EKONOMİHaber Girişi : 21 Ocak 2011 16:35

Din Görevlilerine Farklı Bir Konferans

Din Görevlilerine Farklı Bir Konferans

Diyanet  İşleri Başkanlığımızın değişmeyen temel görevi, dini anlama ve onun gereklerini hayatın değişik bölümlerine aksettirme konusunda sahip olduğumuz köklü mirası, bütün zenginliğiyle tanıtma, din ile çağdaş hayat arasında bağı kurma ve bu bağı güçlendirmeyi isteyen günümüz insanlarına rehberlik etmektir. Bu rehberliği ifa ederken de  Türkçemizi doğru ve güzel kullanmanın çok büyük önemi vardır.

 

Bu öneme binaen Sivas  İl Müftülüğü “Din Hizmetinin Sunumunda Türkçemizi Güzel Kullanmanın Önemi” konulu bir konferans düzenledi.
Konferansa Konuşmacı olarak  Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep TOPARLI  katıldı.

 

Konferansın açılış konuşmasını  yapan Sivas İl Müftüsü Yusuf ŞAHİN konuşmasında Türkçemizin güzel kullanılmasının önemi ve hutbe hazırlarken dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde durdu. İl Müftümüz konuşmasının sonunda; “Din Hizmeti görevini ifa  ederken bizi dinleyen insanlar bizim sözlerimizden istifade ederek dini yaşantısını daha güzel hale getireceklerdir. Bundan dolayı da insanlara Minberde, Mihrapta, Kürsüde sohbet ederken   konuşma dilimizi güzel ve anlaşılır kılmalıyız”.dedi

 

Açılış konuşmasından sonra Konferanslarını vermek üzere kürsüye gelen  Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı aynı  zamanda  Türk Dil Kurumu Üyesi Prof. Dr. Recep TOPARLI,  konferansında Türkçenin tarihinden bahsederek  Türkçenin ne kadar  güzel ve zengin bir dil olduğuna dikkat çekti. Türkçemiz köklü ve  zengin bir dildir, diyen Rektör Yardımcısı TOPARLI, hiçbir dilin birbirine üstünlüğü yoktur. Her dilin kendine has güzellikleri vardır. dedi.

 

Konuşmasının sonunda din hizmetini  ifa ederken yanlış kullanılan bazı kelimeleri de  sunum eşliğinde katılımcılara gösterdi. Yanlış kullanılan kelimelerden bazıları ise şöyle; “ Namaza Müteakip değil Namazı MüteakipEhemmiyete Haiz değil Ehemmiyeti Haiz”  “Yeni Camii değil Yeni Cami”

 

TOPARLI, konuşmasının sonunda din hizmetinin ne kadar önemli bir görev olduğundan bahsederek  din görevlilerine tavsiyelerde bulundu. “Değerli hocalarım bizler dilimizle insanlara müjdeleyeceğiz  korkutmayacağız. Ne kadar anlaşılır konuşursanız o kadar çok anlaşılırsınız.  İlim ehli bir  hoca olmak için anlaşılmayan kelimeler kullanmaya gerek yok ne kadar  çok anlaşılır ve düzgün bir Türkçe kullanırsanız  o kadar çok takdir görürsünüz. Bu yüzden konuşurken her kelimenin hakkını vermek zorundasınız.”Dedi.

 

Konferans sonrası İl Müftümüz, Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısına teşekkür plaketi takdim ederken, Prof. Dr. Recep TOPARLI’da  İl Müftümüze “Dini Terimler Sözlüğü” hediye etti.

 

 

Müftülüğümüz konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa İl Müftü Yardımcıları, İlçe Müftüleri, Şube Müdürleri,Birim Şefleri ve Din Görevlileri katıldı.