Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Soma’da vefat eden madenciler için, Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, aile ve yakınlarına da sabır ve metanet dileyerek, Uluslararası katılımlı 8.Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı’na ev sahipliği yapmaktan büyük kıvanç duyduğunu belirtti.
Koçak, bugün insanlık ne sorun yaşıyorsa, hangi sıkıntıyı çekiyorsa, hangi açmazların içinde yaşam mücadelesi veriyorsa, hepsinin temelinde eğitimsizlik ve ötekileştirmenin bulunduğunu söyledi.
Durumu başka açıdan okumak gerekirse, bugün insanlığın en büyük ihtiyacının eğitim ve empati olduğunu ve bunun insan oluşumunun gereği olduğunu vurgulayan Rektör Koçak, bütün dinlerde, inanç sistemlerinde öğretilerde ve felsefi disiplinlerde bu iki esasın varlığının önemsendiğini, insanlığın refah ve huzurunun yegâne anahtarının bu iki düsturla oluştuğunu ifade etti.
Engellilerin, yaşam hakları ile yaşam standartlarına, yeni yeni projeksiyon tutulmaya başlandığını ve bu konunun son yıllarda yapılan ciddi çalışmalarla bir devlet ve hükümet politikası haline geldiğine de dikkat çeken Koçak, konuşmasına şöyle devam etti: “ Bu politikaların bir yönü fiziki yaşam çevrelerinin, engelli vatandaşlarımızın rahatça yaşayabilmelerine uygun olacak şekilde yeniden düzenlenmesini kapsamaktadır. Diğer yönü ise, engelli durumuna ilişkin farkındalıkların oluşturulmasını amaçlayan bazı eğitim çalışmalarını ve özellikle duygusal ve fiziki dışlanmayı ortadan kaldıracak bilinçlenme hareketinin toplumun bütün katmanlarında başlatılmasını hedeflemektedir.
Gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki, Atatürk Üniversitesi olarak, yaptıklarımız ve yapmayı planladıklarımız bu yolda iyi bir noktada olduğumuzu göstermektedir. Ama daha da önemlisi, bu konuya dair hassasiyetimizin oldukça yüksek olmasıdır.
Atatürk Üniversitesi olarak bizler, engelli öğrencilerimize, çalışanlarımıza ve engelli vatandaşlarımıza yönelik yapmış olduğumuz çalışmalarla kampüsü daha yaşanabilir bir alan, eğitim anlayışını ise, engelli öğrencilerimizi de kuşatacak bir boyuta çıkarmaya başlamış bulunuyoruz.”
Atatürk Üniversitesi Engelsiz öğrenci Birimi Üyesi ve çalıştay başkanı ve Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nuri Bakan ise konuşmasında, yıllarca ötekileştirilmiş ya da sosyal hayatın bir parçası olarak görülmemiş, ancak son yıllarda üst yönetimlerin yaptığı yasal düzenlemelerle bütün birimler tarafından fark edilmeye ve aynı oranda olmasa da gerekli desteği görmeye başlayan engellilerle ilgili mevcut sorunların ele alınıp tartışılacağı ve bu sorunlara çözüm yollarının aranacağı ve ev sahipliği yapmaktan büyük onur ve gurur duyduğunu söyledi.
3 gün sürecek çalıştay da konuyla ilgili hassasiyetleri olan ya da konuya ilgi duyan yaklaşık 400 civarında aktif katılımcı yer alacağını ve çalıştay bitiminde hazırlanacak sonuç bildirgesi; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, diğer bakanlıklar, YÖK Başkanlığı, bütün devlet ve özel üniversiteler ve diğer birimler ile paylaşılacağını belirtti.
Çalıştaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan Elçin Er, YÖK Engelli Birimi Koordinatörü Hakan Sarı ve çok ayıda üniversite temsilcisi katıldı.