Erzurum'un çehresini değiştirecek projeler tek tek hayata geçiyor...
Bir yanda başta Sağlık Bakanı Recep Akdağ yönetiminde merkezi hükümetin Erzurum'a sıçrama yaptıracak projeleri hayata geçirilmeye çalışılıyor, diğer yanda da Büyükşehir Belediyesi'nin şehre artı değer kazandıracak ve görselliği öne çıkaracak çarpıcı projeleri tek tek gerçekleşiyor.
Şayet yakın ve orta gelecekte Türkiye'de her hangi bir kriz ya da siyasi istikrarsızlık yaşanmaz ise, Erzurum üç beş yıl içinde, pozitif anlamda bugünkünden çok farklı bir görünüme kavuşacak.
Bu öngörümüz elbette bir temenniden ibaret değil. Söylediklerimizi destekleyecek gelişmeler var. Misal; Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü çalışmalar.
Kabul edelim ki Erzurum, belediye hizmetleri açısından, Batı'daki şehirlerimize nispeten bi hayli "yoksul" bir şehirdir. Bu gerçeğin üzerine bir de sermaye ve yetişmiş insan göçünü koyunca, Erzurum'un bugünkü sosyo ekonomik yapısı çıkıyor karşınıza...
Peki bu tablo, Erzurum için değişmez bir alın yazısı mıdır?
Hani, seneler boyunca "makus talih" deyip durduğumuz şey midir?
Tamam; bazı şeyler var ki şehrin kaderidir veya tabii yapısıdır. Misal; iklimi, coğrafi yapısı, rakımı, havası ve suyu... Bunlar değişmez, değiştirilemez.
Fakat fukaralık ve geri kalmışlık asla kader değildir.
Çok değil kırk yıl öncesine kadar Erzurum'la mukayese edildiğinde adeta kasaba hükmünde olan kimi şehirler bugün öyle bir başlarını alıp gittiler ki, artık Erzurum onların yanında iri bir kasaba gibi kaldı.
Demek ki, fukaralık da alt edilebilir, top yekün geri kalmışlık da...
İşte Türkiye'nin genel yapısı... Son on onbeş yıl öncesinin Türkiye'si ile bugünün Türkiye'si arasında uçurumlar büyüklüğünde fark olabildiyse, bunu başarmak nasıl mümkün olduysa Erzurum'un "makus tali"ni yenmesi de pekala imkan dahilindedir.
Ben, buna yürekten inanıyorum. Yeter ki, o azim, o inanç, o irade, o akıl ve o yürek olsun...
Geçen Cuma günü Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in adına Basın Müdürü Şeref kardeşimizin daveti üzerine, bir grup meslektaşım ve belediye yöneticisi ile birlikte şehri gezdik.
Başkan Sekmen, "sür" dedi, bizi taşıyan otobüs oraya gitti.
Yaklaşık üç saat süren bu şehir turu, takdir edersiniz ki turistik bir gezi değil, Büyükşehir Belediyesi'nin ya devam eden ya yeni başlayan ya da başlamak üzere olan çalışmalarını yerinde görmek içindi.
Ilıca'nın çıkışında inşa edilen ve bugün yarın hizmete açılacak olan kombina kompleksi ile başlayan "yerinde görme" gezimiz, havaalanı yolunda yeniden yapılan ağaçlandırma çalışmalarını görmekle hız kazandı.
Yapımı halen devam eden ve binlerce metrekare kapalı alana sahip olan yeni fuar alanı, fidan ve bahçe bitkileri yetiştirmek için düzenlenen yeni saha...
Kentsel dönüşüm Erzurum için olmazsa olmaz bir hizmetin adıdır. Bu sebepledir ki Başkan Sekmen de, üç saati aşan bu tanıtım gezisinin ağırlıklı bölümünü, kentsel dönüşüm çalışması yaptıkları alanlara ayırdı. Tabii ki en çok da Kale ve çevresine odaklandık. Çünkü Kale'de bir yandan büyük bir hızla söküm devam ederken beri tarafta da tarihi kıymete haiz yapıların restorasyonu vardı. Şimdi baktığınızda sadece harabe gördüğünüz o alan, projesi tamamlandığında şehrin nefes alacağı ve şehre müthiş bir güzellik katacağı Erzurum'un incisi olacak. Şimdiye kadar 200 milyonun üzerinde bir harcama yapılmış. Ancak Büyükşehir, bu hizmeti geri dönüşü olacak bir proje olarak görmüyor. Yeter ki Erzurum güzelleşsin ve şehrin tamamına artı bir değer kazandırsın isteniyor.
Büyükşehir'in onardığı caddeleri gezdik, dış cephelerini güzelleştirdiği mahalleleri gördük. En önemlisi de açılacak yeni cadde, meydan, park, bahçe ve otoparkların yapılacağı noktaları inceledik. Misal; Büyükşehir, kendisi için yapmayı planladığı yeni hizmet binasının muhtemel yerlerine baktık.
Büyükşehir'in, cadde ve sokakların yapımında kullandığı bir çok ürünü artık kendi imal ettiği Fen İşleri Şantiyesini yerinde görüp, orada yapılan imalatlara tanıklık ettik.
Mahallebaşı ve Gölbaşı'nda yapılan ve daha da yapılacak olan yeni düzenlemeyi incelerken, mahalle sakinlerinin yapılan çalışmalardan ötürü, Büyükşehir'den nasıl memnun olduklarını birebir gözlemledik.
Yazının başında belirtmiştik. Bir şehrin geri kalmış olması o şehrin değişmez bir yazgısı değildir. Bu sebeple Erzurum için de kimse "bundan daha fazlası olmaz" diyemez. Gördük ve inceledik, bal gibi oluyor, olabiliyor. Büyükşehir başlattığı ve devam eden bu projeleri kuvveden fiile geçirsin göreceksiniz Erzurum'da herkesin şaşıracağı bir büyük dönüşüm olacak.
Çünkü, o gün Başkan Sekmen'in gözlerinde o kararlılığı ve inancı fazlasıyla gördük.
Peki hiç mi eleştirilecek bir taraf yok?
Olmaz mı?
Ancak biz şu işler yoluna girene kadar, Erzurum üzerindeki ölü toprağını silkip atana kadar, bardağın yarısı dolu deme anlayışımızı sürdüreceğiz.
"Bu şehirden hiç bir halt olmaz" demek yerine, "bu şehirden çok şey olur" demeyi sürdüreceğiz. Bizi yönetenlerin, "birileri azmimizi ve hevesimizi köreltmek istiyor" dememeleri için iyi niyetle atılan her adımı sonuna kadar destekleyeceğiz ve bu şehre artı değer kazandıracak her çalışmayı ayakta alkışlayacağız.
Tabii ki göz göre göre de birilerinin yalan ve yanlışına evet demeyeceğiz. Erzurum, merkezi hükümetin verdiği destekle de şu anda çok güçlü bir ivme yakaladı. Her birlikte bunun arkasında durup elbirliği ile bizler de Erzurum'u ayağa kaldıracak bu çalışmalara omuz vermeliyiz.
Hadi siz söyleyin; başka bir Erzurum var mı?