GÜNDEMHaber Girişi : 29 Ekim 2017 10:59

DAS Bölge Toplantısı, Atatürk Üniversitesinde gerçekleşti

DAS Bölge Toplantısı, Atatürk Üniversitesinde gerçekleşti
Dezenfeksiyon Antisepsi Sterilizasyon (DAS) Derneği ile Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültelerinin işbirliğinde Erzurum'da "Doğu Anadolu DAS Bölge Toplantısı" düzenlendi.
Dezenfeksiyon Antisepsi Sterilizasyon (DAS) Derneği ile Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültelerinin işbirliğinde Erzurum'da "Doğu Anadolu DAS Bölge Toplantısı" düzenlendi. 
Toplantıya, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik, DAS Derneği Başkanı Prof. Dr. Duygu Perçin, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Levent, Araştırma Hastanesi başhekimi Prof. Dr. Fatih Albayrak, Bölgesel Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zülal Özkurt, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantıda sağlıkta sterilizasyon ve dezenfeksiyon konusu ele alınarak öğrenciler bilgilendirildi.
Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, konuklara Atatürk Üniversitesi ve Araştırma Hastanesi hakkında bilgi verdi. Araştırma Hastanesinin bölgesindeki 12 ile ve 4,5 milyon nüfusa sağlık hizmeti verdiğini söyleyen Çomaklı, aynı zamanda ikili anlaşmalar çerçevesinde komşu ülkelere de sağlık hizmeti götürüldüğünü ifade etti.
Dezenfeksiyon ve antisepsi uygulamasının tarihin ilk çağlarından bu yana var olduğunu belirten Rektör Çomaklı, mikroorganizmaların, tüm canlılar gibi uygun ortamlar bulduklarında beslenerek çoğaldıklarını, toprak, hava, insan vücudu ve tüm çevremizde yer aldıklarından bahsetti.
Sağlık Hizmetinde Kalite, Hastalarımızın Temel Hakkıdır
Çomaklı: "Tıbbi ve cerrahi girişimler sırasında mikroorganizmaları tanımlamak amacıyla üretmek istediğimizde, kullanacağımız araç-gereç ve işyeri gibi ortamların mikrop taşımamasını isteriz. Ayrıca içtiğimiz suyun, tükettiğimiz yiyeceklerin ve içeceklerin hastalık yapıcı mikroplardan uzak olması gerekir. Ameliyathane, diyaliz, yoğun bakım, organ nakli ve yeni doğan bebek ünitelerinin de hava ve donanım malzemelerinin belirli standartlara uyması söz konusudur. Sağlık hizmetinde kalite, hastalarımızın temel hakkıdır. Konu ile ilgili paydaşlarla yapılacak işbirlikleri ile hedefe ulaşılabilir. Sağlık alanı ile ilgili üniversitemize ve Erzurum'a yapılan önemli destekler için önce devletimiz nezdinde Sağlık Bakanlığımıza ve sonrasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Levent ise dezenfeksiyon ve sterilizasyonun tıbbın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, bu konunun Atatürk Üniversitesinde ve bilimsel bir platformda tartışılmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.
Bu tür toplantıların hastanelerdeki enfeksiyonları azalmada önemli katkılar yapacağını söyleyen İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik, toplantının başarıyla sonuçlanmasını diledi.
DAS Derneği Başkanı Prof. Dr. Duygu Perçin de organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek, dernek olarak Türkiye'nin birçok yerinde toplantı ve kongreler düzenlediklerini söyledi, Perçin: "2004 yılında kurulduğumuz günden bu yana Türkiye'deki sterilizasyon ünitelerini hastanelerde standart hale getirmek amacıyla eğitim, toplantı, kongre ve bilimsel aktiviteler yaptık. Yaptığımız bu organizasyonlar ve Türkiye'de yapılan sağlıkta kalite denetimleri ile ülkemizde sterilizasyon ve dezenfeksiyon konusunda çok ciddi oranda yol kat edildi" diye konuştu.
Bölgesel Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zülal Özkurt ise hastalara daha hijyenik bir ortam sağlamak ve dezenfeksiyon ve sterilizasyon işlemlerini daha doğru yapmak için Doğu Anadolu hinterlandında Erzurum merkezli bir toplantı yapmanın faydalı olacağını söyledi.
Konuşmaların ardından toplantının ilk oturumu, Prof. Dr. Bülent Gürler ve Prof. Dr. Recep Öztürk tarafından gerçekleştirildi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.