Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürlüğü, tarihi çeşmelerin korunmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. ESKİ, tarihi çeşmelerin hatlarını çelik borularla örerek, ecdat yadigârlarını koruma altına alıyor.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, altyapı çalışmalarında da kent tarihini koruma altına alıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Küçükler’in tarihi çeşmelere yönelik direktif ve talimatlarını hayata geçiren Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürlüğü, şehir kültürünün olmazsa olmazları arasında yer alan tarihi çeşmelere yönelik özel bir çalışma başlattı. Bu kapsamda çeşme sularının kaynaklarına ulaşana dek yüzeyden metrelerce uzunlukta derinlere inen ESKİ ekipleri, tarihi çeşmelerin bozulan su hatlarını onarıyor. Kazı işlemi sonrası kaynağa ulaşan ekipler, daha sonra çeşmelerin hatlarına çelik boru döşüyor. Tarihi çeşmelerin su hatlarını çelikleştiren ekipler, böylelikle kent kültürünün yapı taşı olan ecdat yadigârı çeşmelerin korunmasında aktif rol oynuyor.
“TARİHİ ÇEŞME HATLARINI ÇELİKLEŞTİRİYORUZ”
ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, konuyla ilişkin yaptığı açıklamada, kurum olarak tarihi çeşmelere yönelik özel bir çalışma programı oluşturduklarını söyledi. Genel Müdür Ertek, “Saray Bosna Caddesi’nde Yazıcı Çeşmesi, Dört güllü, Çukur çeşme ve aşağısındaki 14 çeşmenin su kaynağını korumaya yönelik çalışma gerçekleştiriyoruz” dedi.
Ertek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Çökmelerden dolayı tarihi Yazıcı Çeşmesi’nin suyu yatak değiştirmişti. Biz çalışmamızla 100 metrelik mesafeyi çelik boru içine alıyoruz, yüzeyden sızan sular suyu kirletmesin diye. Yağan yağmurlar ve çevrede oluşan kirlilik bu hattı tehlikeye sokuyordu. ESKİ olarak anında ilgili yere müdahale ederek oluşturduğumuz özel çalışma programıyla tarihi Yazıcı Çeşmesi ve ona bağlı olan 14 çeşmenin hattını koruma altına aldık, dışarıdan çeşmelerin hattına sızabilecek olası suları da önlemiş olduk. Böylelikle halkımız daha sağlıklı ve temiz çeşme sularını içebilecek.” ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, söz konu çalışmanın Çamlı Cami mevkisine kadar devam ettiğini anımsatarak, “Çalışmamız genel bölgeleri kapsıyor. Orman Bölge Müdürlüğü ve Çamlı Cami’nin bulunduğu çeşmenin hattı da Saray Bosna’dan geçiyor. Kısacası tarihi çeşme hatlarını çelikleştiriyoruz” diye konuştu.