Bir ev düşünün, öyle salonu, mutfağı, oturma odası olan cinsten değil. Her odasında ayrı bir kursun verileceği, kahve köşelerinde kâğıt, tavla, okey oynamaktan bıkmış emeklilerin gelip çay demleyecekleri, muhabbet edecekleri, okuldan çıkmış çocukların ders hasretiyle koşup etüt yapacakları, dil eğitimi isteyenlere uygun ücretle hatta bedava lisan öğretileceği, üstüne üstlük talep edenlere Kuran eğitimi verileceği bir ev. Bu bir proje; Mahalle Evi, Köy Evi projesi.
Bir Kuran Kursu hocası olarak projenin ilgilendiğim tarafı haliyle Kuran eğitimi..Kuran eğitimi çok ciddi bir iş. Öyle Mahalle Evi?nde iki sıra bir masa, Müftülükten onaylı bir hoca, elif ba ta? Oh ne ala ne ala..Kuran eğitimi sadece Kuran öğretmek midir ya da Kuran Kursu sadece Kuran öğretilen yer midir? Bu eğitim ?sadece?ye hapsedilebilir mi?
Kuran Kursu bu evlerde verilmesi planlanan dikiş nakış, okuma yazma, yabancı dil, bilgisayar kursuna benzemez. Dikkat edin Diyanet İşleri Başkanlığının açmış olduğu kurslarda Kuran ve din eğitimi veriliyor; çünkü halkımız bu kurslara sadece Kuran okumak için değil, farz ibadetlerini yapmayı sağlayacak ilmihal bilgilerini öğrenmek, itikadını kuvvetlendirmek, peygamberini daha iyi tanımak için geliyor..Ayrıca Kuran eğitimi kendi içinde de kollara ayrılıyor: Mahreç eğitimi, talim eğitimi, tecvit eğitimi. Haliyle diğer kurslarla bir tutamazsınız. Madem insanların Kuran öğrenmesini bu kadar önemsiyorsunuz onları Diyanetin kurslarına yönlendirin. Bu kurslarda her şey şeffaf ve batıllıktan uzak. İnsanlar sağlam kaynaklardan İslamiyet?i öğreniyorlar.
Kuran eğitimi bir bütündür, haftanın iki üç gününe, bir iki saatine sığdırılmaz, tıpkı okul gibi devamlılık arz eder. Özel bir binaya, resmi kayıtlara, ders programına, sınıf ortamına, hatta daha da ileri gideyim görsel ve işitsel materyallere de ihtiyaç duyar. Eğitimciler yeterlilik sınavına tabi tutularak alınır ve okutulacak tüm kitaplar Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Dairesi tarafından basılarak öğrencilere bedava dağıtılır. Eğitim süresi sonunda (Mayıs ayında) sınav yapılarak başarılı olanlara Kurs Bitirme Belgesi verilir. Yani her şey ciddi ve resmi.
Siz bırakın ev tipi kurs açmayı da gelin elimizin altındaki kursları ihya edelim. Her kuran kursuna bir bilgisayar sınıfı ve kütüphane yaptıralım. Özellikle yatılı kurslarımızın yemekhane, yatakhane bölümlerini ferah bir hale sokalım. Öğrencilerimizin rahatlıkla çıkıp stres atacakları kurs bahçeleri tanzim edelim; şöyle çardaklı, masalı. Sonra merkez kurslarına konferans sınıfları/ salonları kuralım ki oralarda çeşitli programlar yapılabilsin.
Daha da ileri gidelim, Kuran kursu bünyesinde -eğitime kesinti vermemek kaydıyla- bilgisayar, hat, ebru kursları açalım. Dikkat edin benim önerim Kuran kursu merkezli, evlerle karıştırmayın.
İnanıyorum ki niyetiniz salih; ama gelin Kuran eğitimi işini Diyanet?e bırakın. Başkanlığımız zaten isteyen herkese hizmet etmeye çalışıyor. Pişmiş aşa su katmaya gerek yok......
Tuğba KÜÇÜKVAR