Ekip, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen öncülüğünde Çifte Minareli Medreseden Recep Tayyip Erdoğan Fuar Alanına kadar şehrin en gözde yerlerini gezdi
FUNDA KARAYEL
ŞEHRİN YENİ ŞAHESERİ BUZ MÜZESİ
SABAH Yazarlar Kulübü buluşmaları sayesinde kentlerin dönüşümüne tanıklık etmeye devam ediyoruz. Bu kez de Doğu ekonomisinin lokomotifi, Dadaşlar diyarı Erzurum'un güzelliklerine şahit olup şehirle ilgili yeni gelişmeleri öğrendik. Kış sporlarının kalbi Palandöken, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in vizyoner bakış açısıyla büyük bir dönüşüm yaşıyor. Türkiye'nin en uzun kayak pistine sahip olan, yeni adıyla Ejder 3200 Kayak Merkezi; gelişmiş tesisleriyle kayağın dünyadaki merkezi olmayı hak ediyor desem abartmış olmam. Havalimanından dağa 15 dakikada ulaşılabilmesi, Palandöken'in en büyük avantajı... Dağa yapılan yatırımlar meyvelerini vermeye başlamış. Özellikle Sway Hotel, Bungalov Evler, Küre Cafe ve Fanus Cafe gibi tesisler büyük ilgi görüyor.
Kayakseverler, Ejder 3200'de gece 6 kilometre uzunluğundaki aydınlatılmış pistlerde kayak yapabiliyor.
Dağın güzellikleri saymakla bitmez ama kentte keşfedilmeye değer o kadar çok şey var ki... Mesela ben, önümüzdeki günlerde bir kez daha Erzurum'a gidip yamaç paraşütü yapmayı düşünüyorum.
2019'DA AÇILACAK
SABAH Gazetesi'nin düzenlediği panele katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman; şehrin güzelliklerinin, yeni açılacak olan Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi ve müzelerle daha da artacağını söyledi. AK Parti Erzurum Milletvekili Prof Dr.
Mustafa Ilıcalı ise müjdeli bir haber verdi; Erzurum'da buz müzesi açılması için çalışmalara başlanmış. Duyar duymaz "Şahane proje!" dedim. Geçtiğimiz yıl Erzurum'da gerçekleşen EYOF (Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali) için Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi hocaları ve öğrencileri bir buz sokağı oluşturmuş. Prof. Dr. Ilıcalı, bunun kalıcı hale getirilmesi için bir buz müzesi yapılmak üzere çalışmalara başlamış. Kafasında tasarladığı projeyi, Viyana'da doktora yapmış bir mimar arkadaşına anlatmış, ardından hızlıca proje hazırlanmış.
Proje hem dışarıdan, hem de içeriden olağanüstü görünüyor. Bu yıl inşaatına başlanacak olan müzenin, en geç 2019'da faaliyete girmesi bekleniyor. Müzede sergi alanı, kafe ve atölyeler yer alacak. Şimdiden şehrin yeni şaheseri olacak buz müzesini heyecanla bekliyoruz...
KITLAMA VE OLTU DİYARI
Erzurum'da tabiatın insanoğluna en güzel hediyesi oltu taşı... Rezervi oldukça sınırlı olan bu taş, Orta Çağ'dan bu yana ziynet eşyası yapımında kullanılıyor. Günümüzde ise Erzurum Rüstem Paşa Kervansarayı'nda bulunan atölyelerde işlenmeye ve buradan dünyaya yayılmaya devam ediyor. Gezi esnasında çay molası için oltu cenneti bir hana uğruyoruz. Kıtlama şekerle çay faslı bittikten sonra, handaki ustaların yaptığı takılar ve tesbihlerle donatılıyoruz.
ÖZLEM AVCI
HER DOĞAN VE ÖLEN ADINA AĞAÇ DİKİLİYOR
SABAH ekibi olarak Dadaşlar diyarı Erzurum'da müthiş iki gün geçirdik. Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, bizi o kadar güzel ağırladı ki... Sekmen'in dört yılda şehirde yarattığı müthiş değişimi bizzat yaşadık ve gördük.
İlk gün yoğun kar yağışı altında şehirdeki tarihi yerlerin en başında gelen Çifte Minareli Medrese, Erzurum Kalesi ve Rüstem Paşa'nın 1561 yılında yaptırdığı Rüstem Paşa Bedesteni'ni (Taşhan) gezdik. Bölgeye has çıkarılan ve kötü enerjileri yok ettiği söylenen oltu taşından yapılan birbirinden güzel tespihler, yüzükler, küpeler ve kolyeleri Taşhan'dan siz de sevdiklerinize satın alabilirsiniz.
SPORCULARIN KAMP ALANI
Başkan Mehmet Sekmen, dört yıl içinde Erzurum'a yaptığı birbirinden güzel hizmetleri bizleri de gezdirerek anlattı. Kış turizminde de ilk sıralarda yer alan Palandöken'de Ejder Tepesi olarak adlandırılan bölgede bulunan bungalov evler ve fanus adı verilen dinlenme yerleri çok güzel. Gerçekten Erzurum'un tadını ekip arkadaşlarımla bu fanusta çıkardık.
2011'de 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nın gerçekleştiği Palandöken, özel pistleriyle kayak sporu tutkunlarına evsahipliği yapıyor. Spora büyük önem verilen Erzurum, yüksek rakımından (2000) dolayı sporcuların kamp yapma yeri olarak da adından söz ettiriyor.
Erzurum'u gezerken belediyenin bin 527 okulu yenilediğini, şehirde altı spor salonu, golf sahaları, kapalı-açık tenis kortları, yüzme havuzları bulunduğunu da öğreniyoruz. Erzurum'u gezerken özel ağaçlandırması yapılmış piknik ve mesire alanları da gözümüze çarpıyor. Başkan Sekmen, bu alanlara 59 bin ağaç ektiklerini dile getiriyor.
Beni, belediyenin yapmış olduğu hizmetler arasında en çok doğan her bebek ve vefat eden her kişi için dikilen ağaçlardan oluşan hatıra ormanları etkiledi. Anne olmaya hazırlanan kadınlar için ücretsiz olarak verilen kurslar da müthiş bir hizmet.
Bu arada hemşehrileri, geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz ünlü sanatçı İbrahim Erkal'ı da unutmamış.
Bir süre önce açılan İbrahim Erkal Kültür ve Sanat Merkezi, sanatçının adını yaşatıyor.
Eski bir şehir olan Erzurum'daki evler kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmiş.
Erzurum ekonomisine katkı sağlayacak olan Recep Tayyip Erdoğan Fuar Alanı, TÜYAP'a kiralanarak geçtiğimiz aylarda hizmete açılmış. 25 bin metrekarelik kapalı, 40 bin metrekarelik açık alanı bulunan fuar, Erzurum ve çevresini hareketlendirecek.
Günde yaklaşık 2 bin hayvanın kesildiği et entegre tesisi de bölge halkına büyük katkı sağlıyor.
Tabii ki; Erzurum denilince akla ilk gelen yemekler arasında cağ kebabı yer alıyor. Özel etlerden hazırlanan ve odun ateşinde pişirilen cağ kebabını yerinde yemek hepimiz için şahaneydi. (Kaynak: Sabah)