Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Fikret Karaman, hacıların bu yıl kutsal topraklardan Türkiye'ye göndermek istedikleri hediyelik eşya, zemzem ve hurmanın PTT ile taşınacağını açıkladı. Geçmiş yıllarda hacıların bu konuda büyük sıkıntı yaşandığını söyleyen Karaman, ''Hacılarımız farklı arayışlara girip sıkıntı yaşamasın. Zemzem ve hurmalarını PTT kargo hizmeti vererek yurda taşıyacak.'' dedi. Hacı adaylarına daha iyi rehberlik hizmeti verilebilmesi için din görevlilerinin umreye gönderilerek eğitimden geçirildiğini söyleyen Karaman, ''Umrede bizzat eğitimden geçirilen görevlilerimiz hac kafilelerinin başında olacak.'' diye konuştu.
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Karaman, CİHAN'ı ziyaretinde hac organizasyonuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
"23 NOKTADAN UÇAK KALKACAK
Kutsal topraklara ilk hac kafilesinin 30 Ekim'de gideceğini söyleyen Karaman, Suudi Arabistan'a hac için Türkiye'nin 23 noktasında uçak kalkacağını söyledi. Böylelikle hacı adaylarına büyük bir kolaylık sağlandığını söyleyen Karaman, ''Sadece Ankara ve İstanbul'dan değil yurdun değişik yerlerinde bulunan 23 havalimanından kutsal topraklara hacı adayı taşınacak. Böylelikle vatandaşlarımızın bulundukları yerden gidişleri sağlanmış olacak.'' diye konuştu.
Hac mevsiminin gelmesiyle birlikte vatandaşları büyük bir heyecanın sardığını söyleyen Karaman, hacca gidecek vatandaşları ve bunların yakınlarının hesaba katılması halinde hac dönemi heyecanının neredeyse bütün ülkede yaşandığını vurguladı. Hacca gidecek vatandaşların nabızlarının en üst seviyede attığını söyleyen Karaman, ilk hac kafilesinin 30 Ekim günü kutsal topraklara hareket edeceğini ve bunun kurban bayramı olan 7 Aralık'tan beş gün öncesine kadar yani 2 Aralık'a kadar devam edeceğini sözlerine ekledi. Hacı adaylarının 480 uçakla kutsal topraklara taşınacağının altını çizen Karaman, bunun büyük bir planlamayla gerçekleştirildiğini ve her hangi bir aksaklığın yaşanmaması için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın her türlü önlemi aldığını söyledi. Hacı adaylarının yüzde 30 Suudi Havayolları, yüzde 70 de Türk Hava Yolları ile taşındığını belirten Karaman, dönüşlerin ise 11 Aralık'ta başlayacağını duyurdu. 11 Aralık akşamından itibaren hac farizasını tamamlayan vatandaşların yurda dönüşlerinin başlayacağını belirten Karaman, bu dönüşlerin 10 Ocak 2009 günü tamamlanacağını bildirdi.
''HAC REHBERLERİ UMREDE EĞİTİLDİ''
2008 hac döneminde farklı bir uygulamaya imza attıklarını söyleyen Karaman, hac döneminde hacı adaylarına rehberlik yapacak din adamlarının umreye gönderilerek gerekli eğitimden geçirildiklerini söyledi. 2008 Hac döneminde adaylara rehberlik görevi yapacak 1400 din görevlisinin temmuz ve ağustos aylarında kutsal topraklara gönderildiğini söyleyen Karaman, ''Rehberlere umre yaptırılarak hac döneminde nasıl bir hizmet vermeleri gerektiği anlatıldı. Umre ortamında bu hizmeti alan din görevlilerinin hacı adaylarına daha iyi rehberlik yapmaları bu şekilde sağlandı." dedi. Daha önceki dönemlerde din adamlarının hizmet için eğitim ve seminerlerle eğitime tabi tutulduklarını söyleyen Karaman, bu yıl umreye gönderilen görevlilerin bizzat bu eğitimi yerinde almalarının sağlandığını kaydetti.
''SEMİNERE KATILMAYAN ADAYLARIN HACCA GİDİŞLERİ ERTELENEBİLİR''
Kafilelere rehberlik yapacak din görevlilerinin eğitimi kadar hacı adaylarının eğitiminin de çok önemli olduğunu söyleyen Karaman, ''Amacımız hacı adaylarının o topraklara en iyi hazırlıkla gitmelerini sağlamak. Dini vecibelerini eksiksiz yapmalarını sağlamak. Bunun için de il ve ilçe müftülükleri aracılığıyla seminerler düzenleniyor ve adayların bu seminerlere katılımı sağlanıyor.'' şeklinde konuştu.
