Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş, kurslara PDR uzmanı istihdam edeceklerini ve hafız olmuş 15 bin kişiye Diyanete gelin çağrısı yapacaklarını söyledi.
28 Şubat sürecinden sonra öğrenci sayısında büyük düşüş gösteren hafızlık müessesesi tekrar canlanmaya başladı. 2000li yıllarda hafızlığı bitiren öğrenci sayısı binlere kadar düşmüştü. Birkaç yıllık fetretten sonra son yıllarda hafız sayısında büyük bir artış gözleniyor. Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) verilerine göre 2011 yılında 4 bin 76 öğrenci hafızlık belgesi almaya hak kazandı. Kuran kurslarında halen hafızlık eğitimi alanların sayısı ise 20 binin üzerinde.
Türkiye dünyada en çok hafız yetiştiren ülkelerin başında geliyor. Ülke genelinde hafızlık eğitimi veren 941 Kuran kursu bulunuyor. 1975ten itibaren belge almaya hak kazanan hafız sayısı ise 100 bin. Halkın büyük ilgi gösterdiği hafızlık kursları 28 Şubat süreci ile birlikte durgunluk dönemine girmişti. Bu dönemi fetret devri olarak niteleyen Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş, "Daha önce yıllık 5 bin civarında öğrencimiz hafızlık belgesi alırken bu sayı 2000li yıllarda binlere kadar düştü. Ancak 2005 yılından itibaren rakamlarda düzenli bir artış ve düzelme oldu." diyor. Diyanetin hafızlık müessesesini ayağa kaldıracak önemli çalışmalarının olduğunu söyleyen Erbaş, ilk olarak kursların fiziki yapısının iyileştirileceğini belirtiyor. Türkiyedeki 11 bin Kuran kursunun 941inde hafızlık eğitiminin verildiğini aktaran Erbaş, "Aslında içerisinde oyun ve yüzme alanlarının bulunduğu hatta ISO9001 kalite belgesi almış kurslarımız var. Ancak bunların sayısı azınlıkta. Amacımız ülke genelinde kursların fiziki şartlarını daha da yükseltmek." şeklinde konuşuyor.
Diyanet, her ilde PDR uzmanı istihdam edecek
Prof. Dr. Ali Erbaş, Kuran kurslarında hafızlık eğitimi alan öğrencilerin rehberlik ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla her ilde PDR mezunlarının istihdam edileceğini söylüyor. İki ay önce Devlet Personel Müdürlüğünden PDR kadrosu istediklerini belirten Erbaş şimdilik 8 kadronun çıktığını ve atamaların yıl sonuna kadar yapılacağını aktarıyor. "Önümüzdeki dönemde bütün illerde bir adet PDR uzmanı istihdam edeceğiz. Erbaş, bu sayede kurslarda hafızlık eğitimi alan öğrencilerin moral seviyesinin yüksek tutulacağını dile getiriyor. Türkiyede hafızlık süresinin ortalama iki yıl sürdüğünü belirten Erbaş, klasik yönteme alternatif yeni bir metodu uygulamaya geçirdiklerini aktarıyor. Böylelikle hafızlık daha kısa sürede bitirilebilecek.
Hafızlara Diyanete gelin çağrısı
2000 yılından sonra hafız olup da başka alanlarda çalışanların Diyanet bünyesinde istihdam edilmesi için çalışma yapılacak. Erbaş, bu kapsamda müftülüklerin isim tespit çalışması yaptıklarını ve kendilerine ilettiklerini söylüyor. Erbaş, "Bize 15 bin isim ulaştı. Biz uzun süre emek verilerek kazanılan hafızlık payesinin çürümemesi ve canlı tutulması için bu kardeşlerimize mektup yazacağız. Onları Diyanet bünyesinde istihdam etmek için yönlendirmelerde bulunacağız." diyor.
Zaman