Beyin, tiroit, kalp, karaciğer dostu olan ve tam bir şifa deposu olarak anılan; Doğu'nun muzu diye adlandırılan 'ışkın', tezgahlarda yerini aldı.
Elazığ’ın Baskil, Arıcak ve Karakoçan ilçelerinin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen 'ışkın', 150 liradan satılmaya başlandı. Her yıl nisan aylarının ortalarında toplanmaya başlayan ve Doğu'nun muzu olarak bilinen ışkın, birçok rahatsızlığa iyi gelmesi nedeniyle vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Türkiye’de özellikle Erzurum’un yanı sıra, Bingöl, Tunceli, Elazığ, Muş ve Bitlis başta olmak üzere yüksek kesimlerde doğal olarak yetişen ışkının, halk tarafından şeker, kalp, sarılık ve iştahsızlık gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği belirtiliyor.
Dağ muzu olarak bilinen ışkının Elazığ çevresinden geldiğini belirten satıcı Fuat Nazik, "Alacakaya ve Guleman çevresinden geliyor, biz de burada satışını gerçekleştiriyoruz. Allah razı olsun Belediye Başkanımız Şahin Şerifoğulları da burada satmamıza izin veriyor. Batıda özellikle Alanya’da muz çıkar, bizim burada ise muz budur. Doğu’da ışkın olarak geçer. Elazığ’a en son Tunceli’nin Ovacık ilçesinden gelir. Oranın ışkını en güzelidir. Şeker hastalığı, astım hastalığı ve bağırsak hastası olanlar bunu yediği zaman Allah’ın izniyle şifasını bulurlar. Vatandaşların çok büyük bir ilgisi var. Geçen sene ışkın olmamıştı fakat bu yıl çok fazla var. Işkın 2 ay boyunca var, ondan sonra bitiyor. Daha arasan da bulamazsın. Bu sene 150 liradan satılıyor" dedi.
Erzurum muzu sağlık kaynağı Işgın, Gürcükapı Semtinde, Tabla ve Tezgahlarda satışta... Erzurum´da, ilkbahar yağmurları ile birlikte yaylalarda yetişen, Işgın, tablacılarda yer almaya başladı. Satıcılar meraklılarını uyarıyor ve ´Kısa bir zaman tezgaha gelir kalkar. Alamayanlar seneyi bekler´ diyor. Doğu Anadolu´da, yer yüzü ve semanın buluştuğu şehir Erzurum´un, pazar ve manavları bugünlerde, bölgeye özgü muz olarak tabir edilen Işgın ile sağlık deposu olduğu uzmanlar tarafından açıklanan Çaşır´ı ile dikkat çekiyor.
IŞGIN OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Halk dilinde uçkun ya da ışkın olarak, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yayla muzu olarak da anılan ışgın otu, C vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca A, B1, B2, E ve K vitaminlerini bünyesinde barındırmaktadır.
Kuzukulağı familyasından gelen, en çok mayıs ve haziran aylarında yetişen ve bilimsel adı rheum ribes L. olan ışgın otu, özellikle kanser ile mücadelede kullanılan önemli bir bitkidir. İçeriğindeki çok çeşitli kimyasal maddeler birçok ciddi hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.
IŞGIN OTUNUN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Işgın otunun sağlık açısından faydalarından bazıları şunlardır: