GÜNCELHaber Girişi : 23 Mayıs 2009 10:15

Bu hafızları dünya el üstünde tutuyor

Bu hafızları dünya el üstünde tutuyor

Hafızlık uzun süreli ve meşakkatli bir iş. Fakat Kur'an-ı Kerimi hıfzetmek ve onun gereklerine göre yaşamak için bu zorlukları göze alanların sayı hiç de az değil. Ülkemizde hafız olmak isteyenlerin başvurabileceği, usulüne uygun hafız yetiştiren köklü kurumlar var.

Bunların başında da İzmirdeki Kestanepazarı, Manisa merkezli Hilaliye ve Isparta'daki Mekke Kur'an kursları geliyor. Kestanepazarı ile Manisa merkezli Hilaliye Kur'an kursları, okulların tatile girmesine yaklaşmasıyla birlikte yeni öğrenci kayıtlarına başlıyor. İki kursta da hazırlıklar tamamlandı ve yeni öğrenciler bekleniyor.

Kestanepazarı Öğrenci Yetiştirme Derneği, 61 yılda Türkiye genelinde 40 bine yakın öğrenci okutmuş, beş bine yakın hafız yetiştirmiş bir kurum. Hilaliye Kız ve Erkek Kur'an kursları ise 47 yılda 2 bin 210'dan fazla hafız ve 10 binden fazla öğrenciye usulüne uygun Kur'an öğretti. Biri İzmir'de diğeri Manisa'nın Akhisar ilçesinde bulunan iki kurum, yarım asırdır bir taraftan hafız yetiştirirken bir taraftan da Kur'an kursu eğitimi veriyor. Her iki kurumun da ücretsiz verdiği eğitimlere katılan öğrencilerin giderleri hayırsever vatandaşlar tarafından karşılanıyor.

Kestanepazarı üniversitesi

Kestanepazarı, Türkiye genelindeki başarılarından dolayı 'Kestanepazarı Üniversitesi olarak tanınıyor. Kestanepazarı Öğrenci Yetiştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Dayhan, Kestanepazarı'nın, örnek bir kuran kursu haline geldiğini söylüyor ve Kur'an ve din eğitimi verirken Diyanet İşleri Başkanlığı'nın müfredatının takip edildiğini vurguluyor.

Kestanepazarı'na ilköğretim sekizinci sınıfı bitiren öğrenciler sınavla alınıyor. Talep yoğun olduğundan 500 ila 1000 kişi arasında öğrenci sınava giriyor, bunlardan sadece 150'si başarılı olarak kursa kaydolmayı başarıyor. Bu öğrencilerden ücret alınmıyor. Çok başarılı olanlara burs veriliyor. Öğrenci, doktorasını tamamlayıncaya kadar destekleniyor. Tenis, futbol, basketbol turnuvaları, karate kursları, sportif faaliyetler yanında kişisel gelişim konularında bütün öğrenciler seminerlerden geçiriliyor. Anlamlı yaşam, farkındalık eğitimi, okuduğunu anlama, diksiyon gibi fiziksel ve kişisel zorbalıktan kurtulma eğitimleri veriliyor. Kestanepazarı mezunları, özellikle Dinanet İşleri Başkanlığı olmak üzere her sahada, yurt içi ve dışında hizmet veriyor. Kestanepazarı'ndan mezun olmuş yüzden fazla profesör, binin üzerinde akademik kariyer yapmış öğrenci, dünya çapında derece yapan hafızlar bulunuyor. Yılda yaklaşık 50 civarında hafız veren kurumda her yıl okulların kapanmasından sonra eğitim başlanıyor.

Beş yıldızlı otel rahatlığında eğitim

Ege'nin diğer ünlü Kur'an eğitim merkezi ise 'Akhisar İlçe Müftülüğü Hilaliye Eğitim Vakfı Erkek ve Kız Kur'an Kursları' "Çocuklar geleceğe gönderdiğimiz mektuplardır." sloganıyla hareket eden kurum, tahsilini Erzurum ve İstanbul gibi ilim merkezlerine tamamlayan merhum Şahin Yılmaz Hocaefendi'nin Akhisar'a gelmesiyle 1967 yılında kurulmuş. 269 kişilik beş katlı Yatılı Kız Kur'an Kursu, modern binasıyla bayanların da hafız olmasına imkan sağlıyor. Vakfın başkanı Abdullah Yılmaz, gayelerinin millî kültür ve ananelerine bağlı yeterli, araştırıcı, yüksek karakterli ilim adamları yetiştirmek olduğunu söylüyor. Yılmaz, "Hayalimiz 46 ilden gelen öğrencilerimize üçer, dörder kişilik süit odalarının kapalı yüzme havuzlarının, spor tesislerinin olduğu son sistem bir yapıyı hayata geçirmek. Binamız bittiğinde öğrencilerimiz beş yıldızlı otel rahatlığında eğitim imkanına kavuşacak." diyor.

