4.5 ve 6 yaşlarındaki yüzde 76 oranında engelli olan DMD hastası çocukları için çalmadıkları kapı kalmayan Umut ve Burçin Güler çifti, yüksek maliyet nedeniyle çocuklarını tedavi ettiremiyor.
Türkiye'de hastalığın tedavisine yönelik merkezlerin kurulmasını ve tedaviye yönelik çalışmaların yapılmasını isteyen aile, Hindistan'da kök hücre tedavisinde başarılı çalışmalar yapıldığını öğrendi. Güler çifti, minik Yunus Ömer ve Muhammed Enes'i Hindistan'da tedavi ettirmek istedi ancak tedavinin maliyetinin yaklaşık 15 bin dolar olması ailenin elini kolunu bağladı. Aile, çocuklarının hareket kabiliyetini koruyabilmesi için fizik tedavi, yüzme gibi birçok etkinlik yaptırsa da Yunus Ömer ve Muhammed Enes merdivenleri çıkmakta çok zorlanıyor. Muhammed Enes'in ayaklarına dik kalabilmesi için aparat taktıklarını belirten anne, çocukların yaşıtları gibi hareket edemediğini anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Çocuklarının engelli maaşının da kesildiğini iddia eden aile, küçük yaşta başlayıp ilerleyen yaşlarda fiziksel hareketleri zorlaştıran, solunum ve kalp kasını etkilemesiyle 20'li yaşlarda yaşamı tehdit eden hastalığa karşı Sağlık Bakanlığı'ndan ve hayırseverlerden yardım bekliyor.
Oğullarını tedavi ettirebilmek için imkanı olmadığını ve destek beklediğini ifade eden baba Umut Güler, Çocuklarımız şu an DMD hastası aşağı yukarı 6 seneden beri bu hastalıkla mücadele ediyoruz. Raporumuz yüzde 76 yaşıtlarına göre; 2-2 buçuk sene geriden geliyorlar. Parka götürdüğümüzde ben hiçbir zaman kendi akranları gibi koştuğunu hatırlamıyorum. Merdiven çıkarken desteksiz çıkamıyor. Hindistan'da bir tedavi şekli bulundu, Türkiye'den de bazı aileler gitti geldi. Baya ciddi verim aldıklarını söylediler. Bizde gidip şansımızı denemek istiyoruz. Oraya gitmenin maliyeti aşağı yukarı 15 bin doları buluyor. Ben bir maaşla çalışan bir babayım maddi durumum kısıtlı, kirada oturuyorum. Duyarlı insanlardan az çok demeden yardım bekliyoruz. Sonuçta burada 2 tane çocuğun hayatı söz konusu şimdi bir şekilde yürüyorlar ama bir iki sene sonra daha ağır olacak. Buradan Sağlık Bakanımıza sesleniyorum. Bize Hindistan'a gidip gelme açısından destek olurlarsa çok seviniriz dedi.
Çocuklarının tedavi olmasını çok istediğini ancak maddi durumlarının el vermediğini ifade eden gözü yaşlı anne Burçin Güler, Merdiven çıkarken, yerden kalkarken, arkadaşlarıyla oynarken, arkadaşları koşarken hep geride kalıyor. Okula gidemiyoruz, anaokuluna yazdırdım. Enes'in rahatsızlığını maalesef söyleyemedim çünkü okullarımız almıyordu. Bir yere gittiğimiz zaman Enes'in kaybolma olasılığı çok yüksek Çocuklar kaydıraktan kayıyor, geliyor Enes, merdiveni çıkma aşamasında oluyor. O çocuklar, bir daha iniyor çıkıyor, Enes geride kalıyor, Sağlık Bakanlığı'mızdan yardım bekliyoruz. Kök hücre çalışmalarının burada da yapılmasını bekliyoruz diye konuştu.
(iha)