Haber Girişi : 10 Haziran 2016 11:32

Hayali bile güzeldi...

Hayali bile güzeldi...
Eskiden yalnızca DAP deyip geçiyorduk. Ne zaman ki yasa çıktı ve teşkilat kuruldu, işte o günden beri tam adı şöyle: "DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı"
Kurumun resmi açıklamasına göre, ilgili bakanlık geçtiğimiz günlerde bu teşkilatın hem yetki süresini uzatmış, hem de kapsadığı il sayısını artırmış. Yani DAP'ın iş yükü de sorumluluğu da daha fazla artık..
Eskiden yalnızca DAP deyip geçiyorduk. Ne zaman ki yasa çıktı ve teşkilat kuruldu, işte o günden beri tam adı şöyle:
"DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı"
Kurumun resmi açıklamasına göre, ilgili bakanlık geçtiğimiz günlerde bu teşkilatın hem yetki süresini uzatmış, hem de kapsadığı il sayısını artırmış. Yani DAP'ın iş yükü de sorumluluğu da daha fazla artık...
Teşkilat hakkında çok fazla bilgim yok, ama basından faaliyetlerini yakından takip etmeye çalışıyorum. Çünkü DAP'ın tüm Doğu Anadolu için ciddi bir öneme sahip olduğuna inanıyorum.
AK Parti hükümete gelene kadar DAP, yalnızca bir projenin adıydı. Evet, kabul edelim ki o proje de; onlarca akademisyenin, bürokratın, teknik elamanların, çiftçilerin, sanayicilerin, aydınların ve siyasetçilerin imzası vardı. Projenin baş müellifi ise, kuşkusuz ki o dönemin rektörü Erol Oral ile en yakın çalışma arkadaşlarıydı.
Çok emek verilen, içine samimiyet ve alın teri katılan bir projedir.
Fakat ne yazık ki, AK Parti'den önceki hiç bir hükümet bu projeye şöyle adam akıllı sahip çıkıp da memleket meselesi haline getirmedi.
Varsa yoksa GAP'dı
O devrin etkin isimleri, ağzımıza bir parmak bal çalıp durdular. Yani söz verip sözlerini tutmadılar!
AK Parti öyle yapmadı. 
Önce projeyi inceledi, baktı ki doğru zamanda atılmış doğru bir adım...
Sonra da esaslı bir biçimde sahip çıktı ve olmazsa olmaz olan teşkilat kanunu çıkarttı. 
Bizimle beraber KOP da kuruldu.  Zaten daha önce GAP vardı ki, tüm bu bölgesel kalkınma projelerinin ilham kaynağıydı.
Şimdi bazı endişelerim var...
Şöyle ki: Kapsama alanı genişletilerek 15 il'e çıkarılan DAP, artık bir bölgesel kalkınma projesi olmaktan uzaklaşmaya başladı sanki de...

Orijinal şekliyle çok geri kalmış illeri kalkındırmayı amaçlayan bir bölge projesiyken şimdi bölgenin de dışına taşarak, kalkınmış illeri de içine aldı.
Çok iyi niyetlerle atılmış bir adım ve sonra yine çok iyi niyetlerle geliştirilmiş bir yapı, tıpkı teşvik yasalarının sulandırılması gibi ana gayesinden sapıyor artık...

Teşkilatın merkezinin Erzurum'da olması belki bir anlam ifade ediyor ama, il sayısının 15'e çıkarılması demek, geri kalmış illere ayrılacak pastanın başka illere de aktarılacağı demektir.
Benzer uygulamalardan hareketle söyleyebiliriz ki, bu şehrin arka planı bu türden tecrübelerle doludur.
Yine de ön yargılı olmak istemiyorum; lâkin gidişata bakılacak olursa DAP, ileride az iş yapan, çok tüketen hantal bir kamu kurumu olacak gibi...
Keşke yanılsam...
Çünkü Erzurum ve de diğer Doğu illeri bu projeye nice seneler umut bağlayıp durdu.
O hayallerin buzla tuz olmasını istemem...



Etiketler : şener
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.