Ticareti dibe vurmasına ve şehrin üzerine de ölü toprağı serpilmiş olmasına rağmen, Erzurum için yeni tarihi bir fırsat doğdu. Erzurum halkı, Ilıca Şeker'den hareketle tekrar ayağa kalkıp tıpkı 1990'da olduğu gibi bir ERÇİMSAN başarısına daha imza atabilir. Üstelik bu defa önümüzde ERÇİMSAN ve TORKU gibi rol modelleri var.
14 şeker fabrikasının satışında kararlı olan hükümet, fabrikaların bulunduğu yöre halkının yanı sıra MHP ve CHP'nin şiddetli muhalefetine rağmen, şimdilik ihalelere dair yeni bir karar almadı. 11 Nisan'da başlayacak satıştan, Maliye en az 4 milyar lira gelir elde etmeyi hedefliyor. Siyasi kulislerde ise, "bu konudaki son sözü Erdoğan söyleyecek" yorumları yapılıyor. Bu arada Erzurum iş dünyası ise, satılması halinde fabrikanın Erzurumlularda kalmasını istiyor.
Harekete geçme çağrısı
Satışın gerçekleşeceği ihtimalinden hareket eden Vahit Bingöl ve Erdal Güzel gibi sivil kitle kuruluşu temsilcisi işadamları da, mevcut durumun Erzurum'un lehine çevrilmesi için, şehirde müşterek bir çalışma başlatılmasını istiyor. ERÇİMSAN örneğinden yola çıkan Erdal Güzel ve Vahit Bingöl, "Erzurum 90'lı yıllarda bu müşterek çalışmayı başarmış ve Aşkale Çimento'yu almıştı. Şimdi de Ilıca Şeker için yeni bir ortaklık kurulmalıdır" diyor. Erdal Güzel, bu konuda on yıl önceki teklifini yineliyor.
MHP'li Kamil Aydın
şiddetle itiraz ediyor
Çeşitli kesimler tarafından, "Cumhur İttfakı"nın ilk ciddi görüş ayrılığı olarak değerlendirilen "şeker krizi", fabrikaların satılacağı ihale tarihleri yaklaştıkça daha da derinleşiyor. Aralarında Erzurum milletvekili Kamil Aydın'ın da bulunduğu çok sayıda MHP milletvekili, ihalelerin iptal edilerek satışların durdurulmasını istedi.
"Çiftçiler mağdur olur"
MHP milletvekili Kamil Aydın, şeker fabrikalarının bulundukları bölge için hayati önem taşıdığına işaret ederek, yapılacak satış bu hayati önemdeki değeri ortadan kaldıracağını, on binlerce çiftçinin tarımdan uzaklaşacağını, dolaysıyla da mağdur olacaklarını savundu.
14 fabrika satılacak,
ilk ihale 11 Nisan'da
Hükümet geçtiğimiz aylarda aldığı bir karar uyarınca, aralarında Erzurum Ilıca Şeker Fabrikası'nın da yer aldığı toplam 14 şeker fabrikasını satış yoluyla ihaleye çıkarmıştı. Önümüzdeki 11 Nisan'da ise, ilk etapta Erzurum, Erzincan, Ilgın, Kastamonu ve Turhal şeker fabrikaları için ihale yapılacak. Geçici teminatın 3 milyon lira olarak belirlendiği bu ihalelerde alıcıya, üretime devam ve arsa satışına engel şartı getiriliyor.