Kentsel dönüşümden ulaşıma, tarımdan altyapıya, spordan kültür-sanata onlarca dev hizmete imza atan EBB, şimdi de Erzurum’u enerji üssü yapıyor…
Şimdilik yıllık getirisi 4 milyon lira… Başkan Sekmen, 16 MW kapasiteli güneş enerjisi santrali yapımının tamamlanıp hizmete girdiğini duyurdu.
Bir yıl sonra büyükşehir belediye başkanlığının ikinci dönemini tamamlayacak olan Mehmet Sekmen, şehrin genelinde yaptığı hizmetler ve başlattığı yeni projelerle, halkın sevgisini ve takdirini kazandığı gibi araştırma şirketleri tarafından da “öncü belediye” ya da “hizmet şampiyonu belediye” olarak gösteriliyor. Öyle ki Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin, otuz kırk yılda ancak yapılabilecek çaptaki işleri yalnızca 9 yıla sığdırması, merkezi hükümetin de dikkatinden kaçmıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen günlerde, deprem bölgesini ziyareti sırasında kameraların önünde, “Sekmen sen neler yaptın ki buralarda herkes senden söz ediyor, hizmetlerini anlatıyor” demesi, bir kez daha hem siyasetçilerin hem de yerel yöneticilerin gözlerinin Başkan Sekmen’in üzerine çevrilmesini sağladı.
Erzurum genelinde başta kentsel dönüşüm, şehrin yeni baştan imarı, altyapı, ulaşım, tarım, kış turizmi, hayvancılık, spor ve kültür-sanat alanlarında yaptığı hizmetlerle şehrin çehresini değiştiren Başkan Mehmet Sekmen, son birkaç yıldan buyana üzerinde titizlikle çalıştığı güneş enerjisi yatırımlarıyla bir kez daha ilgi odağı oldu.
Büyükşehir Belediyesi, birkaç projeden oluşan güneş enerjisi yatırımı yapıyor. İşte bu yatırımlardan ilki tamamlandı ve enerji üretimine başladı. Başkan Sekmen, bu üretimin belediyeye yıllık dört milyon lira gelir kazandıracağını söyledi. Sekmen, diğer projelerin de birkaç aya kadar tamamlanıp hizmete gireceğine işaret ederek, enerji yatırımlarından belediyenin yıllık en az 10 milyon liralık bir gelir elde edeceğini kaydetti.
Başkan Mehmet Sekmen, Erzurum’un ülke genelinde en fazla güneş alan şehirlerden biri olduğuna işaret ederek, “bu imkanı en iyi biçimde değerlendirmek zorundayız. Öyle olmalı ki, Erzurum tükettiği enerjinin kahır ekseriyetini güneşten elde etmeli; bu asla bir ütopya değil” dedi.
Başkan Sekmen’in bu konuda daha önce yaptığı bir değerlendirme ise şöyle:
“Daha önce hayata geçirilen 6 MW’lık güneş enerjsi santraline yenilerini eklediklerini aktaran Sekmen, “16 MW kapasiteli yeni santrallerimizin yapımı sürüyor. Şehrimize katma değer katacak bu projemizle çevre dostu, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızı daha da artıracağız.” ifadesini kullandı.
Ocak, Ilıca ve Yerlisu mahallelerinde yapımı devam santralin saha düzenlemesi, reglaj ve çit çalışmasının tamamlandığına işaret eden Sekmen, çelik çakma ve 13 kilometre mesafe hava enerji nakil hattı yapım işinin de sürdüğünü kaydetti.
Sahaya ilk panel sevkiyatının da yapıldığını belirten Sekmen, “2023’te bitirilecek olan projemiz sayesinde Erzurum Su Kanalizasyon İdaremizin, Büyükşehir Belediyemiz ve iştiraklerimizin tükettiği elektrik enerjisi bu tesislerden karşılanacak. Fizibilite raporlarına baktığımızda tesisimiz inşallah kendini 4,5 yılda amorti edecek ve en az 25 yıl belediyemiz elektrik zammından etkilenmeyecek. Ayrıca ürettiğimiz enerji sayesinde tamamen çevre dostu, temiz ve yenilenebilir enerji kaynağına sahip olacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
ÖZEL SEKTÖR İÇİN ÖRNEK TEŞKİL EDECEK
Öte yandan Başkan Sekmen, Büyükşehir Belediyesi’nin GES yatırımlarının sadece bir kamu yatırımı olmayacağına işaret ederek, “Yakında üretime başlayacak olan santrallerimiz, aynı zamanda yenilenebilir enerji kaynakları oluşturmada özel sektör için de örnek teşkil edecek. Yakın bir gelecekte Erzurum’un güneş enerji sistemlerine yönelik yatırımların merkezini nasıl teşkil edeceğini hep birlikte göreceğiz. Ayrıca bu ve başka her türlü alanda şehrimize yatırım yapmayı düşünen yatırımcılarımızın sonuna kadar yanında olacağımızın da özellikle bilinmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Köprü köyde 1. Sunıf tarım arazisinde güneş enerji kurulmuş belediye başkanı nasıl ruhsat verir tarım arazisine biz 1 katlı ev yapamıyoruz adam 10 dönüme indşaat kurmuş bu nasıl rukihsat almış bir helal süt emmiş savcı yokmu
Nokia firmasının Erzurum da 1000 mw rüzgar rezervi keşfinden bahsediliyor. Yatırıma dönüşmesi için neler yapılıyor. Bunları bulup açığa çıkarın. Hepsi güzeldir ama üç beş mw dev yatırım olmaz.
Erzurum ovasında yem bitkileri yetiştirmek yerine gğnes panelleri kuruyorsunuz sonrada et süt pahalanıyor. Güneş panellerini 1. Sınıf tarım arazisine kurmak bu ülkeye ihanetlerin en büyüğüdür. O ovada tarım yapılır güneş paneli kullanılmayan dag tepe gibi yerlere kurulur herseyiniz böyle hatalı yanlış zarar verici ovayı mahvettiniz