DAİB, SINIR TİCARETİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN SORUNLARI ARAŞTIRIYOR
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB), Sınırda yaşayan insanların yaşamlarını kolaylaştırmak, maddi gelirlerine katkı sağlayarak, refahı yükseltmek, bölge ticaretini canlandırmak, sınır illerinin karşılıklı olarak ihtiyaçlarını karşılamak için uygulamaya konulan Sınır Ticaret Merkezleriyle ilgili anket çalışması yaptı.
Sınır illerine yönelik sınır ticareti uygulaması ile yöre halkının temel ihtiyaçlarının bir kısmının komşu ülkelerden temin edilmesi ve bölge ihracatının geliştirilmesi suretiyle dış ticaret altyapısının ve kültürünün yaygınlaştırılması amaçlandığını belirten DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, ''Dış ticaret sürecinde, işletmeler üzerinde sınır kapılarının etkilerini belirlemek amacıyla ihracatçılarımıza anket çalışması yaptık, bölgemizde Ağrı (Sarısu), Hakkari (Esendere), Van (Kapıköy), Iğdır (Dilucu) olmak üzere 4 adet sınır ticaret merkezi olup, bu iller ve mücavir alanındaki komşu illerde sınır ticaretinden faydalanmaktalar. Bu bağlamda, sınır ticaretinin daha etkin işlemesi ve bölgeye daha faydalı şekilde uygulanması doğrultusunda durum tespiti yapma ve sorunları tespiti için böyle bir çalışma yaptık. Sonuçlarını, ilgili kurum ve kuruluşların yanında, ihracatçılarımızın sürekli irtibat halinde oldukları Ticaret ve Sanayi Odaları, Valilikler ve gümrük yetkilileriyle paylaşarak, sınır ticaretindeki sorunları ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz" dedi
Sınır Ticareti araştırmasına Doğubayazıt, Yüksekova ilçelerinden ve Iğdır, Van İllerinden geniş katılım olduğunu belirten DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel,''Alt yapı eksikliği bütün STM'lerde ortak bir eksiklik olarak göze çarpmakta ve fiziki altyapı, personel, teknik personel vb. sıkıntılar bulunuyor. Ayrıca, sınır ticaretinde en sık karşılaşılan sorun olarak karşımıza konjonktürel sorunlarla birleşen gümrük işlemlerinde sirkülasyonun ağırlığı çıkıyor ki, bu da zaman kaybına ve karlılığın düşmesine sebep oluyor. Bu da sınır ticaretinden beklenen ekonomik fayda sağlanamıyor.'' Diye konuştu.
İhracı yapılan ürün çeşitliliğini artırmaya çalıştıklarını belirten Şengel, ''Mevcut durumda Sınır Ticaret Merkezleri, daha çok ihracattan ziyade ithalat ağırlıklı kullanılmaktadır. 2023 hedeflerinin ihracatta 10 milyar dolara çıkma hedefi doğrultusunda, önemli projeler yürütmekteyiz. Mücadele eden, dış dünyaya açılan, rekabet eden ve hep koşan ihracatçılarımızın yanındayız. Sınır Ticaret Merkezlerinin de daha etkinleştirilmesi bu hedefe katkı sağlayacaktır.'' şeklinde konuştu.