Haber Girişi : 16 Mart 2020 20:54

Korona Virüs Gündemi

Korona Virüs Gündemi
Üniversiteler 3 hafta tatil edildi, gerek devlet yurtlarının gerek özel yurtların bir an evvel boşaltılması konusunda uyarılar yapılıyor. Otobüs firmaları, uçak biletleri
talebe cevap veremeyecek durumda.
Virüs yayılmadan iç göçün gerçekleşmesini hızlandırmak ve özellikle sosyal çevredeki nüfus yoğunluğunun büyük kısmını oluşturan gençlerin yurt gibi, derslikler gibi kalabalık ortamlardan uzak kalmasını sağlamak suretiyle virüse önlem almak tüm Türkiye’nin takdir ettiği üzere hükümetin aldığı yerinde bir karardı.
Bunun yanında Çin’in dahi aşmaya başladığı, Wuhan’da doktorların maskelerini gülümseyerek çıkardığı videoyu paylaştığı bir ortamda virüsün tüm dünyaya bu kadar kısa sürede yayılmasının nedeni özellikle komşu ülkelerimizin tedbirsizliği idi. Başta gerekli önlemleri almakta geciken İran, daha sonra turist getirisinden
vazgeçmemek için karantina politikasında geciken İtalya olmak üzere; virüsü ciddiye almayan ülkeler bu virüsün artık yalnızca Asya’nın değil tüm dünyanın sorunu olmasına neden oldu.
Tüm dünyayı etkileyen böyle bir krizin inanın olumlu tarafları da oldu.
Vakalarla nasıl mücadele edileceği konusunda tecrübelerini paylaşmak için Çin’den tıp uzmanı bir heyet İtalya’ya geldi, yani politik manada birbirine pek de yanaşmayan iki ülke böyle bir günde politika yapılmayacağını görüyor. Halk
dışarı çıkmadıkları sürede balkonlardan şarkı söylemeye başlıyor, konseri iptal
olan sanatçılar internet üzerinden canlı yayınlar yaparak toplumun moraline
kendilerince katkıda bulunuyor. Hocalar, internet üzerinden ders kaynağı
paylaşıyor, üniversite öğrencilerinin faydalanabileceği uzaktan eğitim platformları oluşturuluyor yahut var olanlar yaygınlaştırılıyor.
Futuristiklere göre belki de bu virüs karantinası, uzaktan eğitimin, ev ofislerin
çok da uzak olmadığını gösterecek ve biz 3 haftanın sonunda aslında her sabah 5’de otobüslere, metrolara doluşup işe gitmenin bir anlamı olmadığını göreceğiz. Belki de şimdi hepimizin şikayet ettiği kalabalığın, sokakların dolup taşmasının ne büyük bir nimet olduğunun farkına varacağız. Gelişmeler her ne yönde olacaksa olsun dünyanın 3 hafta önce ile aynı olmayacağı daha şimdiden görülebiliyor.
Türkiye’nin şimdi yüzleştiği ve hassasiyetle yönetmesi gereken bir diğer süreç ise Umre’den gelen vatandaşlar.
Şimdilik gelenlerin karantilarına altında olmalarının kendi insiyatiflerine
bırakılamayacağı anlaşıldığından; bu kişilerin yurtlara yerleştirilmesi kararı
alındı. Değişim programlarıyla yurtdışında bulunan Türk öğrenciler ise Avrupa uçuşları kapatmadan bir bir dönüyor. Onların da benzer olarak kendilerini izole etmeleri isteniyor. Bir diğer ifadeyle; başta Sağlık Bakanlığı ve devlet teşilatları tedbirli davranmak için mesai harcıyor.
Sürecin iyi yönetildiği bir ülkede yaşamanın iç rahatlığı ile panik yapmadan
ancak tedbiri de elden bırakmadan, belki de Korona bahsine ihtiyaç duymayacağımız bir dahaki yazıda görüşmek üzere...
Etiketler : rabia
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.