GÜNCELHaber Girişi : 05 Şubat 2011 21:52

Avrupa'nın En Modern Cami ve Külliyesinin Kaba İnşaatı Tamamlandı

Avrupa'nın En Modern Cami ve Külliyesinin Kaba İnşaatı Tamamlandı

Avrupa'nın en büyük ve modern cami ve külliyesi olan ve Almanya'nın Köln kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından inşa edilen DİTİB Merkez Camii ve Kültür Merkezi kompleksinin kaba inşaatı tamamlandı. Kaba inşaatın tamamlanması, Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Jürgen Roters (SPD),cami inşaatına izin verilmesinde önemli katkısı olan eski Başkan Fritz Schramma, Türkiye'nin Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, caminin mimarı Paul Böhm'ün de katıldığı bir törenle kutlandı. Törene Alman medyasının büyük ilgi göstermesi dikkat çekti. Cami karşıtlığı ile adını duyuran aşırı sağcı Pro Köln ve çatı kuruluşu Pro NRV'de camiyi ve töreni protesto etmeyi ihmal etmedi. Yaklaşık 30 kadar kişiden oluşan Pro Köln grubunu da, cami taraftarı 50 kadar kişi protesto etti. Gösteriler nedeniyle Köln polisi de geniş güveenlik tedbirleri aldı.

Pro Köln'ün sloganları altında bir konuşma yapan Başkan Jürgen Roters, "Eğer Müslümanlar Almanya'da büyük ve gösterişli bir cami inşa ediyorlarsa, bu normalleşmenin, burada yeni bir vatan bulduklarının işaretidir. Kim inşa ediyorsa o kalır. Burada Almanya'da, Köln'de inşa eden, burada yeni evini bulmuş, içinde oturduğu, çalıştığı ve dinini pratiğe döktüğü yeni bir ev bulmuş demektir." dedi. Cami ve Kültür Merkezi'nin inşa edilmesinin, dışlanma ve sınırlanmanın tam tersi bir durumu ortaya koyduğunu belirten Roters, "Bu daha fazla entegrasyonu haber veriyor." ifadelerini kullandı. Bir politikacının en önemli görevlerinden birinin vatandaşların ilgi ve ihtiyaçlarını gözlemleme ve barış içinde birlikte yaşam için dengeli şekilde angaje olmak olduğunu hatırlatan Roters, DİTİB'in cami inşaat izni ve inşası sırasında başta Cami Danışma Kurulu olmak üzere çeşitli çalışmalarla vatandaşları işin içine katmasından dolayı kutladı.

DİTİB Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Bilen ise "İçinde bulunduğumuz bu büyüleyici gün geçmişten bugüne, oradan bizleri ortak bir geleceğe taşıyor. Bu mihenk taşına hepiniz katkıda bulunuyorsunuz." dedi. Bu binanın bir ibadethane, Müslümanların mekanı olmaktan daha fazlası olduğunu vurgulayan Orhan Bilen, "Bu, ortak bir geleceğe, kardeşliğe, toleransa, buluşmaya inançtır. Bir umut, dilek ve hayaller evidir. İslam ve diğer dinlerdeki bu insancıllık bizi bir araya getiriyor. Birbirimizi anlama, sevme ve tolerans sunuyor. Bina buna da hizmet edecek." diye konuştu. -