Palandöken Dershaneler Birliği ( PALDER) Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dershanelerin kapatılmasına yönelik hazırlandığı iddia edilen kanun taslağına tepki olarak basın açıklamasında bulundu. FEM Dershaneleri Genel Müdürlüğünde düzenlenen toplantıya PALDER Başkanı Birol Turgut, Kültür Dershanesi Erzurum Şube Müdürü Taceddin Deniz, Final Dershanesi Erzurum Şube Müdürü Mehmet Yıkılmaz, Körfez Dershanesi Erzurum Şube Müdürü, Şiar Aslan ve Erzurum Fem Dershanesi Genel Müdürü Mehmet Suiçmez katıldı.
Basın toplantısında birlik adına açıklama yapan PALDER Başkanı Birol Turgut, “Dershanelerin eğitimdeki sıkıntıların nedeni olmadığını savunarak demokrasilerde ve liberal ekonomilerde özel bir şirket emirle açılamaz ve kapatılamaz. Bu durum piyasa ve ekonomik özgürlüğe açık bir müdahaledir. Kapatarak ve yasaklayarak şimdiye kadar hiçbir sorun çözülememiştir. “dedi.
Birol Turgut, “Bugün dershaneler bir ihtiyacın sonunda ortaya çıkmış kurumlar olup, ihtiyaç devam ettiği sürece dershaneler devam edecektir. İyi imkanlardan yararlanan öğrenciler dershaneye ihtiyaç duyarken aynı şartlar ve imkanlara sahip olmayan öğrenciler gereksinimlerini nereden karşılayacak. Ayrıca okulu bitirmiş öğrenciler sınavlara nasıl ve hangi imkanlarda hazırlanacak. Dershaneler öğrencilere derslerindeki eksiklikleri tamamlamaları yanında gelecekleriyle ilgili doğru kararlar verebilmeleri için rehberlik hizmetinde bulunmaktadır. Bu nedenle dershanelerin kapatılması eğitime büyük bir darbe vuracaktır. Doğu’nun ve Güneydoğu’nun kalkınması ancak eğitimle mümkündür. Gerek bölgemizde gerekse Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan çocukların umut kapısı dershanelerdir. Birçok yerde devlet eğitime yönelik ihtiyacı karşılayamamaktadır. Mevcut açığı dershaneler kapatmaktadır. Dershaneler oradaki çocuklar için umut kapısıdır, bu kapının kapanmaması gerekmektedir. Dershanelerin kapatılmasıyla veliler, alternatif bulma yoluna gidecek bu durum birçok olumsuzluğu beraberinde getirecek ve dershanelerin verdiği katkı yasa dışı yollardan kapatılmaya çalışılacaktır. Böylece istismarlar, vergi kayıpları ve istihdam açığı ortaya çıkacaktır. PALDER olarak dershane maliyetleri araştırılmadan bir hükme varılması ve bu hükümle dershanelerin çok kazanç sağlayan kurumlarmış gibi lanse edilerek bu hükümle kapatılamaya çalışması bizi üzmektedir. Ayrıca okulları dershanelere rakipmiş gibi gösterilmesi tamamen art niyettir. Okul ve dershane farklı kurumlardır. Dayanışma içinde öğrencilerin başarısı ve geleceği için çaba sarf etmektedir. Fırsat eşitliğini sağlamak adına fırsat eşitsizliğini artıracak ve daha çok kargaşa yaratacak bir düzenlemenin muhatabı olmamak ulusal ve evrensel hukuk içinde haklarımızı savunmak durumunda kalmayacağımıza inanmak istiyoruz” dedi.