Nafiz Bey, Soyadı Kanunundan sonra Nafiz Kotan, İstanbulda ticaretle uğraşan, Mustafa Kemalin önderliğindeki Anadolu mücadelesine gönülden inanmış, bununla kalmayıp İstiklal Harbi'ni bütün maddi kaynaklarıyla da desteklemiş Erzurumun yetiştirdiği yüzlerce değerden biri.
Ankaranın inşasında müteahhitliği ile önemli rol oynamış Nafiz Beyin memleketin yeniden kurulmasında oynadığı rolün öncesinde, savaşın kazanılması yolunda hayati bir rol oynadığını söylemek abartı olmayacaktır. Uçakların askeri operasyonlardaki yerinin öneminin anlaşıldığı; fakat imkânsızlıklar içindeki Türk Ordusu'nun uçak edinebilmesinin imkânsız olduğu dönemde Nafiz Bey, kişisel serveti ve ihracat ile uğraştığı yıllarda, edindiği dış ilişkileri ile İtalyadan dört uçak satın almış bunu takip eden kısa süre içinde orduya iki uçak daha alınabilecek bağışta bulunmuştur.
Bunlarla da yetinmeyen Nafiz Bey, uçakların Anadoluya teslimatından sonra bütün malvarlığını paraya çevirip Osmanlı Bankası'na yatırmış ve paranın kullanımını Mustafa Kemalin emrine tahsis etmiştir. İçinde özgürce yaşanacak bir vatan olmadıktan sonra servetin bir önemi olmadığını bilen Erzurumlu Nafiz Beyin bu tutumu Mustafa Kemali de derinden etkilemiş ve Mustafa Kemal, Nafiz Beye minnet duygusunu telgraflarda ve kişisel sohbetlerde de sık sık dile getirmiştir.
Nafiz Bey, 17 Haziran 1948 günü Erzurumda hayata gözlerini yumduğunda cenazesi askeri törenle kaldırılmış, Erzurumda bir liseye ismi verilmiş ve şehrin önde gelenlerince Nafiz Beyin anılması için çalışılmıştır.
2011 Kış Olimpiyatları için dönemin başbakanı Erdoğanın Erzuruma gelecek olması vasıtasıyla; Er-Vak Başkanı Erdal Güzel, verdiği bir demeçte yöneticilerin Erzurum Havaalanı'na Nafiz Kotan isminin verilmesinin yerinde olacağını başbakana iletmeleri gerektiğinden söz etmiştir.
Böyle bir gelişme henüz yaşanmamış olsa da bu fikir hâlâ farklı kişilerce yer yer dile getirilerek Nafiz Kotanın isminin yaşamasına destek olunmak istenmektedir. Bunların ötesinde yine 2011 yılında Prof. Dr. Bingür Sönmezin ve Avukat Necati Bölükbaşının armağanı ile Nafiz Beyin orduya hediye ettiği uçaklardan birinin replikası, Erzurum Havaalanı Terminali'ndeki yerini almıştır.
Uçak konumlandırıldığı yer gereği belki de Erzurum Havaalanı'na yüzlerce kez yolu düşmüş kişilerin bile dikkatini çekmemiş olsa da Sönmez ve Bölükbaşının armağanlarının büyük bir önem ve örnek teşkil ettiğine kuşku yoktur.
Kim bilir ilerleyen zamanlarda Erzurum Havaalanı'nın isminin Erzurum Nafiz Kotan Havaalanı olması belki yeniden gündeme gelir ve buna engel teşkil edecek teknik bir durum yoksa belki bu kez bu talepler karşılığını bulur.