İlk basım 2012, ikinci basım 2014 çok ilginç, acaba bir kitabın ikinci baskısı hangi şartlarda yapılır merak ettim doğrusu.
İki baskısı yapıldığı söylenen bu kitap Atatürk Üniversitesi Turizm fakültesinin KUDAKA nın 100 bin Tl desteği ile basılan "Erzurum-Erzincan-Bayburt İllerinin Yöresel Yemekleri Envanteri" ne demekse, yeni elime geçti, geçmez olaydı.
Erzurum Yöresel yemekleri Patates Boranisi ile başlıyormuş haberimiz yokmuş. Özellikle benim. Bana yazıklar olsun utanmadan yıllardır İlimin Yöresel yemeklerini kitaplaştırdım diye ortalıkta dolanıyorum. Ben kitabıma Yöresel ÇORBALAR ile başlamışım, koskoca Turizm fakültesi Borani ile. Gerçekten utandım.
Hele ardından gelen Soğan Dolmasına Kuru Üzüm ve Toz Şeker konulmasını bilmediğim için kendimi ayıpladım. Şalgam Çırtmasında şalgamların acısı alınsın diye haşlanır fakat soğuk su ile şoklamadan bu acı çıkmaz, bunu da onlar unutmuşlar.
Erzurum da yemeklerde Zeytinyağı asla kullanılmaz ama ne hikmet ise hem de EKŞİLİ DOLMA da zeytinyağı kullanılıyormuş. Ayrıca çok özel yöreselimiz olan Dağ eriği pestilinin (Sarol pestili) kökü gelmiş ki dolmaya limon sıkmışlar. Bu dolmada yarı kuzu yarı sığır kıyma kullanılır ve tencerenin dibine birkaç parça kaburga konulur ama unutmuşlar.
Meşhur Ekşili Yahninin soğanı asla kavrulmaz çünkü soharıç kokar. Aşmanın özel tadına tamamen zıt olan bu koku yahniyi öldürür ama kavurmuşlar ve bilenlerde olur diye onaylamışlar. Olsun..
Su Böreği gerçekten özeldir çünkü ya tandırda ya ocak üstünde kızartılır ama uzmanlar fırına vermişler. (zamanında gaz ocağı kullanılırdı.)
Bana yazıklar olsun. Erişteye mercimek katıldığını duyunca yedi göbek Erzurumlu Neslihan Hatunoğlu'nu aradım dedi ki " ömrün ola yaşaya göresin bak neler varmış" arkadaşımın bu sözü beni biraz tebessüm ettirdi.
Lahana Turşusundan yaptığımız yemeğe Turşu Pancarı deriz ama mercimeklisini ne yapmıştım ne duymuştum, ayrıca aynı yemek Bayburt Yemeklerinde de "Ekşi Lahana" diye yer almış, olsun ne var sanki Bayburt'ta da yapılır biz de de ama bir yemek iki ayrı yörenin yöreseli nasıl olur anlayamadım.
Pastırmalı Ramazan kıymasına Ispanak konulmaz o ıspanaklı kıymadır ama uzmanlar bunu da yöresel olarak kabul etmişler engin bilgileri ile..
6 adet yumurta ile hiçbir Erzurum Hanımefendisi bir tatlı yapmaz. Bu uzmanlar Erzurum Pastası, Babaanne Pastası ya da SODA denilen pastamızı Babaanne TATLISI diye yutturmuşlar. Tatlı başka bir şey Pasta başka bir şeydir ama uzmanlar var yaaaaa?
Kadayıf Dolmasının Taze Kaymak ile yendiğini bu yaşa geldim yeni duydum. Demek ki ben cahil kalmışım Afyon nere ki ahan Kandilli kadar bir uzaklıkta, dolmalar kızarmadan kaymak gelir..
Aynı tarifler ile Pestil Çullaması hem Erzurum'un hem Erzincan'ın yöreseliymiş haberimiz yokmuş hem de birebir aynı tarifle. Yöresel "bir yere ait olan, başka yerlerin yöreselleri ile birebir örtüşmeyen" demektir, yanılmışım, herkes birbirinin yöreseli?
Dut Çullamasında kuru dutları kavurduk kıtır kıtır, çıtır çıtır sofraya getirdik, ne diye yumurtaları ziyan edelim çullama mı çullama? Canım çıksın Tandır Ketesi, hem de sıvı yağla yapılan tarifin adama ölüm geliyor ama yapacak bir şey yok, yazan yazmış bilenler onaylamış?İşin ilginç yönü Sini Ketesi Bohça Kete olmuş ama zaten yufkasının kalınlığından Sini Ketesi değil Bohça kete olduğu belli.. Kafkaslardan gelerek Horasan İlçemizin köylerine yerleşmiş halkımızın Kafkas kültürüne ait olan hink isimli yemeği de yöreselimiz olmuş, alakası yok ama olmuş mu olmuş. Sadece o bir köyde bilinen bir yemek bir ilin yöreseli olamaz. Pardon uzmanlar onaylamışlar?