EKONOMİHaber Girişi : 06 Aralık 2008 19:33

Camilerde eğitim girişimi

Camilerde eğitim girişimi

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde, vatandaşlara Kurban Bayramı'na kadar, camide sinevizyonla kurban kesim dersi verilecek.

Sarıgöl Dışkahveler Hüseyin Gümüşlü Camisi İmamı Mehmet Varol, gazetecilere yaptığı açıklamada, vatandaşların kurban ibadetini kurallarıyla yerine getirilebilmesi için cemaate eğitim ve bilgi verdiğini söyledi.

Kurban Bayramı'na kadar, yatsı namazı öncesi camide sinevizyonla cemaate kurban hakkında açıklamalar yaptığını belirten Varol, kurbanın kesimi, derinin sağlıklı yüzülmesi için dikkat edilecek konular, kurbanın kaç parçaya ayrılacağı ve dağıtımıyla ilgili konularda bilgi verdiğini kaydetti.

Eğitimin ilgi çektiğini ifade eden Varol, ''Cemaat hem görüyor hem de anlattıklarımı dinliyor. Akılda kalacak bir model oluşturduk. Namazdan sonra vatandaşlarımızın kurban ibadetiyle ilgili çeşitli sorularını da yanıtlıyorum. Kurban Bayramı'na kadar bu eğitimi sürdüreceğim'' dedi.

Öte yandan, Trabzon Valiliği'nin başlattığı 'Okuyan Şehir Trabzon' kampanyası resmi daireler ve okullardan sonra şimdi de camilerde başladı.

Görev yaptığı yerlerde eğitime verdiği önem ve bu konuda yaptığı çalışmalarla tanınan Trabzon Valisi Nuri Okutan'ın Trabzon'a atandıktan sonra başlattığı 'Okuyan Şehir Trabzon' uygulaması, kamu kurumları ve okulların ardından şimdi de camilerde başladı. Trabzon merkezindeki 2 nolu Bostancı Camii'nde kitap okuma uygulamasına cemaat ilgi gösterdi. Cami cemaati, yatsı namazından önce camide ve caminin çay ocağında yaklaşık yarım saat kitap okuyor. Yaşlıların çoğunlukta olduğu cami cemaati, kitap okumanın yaşının olmadığını ifade ederek sadece yapılan vaazlarla değil okuyarak da birçok konuda bilgi sahibi olduklarını belirtiyor.

Cami imamı Selahattin Günaydın ise cemaatin kitap okuma saatine ilgi gösterdiğini belirterek İslam'da okumanın ve bilgilenmenin önemine işaret etti. Değişik konularda kitapları cemaatin büyük bir ilgiyle okuduğunu söyleyen Günaydın, toplumda din konusunda yaygın hurafelerle mücadele etmede okumanın faydalarına işaret etti.

Camilerin sadece namaz kılınan, namaz ve abdestle ilgili bilgilerin verildiği yerler olmadığını anlatan Günaydın, şöyle konuştu: "İslam'da camiler aynı zamanda ilim tahsili yapılan birer medresedir. Camilerde sadece dini konularda bilgiler değil insan hayatının her alanında gerekli bilgiler de öğrenilmeli. Cemaatimizin doğru bilgiyi yine doğru kaynaklardan alması son derece önemli. Bu anlamda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı çeşitli konularda bilgi veren kitapları kütüphanemize kazandırıyoruz."

Günaydın, uygulamanın mimarı Vali Okutan'a da teşekkür etti.