Samsun'da camilerde görev yapan imamlar, mesleklerini daha güzel icra edebilmek amacıyla musiki dersleri alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu sanatçılarından Türk Tasavvuf Müziği eğitimi alan imamlar, bu sayede mesleklerini daha iyi icra etmek istiyor. Türk Tasavvuf Müziği eğitiminin kendilerine yeni ufuklar açtığını söyleyen imamlar, kuracakları ilahi korosuyla Kutlu Doğum Haftası'nda halka açık konser vermeye hazırlanıyor.
Samsun Diyanet Mensupları Derneği (Sadimder)'ni kuran imamlar, dernek binasında musiki üzerine kurs görmeye başladı. 35 imamın katıldığı musiki kursunda nota, solfez, repertuar, usül, icra ve ses terbiyesi alan imamlar, öğrendikleri hicazdan segaha, nihaventten hüseyniye kadar 20 Türk Sanat Musikisi makamında ilahiler okuyor. İlahi Meşk'te Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ses sanatçısı Nihat Senen'den, usul ve makamda Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürü Cengiz Cermen'den ve kanunda yine Devlet Klasik Türk Müziği Korosu kanun sanatçısı Yaşar Sağlam'dan dersler alan imamlar, bölgenin profesyonel ilk ilahi korosu olmayı hedefliyor.
Musiki kursu hakkında bilgi veren Sadimder Başkanı Vedat Öztürk, kursu imamların böyle bir müzik eğitimine ihtiyacı olduklarını düşündükleri için açtıklarını söyledi. Musiki kursunun imamların mesleklerini daha güzel icra etmelerini de sağlayacağını dile getiren Öztürk, "Derneğimiz yönetim kurulu olarak böyle bir eğitimi düşündük. İhtiyaç olduğu kararına vararak, musiki eğitim kursunu açtık. Aralık ayında başlayan kursumuzda haftada 6 saat ders görüyoruz. Kursumuzsa 35 diyanet mensubu arkadaşımız katılıyor. Şuanda usul, icra, nota, makam de ses terbiyesi dersleri alıyoruz. ilahi geçişleri yapıyoruz. iki haftada 4-5 tane ilahi geçtik. İmam arkadaşlarımız da en az 10-15 makamdan bilgi sahibi olmuş olacak. Diyanet Mensupları İlahi Koromuzu da kuruyoruz. İlk konserimizi de Kutlu Doğum Haftası'nda vermeye çalışacağız. " dedi.
Din görevlisi Kenan Akçay, kursta kendilerini geliştirme imkanı bulduklarını ifade etti. Kursa makam, ilahi ve notaları öğrenmek için geldiğini söyleyen Akçay, "Böyle bir organizasyondan dolayı da dernek yetkililerine teşekkür ediyorum. Burada kendimi geliştirmeye gayret ediyorum. Özellikle nota ve makam kursuna katılıyorum. Çünkü ezanları makamlar üzerine okuyorum. İlahilerde ve mevlütlerde de makamın önemi fazla olduğu için büyük bir faydası olacağına inanıyorum. Hocalarımız büyük bir emek sarf ediyorlar. Ben de büyük bir mücadele vererek işi öğrenmeye çalışıyorum. 4-5 tane nota öğrendim. Gayette güzel gidiyor. Öğrendiklerimi görev yerime döndüğümde okumuş olduğumuz ezanlarda, mevlütlerde ve ilahilerde uygulamaya çalışıyorum. En azından kendimizi makamsal olarak geliştirmiş oluyorum." şeklinde konuştu.
Kursa Tekkeköy ilçesinden katılan imam Hasan Yılmaz da ilahileri önce pratik olarak dinleyip sonra uygulamasını yaptıklarını kaydetti. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü; "Daha önce ilahiler, mevlütler okuyorduk ama bunları kulak dolma bilgilerle okuyorduk. Burada bunun pratiğini ve uygulamasını yaparak her şey biraz daha yerli yerine oturuyor. Dinledikleri zaman da cemaatimiz nota bilgisiyle okunduğu için çok daha hoşlarına gidiyor."