Erzurum, kentsel dönüşümle yeni planlamalar yaparken hâlâ çatı sistemlerine bir standart getirmemiştir. Çatılardan sarkan buzların insan hayatını hâlâ tehdit ediyor olması çözülmesi gereken bir sorun olarak karşımızdadır.
Hava kirliliğimiz, imar, yeşil alan ve oto park sorunumuz aşamadığımız engeller olarak göze batmaktadır.
Porsuk Çayı kenarında deniz ihtiyacını gören Eskişehir gibi şehrimizin kuzeyinden geçen Karasunun arındırılıp bir kanal şekline getirilmesi düşünülebilir. Bu sayede yaz aylarında kanalın üzerinde gondolların gezmesi ve vatandaşa yapay plaj hizmet vermesi sağlanabilir. Bu kanalın kışın buz pateni pisti şeklinde kullanılması da şehre farklı bir görünüm kazandırabilir.
Ayrıca, ülkemizin en fazla kelebek çeşidine sahip olan Erzurumda Kelebek Vadisi kurularak yeni bir turizm potansiyeli oluşturulabilir.
Erzurum uzun kış mevsiminin yaşandığı bir ildir dolayısıyla yaz mevsiminde insanların doğayla buluşabileceği mesire alanlarına ihtiyaç vardır.
Mesire alanlarının yaygınlaştırılması insanların ihtiyaçlarını giderdiği gibi çevreye olan katkısı da tartışılmazdır.
Son dönemlerde mesire alanlarının oluşturulmasında ve mevcutların yenilenmesinde başarılı çalışmaların olduğu görülmektedir.
Bu projelere yenilerinin eklenmesi şehrin yeşil alan kapasitesini artırdığı gibi vatandaşa güzel bir hizmet olarak sunulacaktır.
Şehrin hafızasında bulunan ( Serçeme Deresi ,Boğaz,Tekederesi,Akdağ Köyü,Umudum Köyü,Dumlu Baba) gibi mesire alanlarının da her türlü ihtiyaca cevap verebilecek şekilde düzenlenmesi yerel yönetim anlayışı içerisinde değerlendirilmelidir.
Akdağ Köyünde zamanında yapılan termal kaplıcaların tekrar işlev kazanması ayrıca bu yörede ve Köşk Köyü civarında çıkan maden sularının değerlendirilmesi çevreye müspet yönde katma değer sağlayabilir.
Yerel yönetimler, özel teşebbüssün önünü açmada öncü rolü oynamalı, arsa oluşturmada imkânları zorlayarak yatırımcının önünü açmalıdırlar.
İnsan hayatının değişmez gerçeklerinden biri olan ölüm hadisesinde Erzurum Büyükşehir Belediyesinin verdiği hizmetlerin zirvede olduğunu gururla ifade edebiliriz. Bu alandaki başarıya bakarak diğer alanlarda da her türlü hizmetin yapılabileceğini söylemek mümkün olmaktadır.
Yine son yıllarda yapılan prestij caddeleri yerel yönetimin vizyonu hakkında olumlu ipuçları vermektedir. Kongre Caddesi,Nazik Çarşı,Millet Bahçesi, Mahallebaşı Semt Garajı, Eski Bat Pazarı,Peynirciler Çarşısı ve Pelit Meydanındaki estetik düzenlemeler şehrin görüntüsünü değiştirmiştir.
Avrupa standartlarının üstünde bir yapıya sahip olan Doğu Anadolu Canlı Hayvan Pazarının hizmete açılması,modern Et ve Et Ürünleri Entegre Tesislerinin şehre kazandırılması şehir adına atılan önemli adımlardır.
İbrahim Erkal ve Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi ile Hulusi Seven Sanat Merkezi ,şehrin kültür ve sanat dünyasına önemli katkılar sunmakta ve ciddi bir eksikliği yerine getirmektedir.
Mahrukatçıların ve hurdacıların şehrin merkezinden tasfiyeleri şehrin estetiği açısından olumlu çalışmalardır.
Büyükşehir Belediyesinin sosyal tesisleri ( Cafe 25,Müceldili Konağı,Cam Küre,Olimpiyat Parkı) yerli ve yabancı misafirlere güzel imkânlar sunmaktadır.
Sorunların yoğun olduğu Gölbaşına vurulan neşter ile köhne görüntülerin ortadan kalkması Erzurum için sevindirici bir gelişmedir.
Eski Hayvan Pazarının bulunduğu mezbelelik yerlerin modern konutlarla donatılması ve ihtiyaç sahibi ailelerin kolay yoldan ev sahibi olmalarının önünün açılması modern belediyeciliğin somut göstergesi olmuştur.
Şehre Havalimanından ve Aziziyeden girişteki görünüm gerçekten çoğu illeri kıskandıracak güzelliğe kavuşturulmuş bu görüntüler şehrin imajı üzerinde önemli etki sağlamıştır.
Şehrin önemli ihtiyaçlarından biri olan Fuar Merkezinin kısa sürede yapılması önemli bir boşluğu doldurmuştur.
Kültür, sanat, spor gibi alanlarda Erzurum Büyükşehir Belediyesinin güzel bir hedef çizdiği bu alanlarda fark edilir çalışmalar yaptığı görülmekle birlikte bu konularda çıtayı daha yükseklere taşıması arzu edilen bir beklentidir. Bu kapsam da Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığının kent merkezinde ve bazı ilçelerde açmış olduğu Sanatsal ve Mesleki Eğitim Kurumlarının da (ESMEK) belediyecilik anlayışının güzel örnekleri olduğunu ifade edebiliriz.
İhtiyaç sahiplerine hizmet veren Hayır Çarşısı Sosyal belediyeciliğin en anlamlı ifadesi olarak yaraları sarmakta başarılı olmaktadır.
Deri ve bakır atölyelerinin kurulması yine hediyelik eşya konusunda bir eksikliği telafi etmiştir.
Büyükşehir Belediye Erzurum Spor un,Büyükşehir Belediyesinin önemli desteği ile tekrar süper lige çıkması şehre önemli bir moral katmıştır.
Şehrin tanıtımında önemli bir rol oynayan Büyükşehir Belediye Erzurum Sporun süper ligde kalması ve başarısını sürdürebilmesi yine Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle olacaktır.
Erzurum ilçelerinin kültürel konularda doyurucu hizmetler sunduğu söylenemez. Tortum, İspir, Narman, Olur,Oltu, Şenkaya, Aşkale, Pasinler gibi ilçelerde kültürel etkinlik olarak yılda bir defa yapılan festivallerin dışında ciddi bir kültürel hizmetin olmadığını söylemek mümkündür.
Cumhurbaşkanlığının genelgesine rağmen Milli Mücadelenin ve Erzurum Kongresinin 100.yılı münasebetiyle ilçelerde hiçbir etkinliğin olmaması izah edilir bir durum değildir.
Kardeş şehir uygulamaları şehirlerarası dostluk ilişkilerini geliştirdiği gibi ticari ve kültürel açıdan da şehirlere faydalar sağlamaktadır. Konuyla ilgili olarak Erzurumun işgal yıllarında dadaşların yardımına koşan ve Erzurumda şehit olan Genceli Seyidov ve arkadaşlarının azizi hatırası için Erzurum ve Gencenin kardeş şehir yapılması çok anlamlı olacaktır.