Bu seminerlere katılmayan hacı adaylarına da seslenen Karaman, ''Haccın ibadet kısımlarını öğrenmeyen hacı adayları büyük sıkıntı yaşıyor. Bu nedenle seminerlere katılmayan hacı adaylarının hacca gidişleri bir dönem ertelenebilinir. Böyle bir tedbir alabiliriz.'' ifadelerini kullandı. Medine'ye 10 Ekim'de, Mekke'ye ise 20 Ekim'de diyanet ekiplerinin gittiğini söyleyen Karaman, hacılara orada gerekli hizmetlerin verileceğini bu nedenle hacı adaylarının daha çok ibadete ait meseleleri burada iyi öğrenerek kutsal topraklara gitmeleri gerektiğini bildirdi. Haccın meşakkatlerle ve sürprizlerle dolu bir ibadet olduğunu söyleyen Karaman, iyi hazırlanmak gerektiğinin altını çizerek, ''Hac bir fırsattır. Haccın maksadı dini vecibelerin eksiksiz yapılmasını sağlamaktır. Vatandaşlarımızın karşılaşacakları sıkıntıları şimdiden göğüsleyecek hassasiyete ulaşmaları gerekir.''
''HACCA GİDEN BAYAN SAYISI ERKEKLERİ GEÇTİ''
Karaman, Hacıların Türk hacıların profilini de çizdi. Diyanet'in 30 yıldır hac organizasyonu yaptığını hatırlatan Karaman, ''Her yıl elde edilen tüm veriler toplanır ve gerekli değerlendirmeler yapılır.'' dedi. 30 yıl önce hacca giden vatandaşların yaş ortalaması 72 iken 2008 yılına gelindiğinde bu ortalamanın 54 civarında olduğunu kaydeden Karaman, ''batı illerinde bu ortalama 51-52 doğu illerinde ise 57-58'dir.'' değerlendirmesinde bulundu.
Hacca gidişlerde önceki yıllarda erkeklerin ön planda olduğunu, ancak son yıllarda hacca birlikte gitmelerin teşvik edilmesiyle birlikte bu oranın bayanlardan yana artış gösterdiğini söyleyen Karaman, ''Hacı adaylarının yüzde 48-49'u erkek, yüzde 51-52'si ise bayandır'' diye konuştu.
Fikret Karaman, Türkiye'den her yıl 80 bini Diyanet aracılığı ile olmak üzere 205 bin kişinin umreye gittiğini, hacılarla birlikte kutsal topraklara gidenlerin sayısının her yıl 300 bini geçtiğini kaydetti.
''ODOLAR 5 KİŞİLİK''
Normal tip hacca gidişlerde odaların ortalama 5 kişilik olacağını söyleyen Karaman, ''Normal tip hacca gidişlerde biliyorsunuz ki erkekler ve kadınlar için odalar vardır. Suudi Arabistan yetkilileri her üç metrekarede bir hacı adayının kalmasını istiyor. Buna rağmen bir odada ortalama 5 erkek hacı adayı bulunacak bu rakam en fazla 7 olacak.'' şeklinde konuştu. Otellerde kalacak diğer hacıların ise Türkiye'deki rahatlığı beklememesi gerektiğini söyleyen Karaman, ''Ülkemizdeki bir otel hizmeti gibi düşünmeyelim. Önemli bir yoğunluk var. Türkiye'deki gibi olmaz.'' dedi.
''HACILARIN ZEMZEM VE HURMASINI PTT, TÜRKİYE'YE TAŞIYACAK''
Geçmiş yıllarda hacıların hediyelik eşya, zemzem ve hurmalarını Türkiye'ye göndermelerinde büyük zorluklar yaşadığını hatırlatan Karaman, artık bunların PTT'nin kutsal topraklardan Türkiye'ye taşıyacağını söyledi. Gümrük Müsteşarlığı ve PTT Genel Müdürlüğü ile bir anlaşma yaptıklarını belirten Karaman, ''Daha önceki yıllarda hacıların oradan Türkiye'ye göndermek istedikleri hediyelik eşya, hurma ve zemzemin yurda ulaşmasında büyük zorluklar yaşanıyordu. Artık bunlar yaşanmayacak. Kutsal topraklarda yurda zemzem ve hurmayı PTT taşıyacak.'' diyerek yeni bir uygulamayı anlattı. Karaman hacı adaylarına ayrıca şu uyarılarda bulundu:''Hacca giderken mutlaka yakınlarınızla helalleşin. Kronik rahatsızlığı olan ilaçlarını yanında götürsün ve orada hekim kontrolünde kullanmaya devam etsin. Ağır valizlerle yola çıkmayın. Orada diyanetin vereceği hizmetleri göz önünde bulundurarak valiz hazırlayın. PTT artık hediyelik eşya ve zemzeminizi taşıyacak. Farklı arayışlara girmeyin. Gerekli duaların ezberleyin. Türkiye ile rahat görüşmeniz için Suudi cep telefonu hatları size dağıtılacak.'' (CİHAN)