Diyanet İşleri Başkanlığı ise Türk hacı adayları hediyelik eşya konusunda uyarıyor. Başkan Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, "Biz hacılarımızın zihnini ve gönlünü bu tür şeylerle meşgul etmesini istemiyoruz. Haccın insana kazandırdıkları öne çıkmalı." diyor. Hacda insanların ibadet dışında hiçbir sorunla meşgul olmaması için bir dizi hizmetler başlattıklarını anlatıyor.
Ali Bardakoğlu, günde 57 bin Türk hacı adayına sıcak yemek verdiklerini ifade ediyor. Hac merkezinde bulunan 16 mutfakta toplam 880 kişilik personelle Türk mutfağından yemekleri özen ve titizlikle hazırlayıp ikram ettiklerini belirterek bu yıl ilk kez Türk hacı adayları Arafat'ta sıcak yemek ikram edeceklerini söylüyor. Hacı adaylarının Kâbe'ye ulaşımlarının çok önemli olduğunu aktaran Bardakoğlu, "Her gün 150 otobüs 24 saat boyunca hizmet veriyor. Yaklaşık 43 bin hacı her gün kaldıkları yerden Harem'e, Kâbe'den de otellerine taşınıyor. Tüm hacı adaylarımız her gün Kâbe'ye rahatlıkla gidip geliyorlar. Yaptığımız hesaplamalarda 600 kişiye 1 otobüs düşüyor." şeklinde konuşuyor. Servis hizmetlerinde teknolojiyi yakından takip ettiklerini hatırlatarak uydu telefonlarıyla tüm araçların kontrol edildiğini bildiriyor.
Kargolar güvenli şekilde Türkiye'ye gönderilecek
Geçtiğimiz yıllarda özellikle kargo konusunda Türk hacı adayları sıkıntı çektiklerini ve birtakım dolandırıcılıkların da yaşandığına dikkat çeken Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, bu yıl PTT ve Gümrük Müsteşarlığı ile anlaşmalar yaparak hacıların kargolarının güvenli şekilde taşınması için bir sistem kurduklarını belirtti. Hacı adayları zemzem suyu dışında aldıkları her şeyi kargoyla kilosu 4,8 riyalden gönderebilecek. Ali Bardakoğlu, şu ana kadar 45 TIR'lık kargonun yola çıktığını kaydederek, şunları söyledi: "Hacı adaylarımız evlerine gelmeden belki eşyaları gitmiş olacak. Onlar bavullarıyla gelip bavullarıyla rahat bir şekilde hac ibadetini yapmış olacaklar."