GÜNCELHaber Girişi : 27 Mayıs 2010 22:49

Diyanete 5 bin Kadro Komisyondan geçti

Diyanete 5 bin Kadro Komisyondan geçti
Tasarının geçiş hükümlerini içeren 20. maddesi üzerindeki görüşmelerde verilen önergeyle metne açıktan atama yapılabilme olanağı sağlayan yeni bir hüküm eklendi.

Komisyonda kabul edilen maddeye göre, 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu`nda yer alan sınırlamalara tabi olmaksızın, 2010 yılı içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığına ait boş kadrolara açıktan 5 bin atama yapılabilecek.
 
Devlet Bakanı Faruk Çelik, yaptığı konuşmada, Türkiye`de kadrosuz cami sayısının yaklaşık 12 bin olduğunu söyledi. Din hizmetlerinin hassas bir hizmet olduğunu ve bu hizmetin denetimden uzak kalması halinde çeşitli sakıncaların ortaya çıkabileceğini belirten Çelik, bu nedenle kadro ihtiyacının karşılanmasının öne arz ettiğini söyledi.
 
 
-KOMİSYONDAKİ GÖRÜŞMELER-

Komisyonda, AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali, Türkiye'de hac ücretlerinin yüksek olduğunu, bu miktarın düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Devlet Bakanı Çelik ise ''hac ibadetinin zenginlerin ibadeti'' olduğunu söyledi. Bu ifadeye bazı milletvekillerinin karşı çıkması üzerine Çelik, ''Hac ibadeti, zengin Müslümanların gerçekleştirdiği bir ibadet. 'Zenginlik' ifadesini, 'gücü yeten', 'varlıklı' anlamında da kullanabilirsiniz. Ancak, 'zengindir, o zaman ne alırsan yeridir' şeklinde düşünmek tabii ki yanlış. 2009 yılı ile 2010 yılı arasında hac fiyatlarında herhangi bir artış da olmadı'' dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi de AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı'nın verdiği önergenin ''yalnızca din hizmetleri sınıfından gelen kişilerin yurt dışında görevlendirilmesine'' ilişkin bir düzenleme getirdiğini söyledi. Bu durumun, ''eşitlik'' ilkesine aykırı olduğunu ifade eden Hamzaçebi, ''Sayın Bakan, umarım böyle bir niyet taşımıyorsunuz. Bu, 'din hizmetleri sınıfından değilse, boş ver, 2. sınıf, bizim için sadece iş yaptığımız bir piyon' anlamına geliyor. Bu, insanlığa da aykırıdır. Personel ayrımı yapmayın lütfen'' diye konuştu.

Devlet Bakanı Faruk Çelik ise personelin, din hizmeti vermek üzere yurt dışına atandığına dikkati çekerek, ''O nedenle 4 yıllık dini okul mezunu olmasından doğal bir şey olamaz. Çünkü, o manevi hizmetler için gidiyor oraya'' dedi.