FETÖ'nün Erzurum'daki 'Himmet Davasında' tanıklar konuştu:
- "Fetullah Gülen için yardım topluyoruz" dediler
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının, Fetullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) dini duyguları istismar ederek topladığı 'himmet' paraları ile ilgili dava dosyasında adı geçen 6'sı tutuklu 11 sanığın yargılanmasına Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.
Mahkemeye, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede 'silahlı terör örgütüne üye olma", "terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" ve "zimmet" suçlarından yargılanan ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'e 'Himmet' parası topladıkları iddia edilen tutuklu sanıklar S.Ç., S.Ö., U.O., H.Y., Eczacı E.Y., Ü.Ş. ile sanık avukatları katıldı. 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ikinci celse duruşmada dava dosyası ile ilgili sebze hali esnaflarından dinlenen 4 tanık, şahısların Fetullah Gülen'e 'himmet' altında yardım topladıklarını anlattı. Dinlenen tanıklar, tutuklu bulunan Eczacı E.Y.'nin sebze haline giderek 'Fetullah Gülen için yardım topluyoruz' şeklinde yardım talep ettiğini iddia etti.
Duruşmada tanık olarak dinlenilen F.Y., "Sebze halinde esnaf olarak çalışıyorum. Halen sürekli Kuran Kurslarına yardım toplamaya gelenler var. Allah rızası için biz de elimizdeki meyve ve sebzelerden vererek yardım ediyoruz. Olay günü daha önce yardım toplamak için gelen ve ismini 'hacı'olarak tanıdığımız eczanesi olduğunu bildiğimiz şu andaki huzurdaki sanık E.Y.'nin şikayetçi ile sözlü tartışmaya başladılar. Tartışma esnasında ben de yanlarındaydım. Bu sırada müştekinin sorması üzerine Sanık E.'nin 'Bu yardımları Fetullah Gülen için topluyorum' dediğini, ayrıca daha önceden de gelip topladığını Fetullah Gülen ismini söylediğini duydum. Tartışma sırasında şikayetçi müşteki ise tepki göstererek, 'Senin hoca efendi dediğin hain Fetullah Gülen ülkemizi sıkıntıya soktu' dedikten sonra kavga büyüdü. Olay yerine gelen polis memurları ile birlikte karakola gittiler" dedi.
Sebze halinde Fetullah Gülen'e patates yardımı
Tanık M.Ö. ise, "Ben olay tarihinde çalışıyordum. Sanık E.Y.'nin bir araçla geldiğini gördüm. Patronum kendisine birkaç çuval patates vermemi söyledi. Kuran Kurslarına yardım olduğunu söyledi. Ben de dükkandan birkaç çuval patates alıp çıktığımda sanığın aracına gittiğini gördüm. Bu sırada şikayetçi olan müşteki yanıma gelerek patatesi kime vereceğimi sordu. Ben de araçtaki kişiye diye uyarınca şikayetçi müşteki 'Hayır kesinlikle vermeyin yardımlar Fetullah Gülen hainine gidiyor? Kesinlikle yardım vermeyin' diyerek uyardı" ifadelerini kaydetti.
"Allah rızası için yardım yaptım"
Duruşmada tanık Y.D. ise, "Ben sebze halinde komisyonculuk yapıyorum. Halen Allah rızası için yardım toplamaktadırlar. Sanık E. ise sürekli gidip gelen kişilerdendir. Sanığa yiyecek yardımı yaptık. Yardımların kime nereye gittiğini bilemiyoruz. Ben Allah rızası için yardım yaptım. Huzurdaki sanık E.Y.'nin Fetullah Gülen cemaatine üye olup olmadığını bilmiyorum" dedi.
"63 kez yurt dışına çıkmadım"
Tutuklu Ü.Ş. ise terör örgütü ile bağdaştırılmasına tepki göstererek, "Ben öncelikle 63 kez yurt dışına çıkmadığımı tekrar ederim. Ben bütün terör örgütlerine karşı bir insanım. Fakat kendimi hiçbir zaman bir terör örgütü içerisinde olmadım. Sadece tahliyemi talep ediyorum" dedi. Tutuklu sanıklardan S.Ç., S.Ö., U.O., H.Y. ise FETÖ ile hiç bir bağlantılarının olmadığını belirterek tahliyelerini talep etti.
1 tahliye, 2 kişi hakkında yakalama kararı
Mahkeme Heyeti, iş adamı Ş.Ç. ve Ü.G. hakkındaki yakalama kararının devamına karar verirken, tutuklu sanıklar S.Ç., S.Ö., U.O., H.Y., Eczacı E.Y.'nin tutukluluk hallerinin devamına karar verirken sanık Ü.Ş. hakkında toplanan delillerin niteliği ve ceza evinde yattığı süre dikkate alarak tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar verdi.
Mahkeme heyeti Ü.Ş. hakkında yurt dışına çıkış yasağı koyarken, duruşma ileri bir tarihe ertelendi.