Atatürk Üniversitesi, 2-6 Ekim 2024 tarihleri arasında Adana Havalimanında düzenlenen Türkiye’nin en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan Teknofest’ten başarılarla döndü.
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının öncülüğünde gerçekleşen festivalde, Atatürk Üniversitesi öğrencileri üç farklı kategoride dereceye girerek üniversitenin teknolojiye olan katkısını bir kez daha gözler önüne serdi.
GELİŞTİRİLEN BİLEKLİK İLE BOĞULMA TEHLİKESİ TESPİT EDİLİYOR
Danışmanlığını Doç. Dr. Deniz Dal’ın yürüttüğü, Sosyal Yenilikçilik ve Girişimcilik Kategorisinde 1. olan Aquasos takımı, "Boğulma Tehlikesini Tespit Edebilen Yapay Zekâ Destekli Akıllı Yüzücü Bilekliği Projesi" ile dikkatleri üzerine çekti. Proje, sahillerde yaşanan boğulma vakalarına hızlı müdahale edilmesini sağlayarak önemli bir hayat kurtarma çözümü sunuyor. Yapay zekâ teknolojisiyle donatılan bileklik, kullanıcıların el hareketlerinin analiziyle boğulma tehlikesini anlık olarak tespit ediyor. Cankurtaranlara bireyin GPS konumunu anında ileten bu sistem, boğulma vakalarındaki müdahale süresini büyük ölçüde hızlandırmayı hedefliyor.
GÜVENLİ İNİŞ YAPAN ROKET DERECE ELDE ETTİ
Dikey İniş Roket Yarışmasında ise danışmanlığını Prof. Dr. Köksal Erentürk’ün yürüttüğü TTURKS ROCKET Team, 2. olarak önemli bir başarıya imza attı. Güvenli ve kontrollü bir iniş gerçekleştiren takım, Türkiye’nin savunma sanayiine yönelik geliştirilen milli teknoloji hamlesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Geliştirilen roket ile gelecekteki savunma ihtiyaçlarına çözüm sunulması hedefleniyor.
YENİ NESİL TEKNOLOJİ İLE TOPALLAYAN KOYUNLAR BULUNACAK
Gıda ve Tarım Kategorisinde 3.’lük elde eden ve yine danışmanlığını Doç. Dr. Deniz Dal’ın yaptığı Koyun Shaun takımı, "Basınç Haritalama Yöntemiyle Koyunlarda Topallığı Tespit Edebilen Yeni Nesil Bir Sistem Projesi" ile hayvancılık sektöründe büyük bir yenilik sundu. Yapay zekâ ile entegre edilen bu proje, koyunların sağlığını anlık olarak izleyerek topallık gibi sorunların erken teşhis edilmesini sağlıyor.
HACIMÜFTÜOĞLU: BU TÜR TEKNOLOJİ ODAKLI ETKİNLİKLER, TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Teknofest’te elde edilen başarılar hakkında değerlendirmelerde bulunan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, öğrencilerin bu tür teknolojik projelerde gösterdiği başarının hem üniversitenin hem de Türkiye'nin geleceği için büyük önem taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Hacımüftüoğlu: “Öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası platformlarda elde ettiği başarılar, Atatürk Üniversitesinin bilim ve teknolojiye verdiği önemin bir göstergesidir. Teknofest gibi önemli organizasyonlarda yer almak, gençlerimizin sadece bugüne değil, geleceğe de yön vermelerine imkân sağlıyor. Üniversitemizin öğrencileri, ülkemizin teknoloji odaklı gelişim hamlelerine değerli katkılar sunmaya devam edecek” dedi.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, TEKNOLOJİ ODAKLI ETKİNLİKLERE DESTEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR
Bu tür başarıların üniversitenin araştırma ve geliştirme süreçlerindeki öncü rolünü de pekiştirdiğini belirten Hacımüftüoğlu, teknolojik yeniliklerin toplum için üretilmesinin önemine dikkat çekerek: “Atatürk Üniversitesi hem yarışmacıları hem de stantlarıyla Teknofest’te aktif bir şekilde yer alarak teknoloji odaklı etkinliklere desteğini sürdürüyor. Festivalde, birçok bilimsel atölye, yüksek teknoloji simülasyonları ve renkli etkinlikler düzenlenirken, kamu ve özel sektörün öncü kurumları yenilikçi teknolojik ürünlerini sergiledi. Festival, Türkiye’nin teknoloji üretme kapasitesini artırmaya yönelik bir platform sunarken, gençlerin teknolojiye olan ilgisini de artırmayı hedefliyor. Bu ve benzeri etkinliklerin gerçekleşmesi için üniversite olarak üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Bu duygularla; yarışmaya katılan ve derece elde eden tüm takımlarımız ile danışmanlarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.