GÜNDEMHaber Girişi : 15 Ağustos 2014 19:45

Çiçek Paniği

Çiçek Paniği

Aziziye ilçesinde ortaya çıkan salgın, 179 büyükbaş hayvanı telef etti

TÜRKİYE’DE  ilk defa 2013 yılında Batman, Hakkari, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Adıyaman’daki büyükbaş hayvanlarda tespit edilen Sığır Çiçeği hastalığı, Erzurum’da 179 hayvanı telef etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, hastalığının görüldüğü 3 ilçede aşılama ve karantina çalışması başlattı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, hastalığın özellikle büyükbaş hayvanlarda yüzde 60- 65 verim kaybına, yüzde 5 de ölüme neden olduğunu söyledi. 

GIDA Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü  Akar,  “Hayvan sevkiyatı ile hastalığın bulaşmış olduğunu tahmin ediyoruz. Bakanlığımız itlaf edilen hayvanların maddi değerinin yüzde 50’sini yetiştiriciye ödüyor. İlçelerdeki hastalığın çevre köy ve ilçelere sıçramaması için dezenfeksiyon, aşılama ve belediyelerden de destek alarak sinek ve haşere mücadele çalışmalarını büyük bir titizlikle yürütüyoruz. Besici ve çiftçilerin bilgilendirilmesi için el broşürleri dağıtık" dedi.

Türkiye’de ilk defa 2013 yılında büyükbaş hayvanlarda tespit edilen Sığır Çiçeği hastalığı, Erzurum’da 179 hayvanı telef etti.

Halk arasında ’çiçek’ ya da ’Afrika’ hastalığı olarak bilinen Nodüler Ekzantem’in Erzurum’da da görüldüğünü belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, hastalığın özellikle büyükbaş hayvanlarda yüzde 60- 65 verim kaybına, yüzde 5 de ölüme neden olduğunu söyledi. Hastalığın büyük ekonomik kayıplara yol açtığını, sineklerin ise bu hastalığın yayılmasına neden olduğunu belirten Osman Akar, ilk olarak merkez Aziziye İlçesi’nde görülen hastalıktan şimdiye kadar 170 büyükbaş hayvanın öldüğüne dikkati çekti. Aziyeye komşu olan Aşkale’de 4 ve Karaçoban İlçesi’nde 5 büyükbaş hayvanın öldüğünü işaret eden Osman Akar, şunları söyledi:

"Hastalığın tedavisi yok. Aşılama, dezenveksiyon, kordon-karantina tazminatlı imha ve sinekle mücadele yöntemi ile mücadele ediliyor. Hastalık Erzurum’da ilk olarak görüldüğü merkez Aziziye İçesi’nde 170, Aşkale’de 4 hayvan telef oldu. Hayvan sevkiyatı ile hastalığın bulaşmış olduğunu tahmin ettiğimiz Karaçoban’da ise 4 hayvan öldü. Bakanlığımız itlaf edilen hayvanların maddi değerinin yüzde 50’sini yetiştiriciye ödüyor”dedi

Öte yandan hastalıkla ilgili bilgilendirme amaçlı olarak çiftçilere broşürler dağıldığı açıklandı.

Palandöken