gördükten sonra ' bizim de böyle bir tesisimiz olmalı' diye geçirdim içimden.
***
Bu fikir zihnimde yer edince, küçük bir araştırma yaptım.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde de Konukevi Projesi Başlatılmış.
Hastalar ve yakınlarının bahçe ve hastane koridorlarında sabahlamasından rahatsız olan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yönetimi, konukevi inşasına karar vermiş.
Yaklaşık 2 milyon liraya mal olacak proje, 2012 yılında bitirilecekmiş. Konukevinden, öncelikle günübirlik tedavi için hastaneye gelen hastalar ve yakınları, refakatçiler faydalanacak.
Fiyatlarda ise kamu kurumlarındaki tarife uygulanacak.
***
Memorial Hastanesinin de aynı amaçla yapılmış oteli var. Diğer birçok sağlık merkezinde de?
Sanıyorum Sağlık Bakanlığı'nın Erzurum ve diğer illerde inşa edeceği 'Sağlık Kentlerinde' bu ihtiyacı karşılayacak modern tesisler yar alacaktır.
Ankara'daki hastanelere yakın bir yerde bazı belediyelerin bu tür tesisler inşa ettirdiğini işitmiş, hasta yakınlarına ucuz ve kaliteli barınma imkânı sağlayan hizmet ehli yöneticileri canı gönülden alkışlamıştım.
***
Şimdi ellerim Atatürk Üniversitesi yönetimimizi, belediyeleri ve diğer ilgilileri benzer hizmetlerden dolayı alkışlamak için sabırsızlanıyor.
Üniversite hastanelerimize çok yakın bir yerde 'Refakatçi ve Hasta Konukevi' planlanmalıdır.
Müsait bir arsaya kısa sürede böyle bir tesis inşa edilmelidir.
Hatta sağlık bakanlığıyla ortak bir proje da düşünülebilir, Bölge Araştırma, AÜ Hastanelerine yakın? Orta bir alanda böyle bir tesis yükselebilir.
Üniversitemizin mali gücü buna yeterli. İdarecilerin dirayet ve vizyonu ise benzer tesisleri illerine kazandıranlardan katbekat fazla?
Şunu bilelim, koridorlarında şişme yataklarla hasta yakınlarının uyuduğu hastane zincirleriyle 'Sağlık Şehri' olamayız.
Öyleyse? Haydi, bu işe hep birlikte el atalım.