Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) Erzurum Şubesi, bundan dört yıl önce açılmıştı.
“Beyaz Türkler” yahut da “Elit Zümre”nin TÜSİAD’na karşı, Anadolu sermayesini temsil eden, ama daha çok da muhafazakar yapısıyla öne çıkan MÜSİAD, AK Parti iktidarı ile muazzam bir mesafede kat etti.
Özellikle savunma sanayiindeki yatırımcıların ciddi bir kısmı MÜSAD kadroları arasından çıktı. Ayrıca başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere, yine MÜSİAD’çılar tarafından binlerce fabrika ve üretim tesisi açıldı.
Misal; Şırnak’la mukayese edildiğinde devede kulak kadar dahi olmasa da Erzurum da, MÜSİAD mensubu iş insanlarının eliyle yatırım almaya başladı.
İş insanı Oltulu Fuat Demir, dört yıldan beri MÜSİAD’ın Erzurum Şube Başkanlığı’nı yapmaktaydı.
Bu ay görev süresi doluyor, bayrak yarışını bir başka iş insanı devralacak.
Fuat Demir, hakikaten sıradan bir başkan değildi.
İş hayatında olduğu gibi MÜSİAD’da da son derece aktif ve üretken bir kişiydi. Şanssızlık işte; araya iki yıl süren pandemi dönemi girmeseydi muhtemelen MÜSİAD’ın şehrimize dönük hizmetleri çok daha fazla olabilirdi.
Buna rağmen Fuat Demir ve yol arkadaşları Oltu Organize Sanayi’de iki fabrika kurdu, üçüncüsü için de çalışmaları devam ediyor.
Çağ kebabı fabrikası…
İsabetli bir yatırım olduğu şuradan anlaşılıyor. Fabrikada altı ayda 5 binden fazla koyun kesilmiş ve eti işlenerek işletmelere sunulmuş.
Tekstil fabrikası…
Binası ve makine aksamı bitti, çok yakında hizmete açılacak.
Burada da en üç yüz kişi istihdam olunacak.
Üçüncü fabrika ise, et işleme fabrikası. Yani kavurmadan sucuğa, salamdan pastırmaya kadar birçok ürün işlenip ülke genelinde satışa sunulacak.
Fuat Demir, bugün medya mensuplarıyla buluştu. Hilton Otel’deki toplantıda konuşan Demir, bir yanda MÜSİAD’ın dört yıllık çalışma karnesini açıklarken diğer yanda da arkadaşlarıyla birlikte yaptıkları ve yapacakları yatırımları anlattı.
Bu açıklamalardan öğreniyoruz ki, Fuat Demir öncülüğündeki bu ekip, Oltu’da yaptıkları ve yapacakları üç fabrikanın dışında bir büyük fabrika da Erzurum İkinci Organize Sanayi Bölgesi’nde planlamışlar.
Arsa talebinde bulunup, yatırım için fizibilite çalışmasını çoktan başlatmışlar.
Malumunuz; belki yarım asırdan buyana Erzurum’da çok ortaklı iş yapma kültürü ne yazık ki, kimi şehirlere nispeten neredeyse yok hükmündedir.
Fuat Demir ve arkadaşları işte bu kötü algıyı ve gidişatı yıkmaya çalışan bir ekip…
Çünkü yaptıkları yatırımların tamamı çok ortaklı… Yani kolektif çalışma ürünü…
Çok ortaklı iş yapma kültürünü ya da alışkanlığını yeniden bu şehre kazandırmak için atılan her adım şiddetle desteklenmeli ve en önemlisi de devlet tarafından özendirilmelidir.
Bu, elzemdir. Sebebi de, Erzurum’da güçlü bir sermaye altyapısının olmamasıdır.
Ancak küçük sermayeler ve birikimler bir araya toplanıp ve de doğru biçimde yönetilip reel yatırımlara kanalize edilirse, hem ortaya üretim-istihdam çıkar hem de insanlar para kazanır.
Daha yolun başındayız.
Her ne kadar son yıllarda sanayi ve üretim adına Erzurum’da gözle görünür elle tutulur gelişmeler yaşansa da, daha almamız gereken uzun mesafeler var.
Menzile varmak elbette ki asıl olandır. Lakin insanın en mühim görevi önce yola çıkmaktır.
Fuat Demir ve arkadaşları, “Erzurum’dan bir halt olmaz” palavrasını adeta amentü belleyen septik muhaliflere inat yola çıktılar, hızla hedeflerine doğru yürüyorlar.
Çünkü inanıyorlar…
Çünkü samimiler…
Çünkü ülkenin yarınlarına güveniyorlar…
Savunma sanayiinde de aynısı olmadı mı?
Şairin ifadesiyle “Tam inanmış bir avuç insan” her türlü engele rağmen yılmadan, usanmadan çalışıp didindiler. Ve o azmin sonucu bugün ülkemiz savunma sanayiinde dışa bağımlı olmak çizgisinden hızla uzaklaşmakta.
“Erzurum’un makus talihi değişmez” ezberini yıllar yılı kendine kılavuz edenlere inat Erzurum, birkaç yıldan beri hemen her alanda ayağa kalkmaya başladı ve üzerindeki ölü toprağını silkmeye çalışıyor.
Tabii ki başka babayiğitler de var.
Fuat Demir, güncel olduğu için meseleyi O’nun üzerinden yorumlamaya çalıştık.
Hani rahmetli Demirel derdi ya, ülke için çivi çakın da gerekirse avucumun içine çakın.
Biz de Fuat Demir ve aynı gayenin güdücüsü olan tüm hemşerilerimizi ve yatırımcılarımızı cani gölden tebrik ediyoruz.
Bir kişinin bile istihdam edilmesinin maliyeti adeta uçmuşken bu insanlar bu memlekete yüzlerce binlerce kişinin istihdam olunacağı yatırımlar yapıyorlar.
Onları alkışlamayalım da, yerine klavye kahramanlarının hezeyanlarına mı öykünelim?
Hersey yalan dolan. 9 sene önce tramvay yapılıyordu yaşan çıktı. Pil şarf fabrikası kurulacaktı yalan çıktı. Tekstil fabrikaları kurulacaktı yalan çıktı. 2. organize 2 sene dayanmadı yıkıldı yalan çıktı. Bunlardaki yalan dolan ne Ermeni’de ne Rus’ta var.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise “Şuan çuval üretecek fabrikada bulunuyoruz bu fabrikanın inşaatı tamamen Erzurum Büyükşehir Belediyesi katkıları ile Erzurum Büyükşehir Belediye şirketi tarafından inşa edilmiştir. Burası 500 kişi işe çalışacak ilk etapta 350 kişi işe başladı bu 350 kişinin 50 si Olurdan 50’si Şenkaya’dan 75’i Narman’dan ve kalanı Oltu'dan olmak üzere 350 kişi ile işe başladı. Oltu İlçemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. 31.12.2023 Kendi yazınızdan . HANGİSİ DOĞRU..