Diyanet İşleri Başkanlığı, Kutlu Doğum Haftası ile ilgili olarak 'Kutlu doğumda Fethullah Gülen'in doğum günü mü kutlanıyor' ve 'Kutlu Doğum ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gölgeleniyor' yönünde çıkan haberlere sert bir dille cevap verdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 1989 yılından itibaren Türkiye Diyanet Vakfı ile birlikte Hz. Muhammed'in doğum günü olan 29 Nisan'ı da içine alan haftayı Kutlu Doğum Haftası olarak kutladığı belirtilen açıklamada, özellikle Batı'da belli çevrelerin genelde İslam ve Müslümanları, özelde ise Hazret-i Peygamberi hedef alarak ileri sürdükleri itham ve eleştirilerin,son yıllarda milletin bu haftaya olan teveccühünü daha da arttırdığı kaydedildi.
Açıklamada, "Her türlü siyasi görüş ve düşüncenin üstünde kalarak halkımızı bilgilendirmeyi amaç edinen başkanlığımız, düzenlediği etkinliklerin toplumun her kesimini kapsayıcı nitelikte olmasına, amacına uygun olarak düzenlenmesine, siyaset ve şahsiyet yapılmamasına, toplumda kutuplaşmaya sebep olunmamasına, toplumu rahatsız edecek her türlü eylem ve söylemden kaçınılmasına ve halkımızın yüce dini duygularının farklı amaçlar için kullanılmasına fırsat vermemek için de din hizmeti alanında boşluk bırakmamaya özen göstermektedir.
İnsanımızın yüce dinimizin sonsuzluğa açılan çağrısına kulak vermesi ve Hz. Peygamber sevgisi etrafında buluşması kendimize güveni, diğerine sevgi ve saygıyı, sosyal barışı, kardeşliği, paylaşma ve yardımlaşma duygularımızı güçlendirmekte, din, dil, bölge ve kültür farkı gözetmeksizin insan haklarına ve özgürlüklere sahip çıkma bilincimizi artırmakta, toplumsal bütünleşmemizi ve toplumda karşılıklı saygı ve anlayışın yerleşmesini pekiştirmektedir" denildi.
'Sağlıklı olmayan bakış açısı'
Kutlu Doğum Haftası etkinleriyle ilgili olarak yazılı ve görsel medyada münferit, zaman zaman bazı sübjektif değerlendirmelerin ve yanıltıcı yorumların yapıldığı kaydedilen açıklamada, bu yorumların üzüntüyle müşahede edildiği belirtildi.
Hz. Muhammed'in doğum tarihinin hicri takvimde 12 Rebiü'levvel, miladi takvimde ise 20 Nisan olduğu, 1989 yılında başlayan Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin bir dönem hicri tarih, bir dönem de miladi takvim esas alınarak gerçekleştirildiği hatırlatılan açıklamada, Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın alternatifi olarak gösterilmesine tepki gösterildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Haftanın önceki yıllarda 20-26, 16-22 Nisan gibi tarihlerde yapılmasının, milli bayramımız olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na alternatif kutlama olarak gösterilmesi gibi bazı yanlış değerlendirmelere yol açması üzerine, 2007 yılında başkanlık bir genelge ile Kutlu Doğum etkinliklerinin 14-20 Nisan tarihleri arasında yapılmasını ve bu tarihlerin dışında program düzenlenmemesini karar altına almış, bunun sonucu olarak Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri Milli Egemenlik Bayramı'ndan üç gün önce sona ermeye başlamıştır. Başkanlığımız, dini ve milli değerleri ve kutlamaları biri diğerinin alternatifi ve karşıtı olarak değil, birbirini besleyen ve milletçe birlik ve bütünleşmeyi sağlayan ortak paydanın unsurları olarak değerlendirmektedir. Halkımız da böyle değerlendirdiği ve peygamber sevgisi etrafında buluşmayı milletçe kardeşlik bağlarımızın güçlenmesine vesile olarak gördüğü için yurt içinde ve yurtdışında Kutlu Doğum programlarına coşkuyla katılmakta, aynı şekilde birkaç gün sonra da
Milli Egemenlik Bayramı'nı sevinçle kutlamaktadır. Mahiyeti, düzenleniş tarzı ve amacı belli ölçüde farklılık arz eden bu iki kutlamayı biri diğerinin alternatifi veya engelleyicisi gibi görmek, sağlıklı olmayan bir bakış açısıdır."
'Etkinlikler ciddiyetle düzenleniyor'
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın düzenlediği bu kutlama programlarının il ve ilçe müftülerinin başkanlığında ilgili genelge gereği mülki amirlerin onayı alınarak planlandığına işaret edilen açıklamada, etkinliklerin başkanlığın web sitesinde önceden yayınlandığı ve kamu kurumuna yakışır bir ciddiyetle gerçekleştirildiği bildirildi.
Bu etkinliklere kamu kurumları da dahil her kesimin destek verdiği, gerektiğinde diğer kamu kurumlarının toplantı salonlarının da kullanıldığına dikkat çekilen açıklamada, bunun yadırganmaması gereken bir durum olduğu ifade edildi.
Diyanet'in de birçok kamu kurumunun etkinliğine destek verdiği hatırlatılan açıklamada, "Bu yıl, Hz. Peygamber'i daha iyi tanımak ve anlamak, toplumda peygamber sevgisi etrafında birlik, beraberlik, kardeşlik ve yardımlaşma duygusunu güçlendirmek amacıyla başkanlığımızın koordine ve öncülüğünde 14-20 Nisan 2009 tarihleri arasında yurt içinde ve dışında düzenlenen Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere, maddi-manevi katkı sağlayanlara ve gösterdikleri yakın ilgi sebebiyle vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz" denildi.
ANKARA - İHA