Mekke'de, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca oluşturulan basın bürosunda, Hac organizasyonunu izleyen gazetecilerle biraraya gelen Ali Bardakoğlu, türlü konularda açıklamada bulundu.
Bu yıl Hac organizasyonu kapsamında türlü yenilikler yaptıklarını aktaran Bardakoğlu, bunlardan birinin de hacıların eşyalarının Türkiye'ye gönderilmesi için başlatılan kargo hizmeti olduğunu bildirdi.
Bunun yanısıra bu yıl ilk kez Arafat'ta hacı adaylarına sıcak yemek çıkacağını belirten Bardakoğlu, şu ana dek Türkiye'ye her biri 20-25 ton kapasiteli 45 TIR gönderildiğini söyledi.
Ayrıca acemi din grevlileri için Mekke'de geçen ağustos ayında bir eğitim çalışması yaptıklarını belirten Bardakoğlu, bunun da Hac organizasyonu için çok önemli olduğunu vurguladı.
Daha önce 15 kişiye dek ulaşan sayıda hacı adayının aynı odada kaldığına işaret eden Bardakoğlu, bu yıl sayının odaların büyüklüğüne göre 7 ve 5 olarak belirlendiğini anlattı.
Hacılara Türkiye ile uygun fiyata konuşabilmelerini sağlamak için cep telefonu kartı dağıtıldığını ifade eden Bardakoğlu, Hac konusundaki şikayetlere de değindi.
Haccın çok yönlü bir organizasyon olduğunu belirten Bardakoğlu, sınırlı kontenjana karşın çok sayıda istek bulunduğunu hatırlattı.
''Her konuda iyiyiz ama Hac konusunda çok sitem oluyor'' diyen Bardakoğlu, ''770 bin kişi bekliyor, 70 bin kişi gönderilebiliyoruz. Bunları sıraya koysak en son adaya 11 sene sonra sıra gelecek demektir'' dedi.
Yaş sınırlamasını uygun görmediklerini de vurgulayan Bardakoğlu, karayoluyla Hac yapılabilmesi için Suudi Arabistan'ın gerekli organizasyonu yapması gerektiğini, bunun da zor bir çalışmayı gerektirdiğini söyledi.
Dinsel gün ve kameri ayların belirlenmesindeki tartışmalara da değinen Bardakoğlu, ''Biz, hilalin görülebilir olmasını esas alıyoruz. Birçok İslam ülkesi de Türkiye'nin geldiği noktaya geldi'' diye konuştu.
Bardakoğlu, hilalin herhangi bir İslam ülkesinde görülebilmesinin yeterli olduğunu da sözlerine ekledi