Kayakta marka Şehir Erzurum

MÜSİAD’ın hükümete önerdiği formülde, Erzurum’un kalkınmasında sıklet merkezi kış turizmi…

MÜSİAD uzun süredir üzerinde çalıştığı, “marka şehirler” projesine son şeklini verdi. Buna göre Erzurum, kayak ve kış turizmine dayalı bir kalkınma modeli ile bir dünya kenti kılınmak isteniyor.

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye odaklı yatırım stratejilerini şekillendirmeyi hedefleyen bu projede, Erzurum’un, Avusturya’nın kış turizm merkezi olan Salzburg şehri ile eşleştirdiğini söyledi.

Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinin başında gelen ve ev sahipliği yaptığı uluslararası yarışmalarla adını dünya çapında duyuran Erzurum, hükümetin söz konusu raporu eyleme geçirmesiyle birlikte bu alanda başlı başına hem marka hem de merkez üssü olacak.

“ŞEHİRLERİ KENDİ ÖZGÜN DEĞERLERİ İLE KALKINDIRMA’ PROJESİ İLE TÜRKİYE’DEKİ ŞEHİRLERİMİZİ, DÜNYA MUADİLLERİ İLE KIYASLIYOR VE DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ OLUŞTURUYORUZ”

MÜSİAD’ın tam da bu noktada ‘şehirleri, özgün değerleri ile kalkındırma’ misyonu çerçevesinde özel bir proje kurguladığını ifade eden Abdurrahman Kaan, “Tüm bu sistem, aslında bölgesel ekonomilerin ve şehirlerin kendi değerleri ile işlenerek yüksek katma değerli varlık ve sermaye üretimini teşvik edecek ‘Şehirleri Kendi Özgün Değerleri ile Kalkındırma’ projesi ile birleştiğinde ‘yatırım sistematiği’ tamamlanmış oluyor. Yatırımın doğru kanalize edilmesi, yatırım ağı kurma stratejisinin ikinci temel dayanağı… Bu da ancak şehir ekonomilerinin doğru yatırımlar ile yeniden ayağa kaldırılması ve şehirlerin GSMH’ya olan katkılarının dünya muadilleri ile kıyaslandığında benzeri bir çizgide gitmesiyle mümkün. Türkiye’deki şehirlerimizi, dünya muadilleri ile kıyaslıyor ve değerlendirme kriterleri oluşturuyoruz” dedi.

“Türkiye zengin bir potansiyele sahip”

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye odaklı yatırım stratejilerini şekillendirmeyi hedefleyen bu projede hangi strateji ve metodolojilere odaklandıklarını ise şöyle aktardı: “Türkiye’nin her biri kendine özgü varlıkları ile gelişmeye ve büyümeye elverişli şehirlerini, şehir markaları oluşturma felsefesiyle yapılandıracağız. Bu şehirlerin varlık envanterlerini belirleyerek, uygun olan şehirleri dünyadaki muadilleri ile kıyaslayacağız. Dünyadaki muadillerinin, kendi varlıklarını nasıl yüksek değerlere çevirdiğini ve hangi eylem planlarını uygulayarak bu noktaya ulaştıklarını analiz edeceğiz.”
“Dünyada şehirler arasında büyük bir rekabet var”

Dünyada yeni bir dönem başlıyor ve yatırım kavramı da diğer pek çok kavram gibi kabuk değiştiriyor. “Bu değişimi iyi takip etmediğimiz ve dünya çapında doğru bir yatırım ağı kuramadığımız sürece maalesef doğrudan yatırımlar konusunda eksi hanemiz, milli sermaye stokumuzdaki erimeyi de tetikleyecek” diyen MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, bu noktada Türkiye’yi dünyanın yatırım pazarı haline getirme mantığını benimsemenin ve dünya çapında yaygın bir yatırım ağı kurmanın önemine dikkat çekti. 

Türkiye’nin marka şehirlerini yapılandırma hedefiyle yola çıkan MÜSİAD, ‘Şehirleri, Özgün Değerleri İle Kalkındırma’ projesinin önemli başlıklarını ve nasıl bir yol haritası ile ilerlenmesi gerektiğini Conrad İstanbul Bosphorus’ta düzenlenen bir basın toplantısıyla paylaştı.

TÜRKİYE VE DÜNYA ŞEHİRLERİ HANGİ ORTAK PAYDADA BULUŞUYOR?

Kaan; Türkiye ve dünya şehirleri eşleşmeleri hakkında inovatif örnekler de verdi: “Örneğin; Afyon ilimizi Japonya’nın Beppu şehri ile eşleştirdik. Afyon’un başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılık. İşlenen arazilerin %68'inde kuru tarım, %32'sinde ise sulu tarım yapılıyor. Afyon, kaplıca ve ılıca yönünden sayılı illerimiz arasında bulunuyor. İlde termal turizm faaliyetleri yıl boyu devam ediyor. Beppu da kaplıcaları ile tanınıyor.

Erzurum kış turizmi cenneti olacak

Tipik bir büyük ölçekli turizm bölgesi olan Beppu, Japonya'daki en büyük kaplıca ve kaplıca suyu üretim hacmine sahip. Elazığ ise Avusturya’nın Graz şehri ile eşleşiyor. Elazığ’da üretilen önemli ürünler; yenilenebilir enerji, madenler, su ürünleri, tarım ve hayvancılık ürünleri… Graz’ın en önemli endüstriyel alanları ise makine mühendisliği, çevre teknolojisi, çelik kirişli inşaat, ulaştırma ile ilgili üretim, elektrik mühendisliği ve elektronik. Erzincan ise Avusturya’nın Innsbruck şehri ile eşleşiyor. Her iki şehir de eğitimden sağlığa, ulaşımdan iletişime, sanayiden lojistiğe, tarımdan turizme, doğa sporlarından kültüre kadar birçok alanda paralellik sergiliyor. Avusturya’nın Salzburg şehri ile eşleşen Erzurum’un ortak paydası ise turizm odaklı faaliyetler…

Hükümet rapora çok sıcak bakıyor

Raporun yayınlanması ile birlikte hükümet cephesinden de yoğun bir ilgi oldu. Buna göre Başkan Erdoğan’ın talimatıyla ilgili raporun kuvveden fiile geçirilmesi için gerekli desteğin verileceği öğrenildi. Türkiye’nin gül ve gülyağı üretim merkezi olarak öne çıkan Isparta ise bu noktada meşhur botanik bahçeleriyle Avrupa’nın çiçekli şehri olarak tanınan Fransa’nın Angers şehri ile eşleşiyor. Yat turizminden kongre turizmine, inanç turizminden kruvaziyer turizmine kadar turizm sektörünün her alanında önemli bir paya sahip olan İzmir ise Avutralya’nın Melbourne şehri ile benzer avantajlara sahip.”

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.