Yaklaşık 4 haftalık hububat stoku kalan Katar, âcil gıda ve su ihtiyacı için Türkiye ve İran'la görüşmeler başlattı. Gıda taşımasının Katar Hava Yolları'nın kargo uçaklarıyla yapılması bekleniyor...
Yaşanan diplomatik krizin ardından Türkiye'nin Katar'a gıda ürünü sağlama konusunda etkin rol oynayabileceğine dair beklentiler bu girişimle somutlaşmaya başladı. Türkiye'nin gıda ihracatçıları, nakliyenin uçakla yapılacak olması sebebiyle beyaz et, yumurta, süt ve süt ürünleri ile sebze ve meyve başta olmak üzeri birçok ürünün ihracatının mümkün olduğunu belirtiyor. Bu konuda hazırlıkların hızla yapılması gerektiğini de ifade eden ihracatçılar "Krizde ilk günler. Katar'ın acil ihtiyaçlarını mümkün olan en hızlı sürede karşılamalıyız. Başlayan bu ihracat, daha birçok ürünün ihracatı için yol açabilir" diyor.
Yaşanan krizin ardından ulaşım, ticaret, siyaset dâhil bütün alanlarda izole edilen Katar'ın enerji sıkıntısına sebep olmayacağı belirtildi. Brooking Enstitüsü Doha Merkezi Araştırmacısı Luiz Pinto, Katar'ın Dolphin boru hattından Birleşik Arap Emirliklerine doğalgaz sağlamaya devam edeceğini belirterek, "Körfez krizinden Katar'ın sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ve petrol ihracatının Mısır ve bölgeye olan küçük miktarlardaki LNG sevkiyatları dışında etkileneceğini düşünmüyorum" dedi.
Türkiye'nin harekete geçmesi sonrası Katarlılar sosyal medya üzerinden Türkiye için teşekkür mesajları paylaşmaya başladı. Paylaşımlarda Osmanlı vurgusu yapılması ise dikkat çekti.
Kaynak Türkiye gazetesi