Bu yıl 28'i erkek 26'sı kız 54 hafızın mezun olacağı Hilaliye'de hafızlığını tamamlayanlar arasında Filipinli Raffie Usman isimli bir öğrenci de bulunuyor. Ünü yurt dışına taşan Hilaliye'de daha önce İngiliz, Alman Türkmen, Özbek, Azeri, Moğol ve Hollandalı öğrenciler usulüne uygun olarak hafızlık eğitimlerini başarıyla tamamlamışlar. 24 Mayıs 2009 Pazar günü, mezuniyet töreni yapacak olan kurumun internet adresi: www.hilaliye.com

Isparta'daki Mekke Kur'an kursu dünya için hafız yetiştiriyor

Hafız yetiştiren önemli kurumlarımızdan biri de Isparta'daki Mekke Kur'an Kursu. Buradan yetişen hafızlar, Türkiye'nin ve Avrupa'nın bir çok şehrinde görev yapıyor. 13 yıl önce hizmete giren ve 400'e yakın hafız yetiştiren Kur'an kursundan, yurt dışında özellikle Ramazan aylarında teravih namazı kıldırmak için özel istekte bulunuluyor. Hafızlar başta Almanya, Fransa, Avusturya gibi ülkeler olmak üzere Türkiye'nin 52 ilinde hatimle namaz kıldırmak için özellikle tercih ediliyor.

İlköğretimden sonra kabul edilen öğrencilerin hafızlık eğitimi ortalama 2 yıl sürüyor. Öğrenciler, aynı zamanda itikat, siyer, ibadet ve ahlak dersleri alıyor, ezber derslerini bilgisayar destekli programlarla sürdürüyor. Mekke Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı H. İbrahim Ertuç, her yıl ortalama 21 mezun verdiklerini kaydediyor. Ertuç, "Amacımız, milletimize Kur'an ziyafeti sunabilecek Kur'an ehli insanlar yetiştirmek." diyor. Ertuç, hafızlığını tamamlayan öğrencilerini yüksek öğrenimlerinde de yalnız bırakmadıklarını söylüyor ve "Onların her türlü problemleriyle ilgileniyoruz. İhtiyacı olanlara burs sağlıyoruz. diye konuşuyor.

Hafızlık eğitimini başarı ile tamamlayarak icazet alan Musa Can, hafızlık eğitimini 2 yılda tamamlamış. Can, "Nezih ve rahat bir ortamda, hocalarımızın ciddi özverisi ile zaman zaman da bilgisayar destekli programlarla hafızlığımızı tamamladık. Bundan sonra hedefimiz lise öğrenimini tamamladıktan sonra üniversitede kendi bölümümü bitirerek, aldığım görevi en iyi şekilde sunmak olacaktır." diyor.

Kendisi hafız olan İsmail Yaşar, ikinci çocuğunun da hafızlığını tamamlamasının mutluluğunu yaşıyor. Yaşar, "Eskiden ilkokulu bitirdikten sonra 11 yaşlarında hafızlığa başlanabiliyordu. Ancak zorunlu eğitimin 8 yıla çıkarılması ile artık 15 yaşlarında başlanabiliyor. Çocukların yaşları ilerledikten sonra birçok aile çocuklarının eğitim kaygısından dolayı hafızlık eğitimine sıcak bakmıyor." diyor.

Kur'an Kursu öğreticisi Rıfat Yılmaz ise hafızlık müessesesinin yaşatılmasının önemine değiniyor ve son zamanlarda hafızlık isteğinin azaldığına dikkat çekiyor. ve "Bu gerçekten çok sabır, disiplin ve bir takım kurallara harfiyen uymayı gerektiren, aynı zamanda hassas bir iş. En büyük mesele hafızanın korunmasıdır. Öğrencilerimiz sabah saatlerinden itibaren etütlere başlıyor. Belli tekniklerle ezber yapılıyor. Ertesi günü ezberler tekrar edilerek, yeni sayfalara geçiliyor." diyor.