GÜNCELHaber Girişi : 15 Ağustos 2014 10:54

iSTEYiNCE OLUYOR!

iSTEYiNCE OLUYOR!

Palandöken İlçe Tarım Müdürlüğü, Erzurum’da bir ezberi bozarak köylerde kurduğu örnek sebze bahçeleri sayesinde Türkiye’nin en kaliteli organik ürünlerini elde etmeyi başardı.

 PALANDÖKEN  İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bölgede alternatif yetiştiriciliği tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla Tepeköy, Börekli, Uzunahmet, Şehitler ve Tuzcu mahallelerinde örnek sebze bahçeleri kuruldu. Bahçelere biber, domates fideleri, fasulye ve salatalık tohumları Ziraat Mühendislerinin gözetiminde dikildi. Bahçelerin sürekliliği açısından devamlı kontrolleri yapıldı. Kurulan bahçelerin finansman desteği Ziraat Odaları Palandöken Şube Başkanlığı tarafından karşılandı. 

 PROJENİN ortaya çıkmasında en temel etken kalıplaşmış fikirlerin yıkılıp modern tekniklerin kullanımıyla  toplumun kalkınmasına katkıda bulunmak oldu. Projeyle birlikte sebze yetiştiriciliğine yabancı olan üreticiler, verilen eğitimler ve teknik destekle Türkiye’nin en kaliteli organik ürünlerini üretmeyi başardı. İklim şartlarına uygun düzenlemeler sonucu örnek bahçelerde üretim sürekliliği sağlanılarak hasat dönemine ulaşıldı. Palandöken ilçesine bağlı köylerde üretilen organik sebzeler kısa sürede yoğun talep görmeye başladı.

Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından bölgede alternatif yetiştiriciliği tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla Tepeköy, Börekli, Uzunahmet, Şehitler ve Tuzcu mahallelerinde örnek sebze bahçeleri kuruldu. 

Sebze bahçelerinde hasat alımına başlanılırken şu açıklama yapıldı:

“Daha öncesinden hazırlanıp gübrelenen bahçelere biber, domates fideleri, fasulye ve salatalık tohumları Ziraat Mühendisleri tarafından dikimleri örnek olarak gösterildi. Bahçelerin tamamlanması sağlanarak, sürekliliği açısından devamlı kontrolleri yapıldı. Kurulan bahçelerin finansman desteği Ziraat Odaları Palandöken Şube Başkanlığı tarafından karşılandı. Kırsal alanda yaşayan çiftçilerimizin daha verimli tarımsal üretim için bilgi, yöntem ve araç sağlamak, olanakları daha etkin yönetebilmek için modern teknikleri öğretmek ve uygulatmak gerekmekte. Bu çerçevede projenin ortaya çıkmasında en temel etken kalıplaşmış fikirlerin yıkılıp modern tekniklerin kullanımıyla ürün kalitesini artırarak toplumun kalkınmasına katkıda bulunmak oldu. Bir diğer etkenim bölgede sebze yetiştiriciliğine çok aşina olmayan bir yapıda olması itibariyle sebze yetiştiriciliğinin yöremiz iklim şartlarına uygun düzenlemeler sonucu örnek bahçelerin kurulumunu sağlamaktır. Üretim sezonu boyunca personellerimiz tarafından bahçelerin kontrolleri düzenli periyotlarla yapılarak üretim çizelgeleri hazırlanmıştır. Yetiştiricilik yapılan araziler sürekli gezilerek çiftçilere yetiştiricilik hakkında gerekli talimatlar verilmiş, temiz ve düzenli bir üretim peryodu sağlanmıştır. Sürekli yapılan kontroller sonucunda kaliteli ve yüksek verim elde edilerek, değişik türlerin yetiştiricilik alışkanlıkları kazandırılmıştır. Bu sonuç projenin sürekliliğini olumlu yönden etkilemektedir. Özellikle yetiştiricilik yapılan alanların pazara yakınlığı, pazarlama kolaylığı ve var olan ihtiyacı gidermesi açılarından avantajlı bölgede olması diğer çiftçilerimize olumlu bir örnek teşkil etmektedir. Aynı zamanda yetiştiricilik sırasında hiçbir kimyasal gübre ve ilacın kullanılmaması temiz ve kaliteli üretimi getirmiş, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları kapsamında bir yetiştiricilik yapılmasını sağlamıştır.”