Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), bünyesinde çalışan ve çalışmaya aday olan din görevlilerinin iyi derecede Almanca bilmesi için çalışmalarını yoğunlaştırdı. DİTİB bu amaçla bir taraftan Almanya'da büyüyüp liseyi bitiren gençleri, Türkiye'de yürütülmekte olan "Uluslararası İlahiyat Programı Projesi" çerçevesinde eğitime tabi tutarken, diğer taraftan mevcut din görevlilerin Almanca kurslarına katılmasını sağlayarak sonuçlarını takip ediyor. Bu amaçla kapsamlı bir toplantı düzenleyen Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Sadi Arslan din görevlilerine, "Almanca öğrenin, çağın gerisinde kalırsak, faturası İslam'a kesiliyor" uyarısını yaptı.
Sadi Arslan, DİTİB derneklerinde görev yapan ve Türkiye'deki görevleri müftü, vaiz, murakıp, eğitim merkezi öğretmeni olan ve düzenli olarak Almanca dil kurslarına devam eden din görevlileri ile Köln'deki DİTİB Genel Merkezi'nde bir araya geldi. İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle açılışı yapılan toplantıda bir konuşma yapan Sadi Arslan, "Mayıs 2007 de, yine bu salonda sizlerle bir toplantı yapmıştık. Ben o toplantıda, bütün arkadaşlarımın Almancayı en iyi bir şekilde öğrenmeleri gerektiğini, bunu çok önemsediğimi belirtmiş ve sizleri bu konuda teşvik etmiştik. Bugünkü toplantımızın amacı, Almanca kurslarına katılan arkadaşlarımızı yakından tanımak, devam ettikleri kurslar hakkında bilgiler edinmek, gelinen seviyeyi değerlendirmektir" dedi.
Amaçlarının Almanca bilen din görevlisi sayısını gün geçtikçe arttırmak olduğunu kaydeden Arslan, "5-6 yıl içerisinde Almanca bilen din görevlilerimizin sayısı artacaktır. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığınca yürütülen 'Uluslararası İlahiyat Programı Projesi' çerçevesinde, Avrupa ülkelerinde lise öğrenimini tamamlamış Türk gençlerine, Türkiye'de İlahiyat öğrenimi imkanı tanınıştır. Bu gençlerimiz ileriki yıllarda bizlere faydalı olacaklardır. Sizlerin ise görev alanı çok geniştir. Haftanın üç günü Cuma, Cumartesi ve Pazar sizin için çok önemlidir. Fakat hafta içi kendinizi geliştiriniz. Almancayı hayatınızın bir parçası haline getiriniz. Bu fırsatların kıymetini iyi bilmelisiniz" diye konuştu.
Çağın bilgi çağı olduğunu ve hızla değiştiğini hatırlatan Sadi Arslan, "Zaman hızla değişiyor ve bu zamana ayak uydurmak zorundayız. Eğer, çağın gerisinde kalırsak, bunun faturası İslam'a kesiliyor. Sorumluluklarımız büyüktür. Kurslarımızı aksatmayarak belirli bir seviyeye ulaşırsak, hizmetlerimizin verimliliğini de arttırmış oluruz. Cemaatlerinde yabancı Müslüman sayıları çok olan din görevlisi arkadaşlarım, hutbelerini Almanca olarak okumalarını istiyorum. Bu ihtiyacı kapatmamız lazımdır. En azından hutbenin özetini Almanca okumamız, anlatmamız lazım. Bu konuda Ataşeliklerimiz hutbe komisyonları oluşturdu. İnternet sitemizde de hutbeleri Almanca olarak yayınlıyoruz. Sayfamızdan istifade edebilir ve eksiklerinizi giderebilirsiniz" ifadelerini kullandı.
Toplantı, Din Hizmetleri Müşaviri Sadi Arslan'ın, din görevlilerinden hizmetleri ve dil seviyeleri ile ilgili bilgi almasının ardından sona erdi. (CİHAN)