3000 kişinin katıldığı açılış törenine; Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Mardin Valisi Hasan Duruer, Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Mardin Milletvekilleri Süleyman Çelebi, Mehmet Halit Demir, Gönül Bekin Şahkulubey, Mardin Müftüsü Mehmet Kızılkaya, çok sayıda bölge milletvekili ve Yüksel ailesinden holdingin kurucusu hayırsever iş adamı, TBMM Üstün Hizmet Ödülü Sahibi Mehmet Edip Yüksel, eşi Fatma Yüksel ve çocukları Halil Yüksel, Hakkı Yüksel, Sibel Yücesoy, Mine Tutuk, ve Serpil Yüksel ile birlikte Mardinli vatandaşlar katıldı. Taziye evi, Kur’an Kursu, işyerleri, lojman ve morguyla Mardin’in en büyük kapasiteli cami kompleksi olan Mehmet Edip – Fatma Yüksel Camii, 2000 vatandaşa ibadet etme imkanı sağlayarak Mardin’in en büyük camisi olma özelliği kazandı.
Camii’nin açılış töreninde konuşan Yüksel; konuşmasında Mehmet Akif’ten, Yunus Emre’den ve Necip fazıl’dan dörtlüklerle seslendi.“İbadethanelerimiz; kültürümüzde, adet ve geleneklerimizde toplumsal dayanışma ve yardımlaşmaya katkıda bulunan unsurlardandır,” diyen Yüksel konuşmasında şu noktaları vurguladı: Dostlukların pekiştiği, kardeşlik, birlik ve beraberlik ayı Ramazan-ı Şerif ayı içerisindeyiz. Gün birlik ve beraberlik günüdür. Biliyoruz ki bu alemde ve öte alemde herkes ektiğini biçer. Biz bu yüzden Dünya’da adaletin, merhametin, sevginin, kardeşliğin tohumlarını ekmeye çalışıyoruz. İbadethanelerimiz; kültürümüzde, adet ve geleneklerimizde en az okullarımız kadar toplumsal dayanışma ve yardımlaşmaya katkıda bulunan unsurlardandır. Biz istiyoruz ki; Burası nefes aldığımız dost bir ev, omuzlarımızın birbirine değdiği bir birlik yuvası olsun… Biz istiyoruz ki; burası fakir fukara çaresiz insanların çaresi olsun. İşte bugün bu amaçla açacağımız camimiz için dillerin ve dinlerin şehri Mardin’de toplandık. O Mardin ki hoşgörü diyarıdır; taşların dile geldiği şehirdir. O Mardin ki İnancın taşlara işlendiği şehirdir;bu sebeple de Mekke’ye Medine’ye yakın olan; en yüce ruhaniyetin yaşandığı şehirlerden biridir.
CAMİİ’DE ARTUKLU MİMARİSİ’NİN BÜTÜN MOTİFLERİ KULLANILDI.
Toplam maliyeti 3 Milyon TL olan Camii 4500 metrekarelik alan üzerinde; 18 metre çaplı bir büyük ana kubbe, 3 küçük kubbe ve 2 yarım kubbe mimarisiyle inşa edildi. Mardin Mimarisi’nin tüm özelliklerini gösteren camiide; başta Artuklu Mimarisi olmak üzere Türk – İslam ve Arap mimarisi özelliklerini de taşımaktadır. Camii aynı zamanda Osmanlı Tarzı’nı da açık bir şekilde yansıtmaktadır. Özellikle Mardin’e has olan “taş mimarisi” Cami’de Osmanlı stilinde işlenmiş, İlk defa taş oymacılığının kullanılmış olduğu camide; her taş dantel gibi işlenerek, makine kullanılmadan tamamen el emeği ile “taş mimarisi”nin bütün güzelliği gözler önüne serilmiş.
Mardin’in tarihi dokusuna uygun olarak yapılan özel taş mimarisiyle Mardin’in maneviyatına katkı sağlayan camide Mardin taşı tamamen el emeğiyle, hiçbir makine kullanılmadan Mardinli taş ustası Yusuf Usta’nın ellerinde hayat buldu.
Nakkaş, Hat sanatlarının tüm inceliği; Taş oymacılığı ve vitray sanatları kullanılarak Osmanlı; Türk – İslam Mimarisi ile birlikte Artuklu Mimarisi’nin bütün motifleri incelikle işlendi.
YÜKSEL: CAMİİ VATANDAŞLARIMIZ İÇİN BİR İBADETHANE, ÇOCUKLARIMIZ İÇİN DE BİR EĞİTİM YUVASI OLACAKTIR.
Yüksel şu sözlerle konuşmasını tamamladı: 2000 vatandaşımıza ibadet etme imkânı sağlayacak, çocuklarımız için Kur’an Kursuyla hem bir eğitim yuvası hem de ibadethane olacak olan Mehmet Edip - Fatma Yüksel Camii’nin burada yaşayan kardeşlerimizin dini duygularının canlı tutulmasına vesile olmasını ve cemaatinin de bol olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyoruz.
İnşallah camimizin her taşına sinmiş ilahi duaları, ayakta kaldığı sürece gök kubbeye taşınır. İnşallah her ezanda rüzgar ilahi davetini Mezopotamya’ya ulaştırır.
HOCALARDAN KUR’AN I KERİM ZİYAFETİ
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Diyanet İşleri başkanı Ali Bardakoğlu, Mardin Valisi, Milletvekilleri, Mardin Müftüsü ve Mardin Protokolü’nün açılış kurdelasını kesmesinden sonra; vatandaşlar camiyi gezdi. Mihrapta bulunan 8 yarım daireyi anlatan Yüksel; 8 yarım dairenin anlamının Cennet’e açılan 8 kapı olduğunu belirtti.
3000 kişiyle beraber iftar açan grup daha sonra hocalardan Kur’an ı Kerim ziyafeti dinledi.
İstanbul Beyazıt Camii İmam Hatibi Hafız Suat Gözütok, Eyüp Camii İmam Hatibi Hafız Erhan Mete, Fatih Camii İmam Hatibi Hafız Osman Şahin ve Süleymaniye Camii İmam Hatibi Hafız Ekrem Nalbant’ın okuduğu Kur’an ı Kerim’i dinleyen vatandaşlar teravih namazını beraber kıldıktan sonra camiden ayrıldılar.